Den ultimata guiden för backpacking i Sydostasien
Sydostasien har snabbt blivit en hot spot för backpackers från hela världen. Resenärer kommer från jordens alla hörn för att träffa de vänliga människorna, uppleva unika kulturer och njuta av utsökt mat. Det klarblå vattnet, de hisnande soluppgångarna och solnedgångarna och de ovanliga landskapen är några av de mest lockande sevärdheterna du någonsin kommer att stöta på, och de detaljerade templen och historiska strukturerna kommer att lämna dig i vördnad. Med så mycket att göra och se kan det vara svårt att se till att du får ut det mesta av din tid som backpackare i Sydostasien, så vi har sammanställt en guide med allt du behöver veta när du reser genom Sydostasien.
[📷 Alla bilder tillhandahålls av @backpackerswanderlust ]
Innehåll
- Bästa tiden att besöka Sydostasien
- Visum för resor till Sydostasien
- Bästa sättet att resa i Sydostasien
- Boende i Sydostasien
- Resekostnader i Sydostasien
- Platser att besöka i Sydostasien
- Mat i Sydostasien
- Sydostasiens kultur och seder
- Är Sydostasien säkert?
- Restips för Sydostasien
Bästa tiden att besöka Sydostasien
Rekommenderad av Sari Gregory
Bästa tiden att besöka Sydostasien |
Platser |
---|---|
November – maj | Norra Thailand |
November – april | Thailands västkust |
Januari – augusti | Thailands östkust |
Oktober – mars | Norra Vietnam |
Januari – augusti | Centrala Vietnam |
November – april | Södra Vietnam |
Maj – september | Indonesien |
Juni – augusti | Malaysia – Kuala Lumpur |
December – april | Malaysia – öar på västkusten |
April – oktober | Malaysia – östkusten |
Mars – oktober | Borneo |
Precis som Sydostasien består av en rik variation av mat, språk och kulturer, kommer du också att upptäcka en mängd olika klimat när du backpackar genom denna region. Oavsett vilken tid på året du väljer att backpacka i Sydostasien kommer du att kunna hitta en plats med bra väder. Här är några av de viktigaste länderna i regionen som visar upp denna variation.
Våtsäsong vs torrsäsong
Monsunperioden pågår i hela Sydostasien från juni till september, men det varierar något beroende på var du befinner dig. Om inte ett område drabbas av stora regnmängder är en typisk dag under monsunperioden en dag med solsken följt av några timmars regn. Du kommer fortfarande att kunna göra bra sightseeing under monsunsäsongen – se bara till att du alltid har en poncho eller regnjacka redo och till hands för eventuella intet ont anande skurar. Du bör också köpa ett regnskydd till din ryggsäck om det inte medföljer, så att den (och allt som finns i den) hålls torrt och fint.
Högsäsongen för resenärer är under torrperioden (som kan variera mellan olika regioner, se nedan), så du bör räkna med att betala högre priser tillsammans med många andra turister som hoppas på lite solsken. Att resa under monsunsäsongen har sina fördelar med färre folkmassor och billigare priser. Eftersom den sydostasiatiska regionen ligger nära ekvatorn kommer du i allmänhet inte att uppleva extremt kallt väder.
Bästa tiden att besöka Thailand
Thailands högsäsong är från november till februari, då du kan uppleva torrt och soligt väder i större delen av landet.
I norr (t.ex. Chiang Mai) är vädret torrt från november till maj, och under de första månaderna – november till februari – är det svalare temperaturer. I mars, april och maj blir det riktigt varmt. Om du befinner dig i norra Thailand i april får du inte missa nyårsfestivalen Songkran, som är världens största vattenkrig och det bästa avbrottet från hettan. Från juni till oktober är vädret mycket blötare i norr.
I söder har västkusten och östkusten olika vädermönster. Den goda nyheten är att du kan välja dina öar beroende på när du besöker dem. På västkusten (inklusive Phuket och Khao Lak) regnar det mest från maj till oktober, medan östkusten (inklusive Koh Samui och Ko Phangan) har regnperiod från september till december. Om du vill åka runt och hänga på soliga stränder hela dagen är det bara att välja den kust som är torr under din resa.
Bästa tiden att besöka Vietnam
Vietnam delas bäst in i tre regioner: norra, södra och centrala Vietnam.
I norr (t.ex. Ha Giang och Sapa) är det svalt och torrt från oktober till mars. Den varma monsunsäsongen sträcker sig från slutet av april till september. Överlag är temperaturerna i norr svalare än i söder, särskilt i de norra bergsområdena, där vädret är svalt och behagligt året runt. Så ta med en jacka om du planerar att vandra i Sapa från oktober till mars.
I centrala Vietnam (som Hue och Hoi An) är det varmt och torrt från januari till augusti och mest regnigt från september till november.
Södra Vietnam (t.ex. Ho Chi Minh-staden) har två säsonger: våt och torr. Den torra, varma årstiden är från november till april, medan det mesta regnet faller under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Var beredd på att svettas i Ho Chi Minh-staden i stort sett året runt.
Bästa tiden att besöka Indonesien
Indonesien har inte fyra årstider, bara två: en våt och en torr säsong. Indonesiens väder är raka motsatsen till vädret i resten av Sydostasien. Medan regnet öser ner i Thailand kan du dricka Bintang på en solig strand på Bali. Temperaturen är i allmänhet densamma under hela året, med vissa regionala undantag. Högsäsongen för turismen i Indonesien är från maj till september, och då är det torrt och varmt väder. Från oktober till april är det regnperiod med regn i några timmar åt gången.
Den bästa tiden att besöka Bali är under högsäsongerna: påsklovet (mars/april), vinterlovet (december/januari) samt juli och augusti. Bali är dock hårt drabbat av turistströmmar under dessa perioder, så om du inte gillar folksamlingar kan du prova axelmånaderna: April, maj, juni och september. På ön är det inte lika stor skillnad mellan regn- och torrsäsong, så det är ett utmärkt resmål året runt.
Bästa tiden att besöka Malaysia
Malaysias huvudstad Kuala Lumpur har varmt väder året runt, men det är i allmänhet torrare från juni till augusti. I övriga delar av landet är det en tydlig skillnad mellan vädret i öst och väst, precis som vid den thailändska golfkusten.
Västkustens öar (som Penang, Langkawi och Pangkor) har det bästa vädret från december till april, medan regnperioden infaller från april till oktober.
Östkusten (inklusive Kota Bharu och Mersing) har torrare dagar från april till oktober, medan stormigt monsunväder inträffar i november och december.
Det finns många mikroklimat på ön Borneo – så jag rekommenderar att du inte planerar din resa utifrån vädret här eftersom det kan vara ganska oförutsägbart. På en och samma dag kan Borneos väder vara varmt och klart på en del av ön och skyfall på en annan del av ön. Minst regn är det från mars till oktober, vilket också råkar vara de bästa månaderna för att se orangutanger.
Visum för resor till Sydostasien
Rekommenderad av Natasha Nguyen
Funderar du på att besöka Sydostasien? Innan du tar ut något i förskott och anländer oförberedd är det viktigt att du gör din research. Du vill inte bli avvisad vid gränsen för att du inte har något så enkelt som ett inresevisum. Här är en allmän guide till visum i Sydostasien för medborgare i Australien, Storbritannien eller USA. (Observera att visumkraven kan skilja sig åt om du är medborgare i ett annat land).
Kan jag få ett Kambodja-visum vid ankomsten?
Du behöver ett visum för att besöka Kambodja. De flesta besökare kan få ett 30-dagars turistvisum vid ankomsten för 30 USD. Jag skulle föreslå att du tar med exakta pengar eftersom de sällan ger växel. Ha också ett passfoto redo, de kommer att be om ett av dessa.
Om du gillar att vara organiserad kan du ordna ditt visum i förväg genom att ansöka om ett e-visum för turister från www.evisa.gov.kh.
Om 30 dagar inte räcker kan du förlänga ditt visum med ytterligare 30 dagar (men bara en gång) på många resebyråer i Phnom Penh. De extra 30 dagarna kostar dig ytterligare 30 USD. För längre vistelser måste du ordna ett visum i förväg via närmaste ambassad eller konsulat i Kambodja.
Kan jag få ett visum till Laos vid ankomsten?
Du behöver ett visum för att besöka Laos. Australiensiska, brittiska och amerikanska resenärer kan få ett 30-dagars turistvisum vid ankomsten, så länge de har 6 månaders giltighetstid på sina pass, två tomma sidor i passet och två passfoton. Visumpriserna varierar beroende på din nationalitet. För amerikanska och brittiska medborgare kostar det 35 USD. Om du är australiensare (som jag) kostar det bara 30 USD. Jag skulle rekommendera att betala i USD för att undvika en dålig växelkurs.
Om 30 dagar inte räcker kan du ansöka om visum i förväg eller förlänga ett turistvisum två gånger (upp till totalt 90 dagar) på immigrationskontoret i Vientiane. Visum vid ankomst kan inte fås vid alla inresehamnar, så om du planerar att resa in via en mer obskyr plats är det bäst att ansöka om visum i förväg från Laos ambassad.
Behöver jag visum för Singapore?
Medborgare i de flesta länder behöver inget visum för att besöka Singapore för turism under de första 30 dagarna. Faktum är att brittiska, amerikanska och australiska medborgare kan stanna i upp till 90 dagar utan visum. Allt du behöver är minst 6 månaders giltighetstid på ditt pass och bevis på vidare biljett.
Behöver jag visum för Thailand?
De flesta nationaliteter som reser till Thailand för turism är berättigade till visumfrihet upp till ett visst antal dagar. För australiensare, britter och amerikaner gäller detta i upp till 30 dagar.
Om du planerar att stanna längre kan du förlänga ditt visum en gång med upp till 30 dagar mot en avgift på 1900 thailändska baht på ett immigrationskontor. Alternativt kan du göra vad som brukar kallas en “border run”. Detta innebär att du lämnar landet landvägen till ett grannland innan du reser tillbaka in i landet för att få ett nytt visum. Tänk dock på att du bara kan resa in i Thailand landvägen två gånger per år. Det mest praktiska alternativet för längre vistelser är att skaffa visum i förväg från en thailändsk ambassad eller ett konsulat.
Behöver jag visum för Vietnam?
Många nationaliteter som besöker Vietnam beviljas visumbefrielse i upp till 90 dagar. Brittiska medborgare är berättigade till ett 15-dagars visumundantag men amerikanska och australiska medborgare får inget undantag utan måste ansöka om visum. Brittiska medborgare som planerar att stanna längre än 15 dagar behöver också visum.
E-visum finns för upp till 30 dagar för 25 USD från www.xuatnhapcanh.gov.vn/en. Alternativt kan du ansöka om visum direkt från närmaste vietnamesiska ambassad eller konsulat.
Kul fakta – om du är av vietnamesisk härkomst som jag och har föräldrar som är tekniskt medborgare, eller om din make är en vietnamesisk medborgare, kan du ansöka om ett 5-årigt viseringsundantagsintyg som tillåter flera inresor till Vietnam i upp till 6 månader.
Visumtips för Sydostasien
Att kunna få ett visum vid ankomsten gör resandet mer flexibelt och gör att du kan vara mer spontan med vart du åker. Det är dock viktigt att vara förberedd till en viss grad.
Mitt bästa tips för att resa utan att förbereda visum i förväg är att alltid ha med flera kopior av ditt passfoto och extra USD. Ofta krävs dessa när man ansöker om visum vid ankomsten. Dessutom bör du alltid ha minst två kopior av dina viktiga dokument, för säkerhets skull.
Du bör också se till att ditt pass är giltigt i minst 6 månader den dag du planerar att komma hem. Att bli strandsatt utomlands med ett nästan utgånget pass är en mardröm.
Bästa sättet att resa i Sydostasien
Rekommenderad av Sari Gregory
Att resa med ryggsäck i Sydostasien är enklare än många tror. Det finns många transportalternativ: flyg, tåg och bussar kan ta dig mellan städer och länder, plus tuk-tuks och motortaxi som är bra alternativ för kortare resor. Om du har tid bör du hålla dina planer flexibla – du vet aldrig var du vill tillbringa mer tid eller vem du vill resa med.
Bussar i Sydostasien
I stort sett är det bästa transportmedlet den gamla hederliga klassiska bussen. Bussar i Sydostasien är billiga och tar dig dit du vill. Du kan ofta köpa dina bussbiljetter online (på en webbplats som 12go Asia), personligen på busstationen eller via en resebyrå. Prata med ditt vandrarhem om huruvida du behöver boka biljetterna i förväg. Vanligtvis kan bussar bokas samma dag som du vill åka, men populära rutter och högsäsonger/lovtider kan innebära att vissa rutter är fullbokade. Du kommer att träffa många andra backpackers på dessa bussar eftersom det är det mest ekonomiska och populära sättet att resa runt i Sydostasien.
Stray och Bamba bussar i Sydostasien
Bamba Experience är en hop-on-hop-off-buss som följer en bestämd rutt genom Sydostasien. Stray Asia är ett annat alternativ för backpackers med hop-on-hop-off-buss och förbokade resvägar. Detta kan vara ett bra alternativ till traditionell backpacking om du är orolig för att boka aktiviteter och busspass själv och inte har en snäv budget. Det är dock så enkelt att boka resor i Asien att det i allmänhet inte är nödvändigt att köpa den här typen av pass. Det kan hända att du vill ha spontanitet och boka resor med vänner du träffar, och det här passet kan begränsa din möjlighet att göra det.
Flyg i Sydostasien
Om du har ont om tid är flyget det bästa alternativet. Om du håller dina datum flexibla kan du få ganska bra priser på flyg. Vanligtvis kan inrikesflyg inom ett land hittas för 80 USD eller mindre.
Budgetflygbolag som AirAsia, TigerAir och Jetstar kan vara det billigaste alternativet. Se till att kontrollera kostnaderna med en lokal dator också, ifall flygbolagskostnaderna är uppblåsta på din utländska telefon.
Alla större turiststäder har flygplatser. Bangkok, till exempel, har två flygplatser; Suvarnabhumi Airport (Bankoks internationella flygplats) är ansluten till staden med tunnelbana och Don Mueang Airport (den lokala flygplatsen) är ansluten med buss. Glöm inte att kolla upp andra flygplatser i ditt destinationsland – det finns flygplatser runt de flesta stora turistattraktioner, inte bara i de vidsträckta storstäderna.
Tåg i Sydostasien
Tågtrafiken i Sydostasien är mer begränsad än busstrafiken och är ofta dyrare. Många tågresor måste bokas några dagar i förväg, eftersom det är större risk att tågen blir fulla än bussarna. Kvaliteten på tågen varierar kraftigt beroende på land, region och sittplatsklass, men vissa tågresor är värda priset för själva upplevelsen. Resan från Jakarta till Jogjakarta i Indonesien är fantastisk och jämförelsevis billig. Bangkok till Chiang Mai är en annan populär rutt, eftersom tågnätet i Thailand är ganska omfattande.
Du hittar tunnelbanetåg i Kuala Lumpur, Singapore, Bangkok och Jakarta. Om du besöker dessa städer, se till att använda tunnelbanan eftersom det är det bästa sättet att undvika trafik, billigt och ett bra sätt att leva livet tillsammans med lokalbefolkningen.
Taxi, tuk-tuk och moto-taxi
För korta sträckor har du gott om alternativ för att ta dig runt i Sydostasien. Se till att fråga och förhandla om priset innan du sätter dig i en tuk-tuk eller taxi – särskilt tuk-tuks, eftersom förarna fördubblar priset för turister. Pruta helt enkelt ner priset och hoppa in eftersom du bör ha tuk-tuk-upplevelsen minst en gång under din resa.
Moto-taxi är ett särskilt billigt sätt att ta sig runt. Du kan använda Uber, Grab eller GoJek (i Indonesien) för att anropa en mototaxi i många städer i Sydostasien. Anropa en med din telefon, sätt på dig hjälmen som erbjuds, hoppa upp på baksätet och njut av spänningen.
Boende i Sydostasien
Sydostasien är känt bland backpackers från hela världen, och det finns ett MASSIVT utbud av vandrarhem för alla prisklasser, resestilar och destinationer. Vandrarhem i Sydostasien finns också i alla former och storlekar; det finns allt från stora, moderna vandrarhem som tar lyx till nästa nivå, till pittoreska, rustika vandrarhem som erbjuder fullständig kulturell fördjupning. Det bästa är att oavsett var du bor kommer du att mötas av vänliga människor som är glada att dela sitt hem med dig och ge dig den bästa möjliga upplevelsen. Med så många fantastiska vandrarhem att välja mellan kan det vara svårt att bestämma vilket som är bäst för dig, men var inte rädd, vi har sammanställt de bästa vandrarhemmen i Asien för att göra din bokning till en lek!
⭐ Bästa vandrarhem i Thailand
⭐ Bästa vandrarhem i Indonesien
⭐ Bästa vandrarhem i Kambodja
⭐ Bästa vandrarhem i Singapore
⭐ Bästa vandrarhem i Filippinerna
⭐ Bästa vandrarhem i Myanmar
⭐ Bästa vandrarhem i Malaysia
⭐ Bästa vandrarhem i Laos
⭐ Bästa vandrarhem i Brunei
⭐ Bästa vandrarhem i Östtimor
Jämför alla vandrarhem i Asien
Resekostnader i Sydostasien
Rekommenderad av Tasha Amy
Sydostasien är en mycket budgetvänlig region att resa till. Det finns dock vissa länder som är snällare mot plånboken än andra – och detta är av stor betydelse när du planerar ditt äventyr och bestämmer vilka länder du ska besöka.
Din budget kommer säkert inte att räcka länge om du utforskar den livliga och dyra staden Singapore, men Kambodja – hem för sovsängar för 3 USD och billiga måltider på gatan – ligger tack och lov en snabb flygresa bort. Denna priskontrast kan också uppstå inom ett och samma land. Ta Thailand till exempel: för priset av en vecka i Phuket kan du resa i två veckor runt Chiang Mai, vilket i slutändan orsakar förvirring om hur mycket pengar du ska ta med till Thailand.
Som du kan se kan det vara ganska svårt att räkna ut en exakt resebudget för Sydostasien, så låt oss titta lite närmare på saker och ting.
Kostnad för backpacking i Sydostasien
Sydostasien är känt som en av de mest prisvärda regionerna att backpacka i världen, tack vare billigt boende och billig mat. Gör dig redo för grillstånd på gatan, våningssängar och överfulla skåpbilar. Även om dessa saker kanske inte verkar så bra i en vanlig värld är det de som gör upplevelsen i Sydostasien och verkligen hjälper till att hålla kostnaderna nere. Bussar och tåg mellan olika destinationer kostar i allmänhet runt 10 USD, vilket är mycket billigare än ett inrikesflyg. Det finns gott om vandrarhem i hela Sydostasien, där man kan vila huvudet och träffa andra resenärer till en billig peng. Det finns gott om matalternativ – men om du vill hålla dig till din budget är gatuköket din bästa vän (pad thai är verkligen inte fel).
Även om mat, transport och boende är extremt prisvärt finns det några dyrare upplevelser som man inte får missa. Att besöka ett etiskt elefantreservat, gå en PADI-dykarkurs på Koh Tao och åka zipline genom djungeln är bara några av de dyra upplevelser du kanske vill göra och måste tänka på när du räknar ut hur mycket pengar du ska ta med dig till Thailand.
Som regel måste din “resebudget för Sydostasien” vara minst 1000 USD per månad. Du kan säkert resa billigare genom att snåla in på upplevelser, men regionen är full av fantastiska ögonblick som du inte vill missa.
Levnadskostnader i Sydostasien
Jämfört med många västländer är levnadskostnaderna i Sydostasien extremt överkomliga, vilket har lett till en tillströmning av expatsamhällen utomlands. Detta är särskilt sant idag med bättre internetanslutningar som resulterar i många digitala nomader.
Ett av de billigaste länderna att bo i i Sydostasien är Kambodja. Det finns några utmärkta expatsamhällen i hela landet från Siem Reap till Sihanoukville. De låga levnadskostnaderna i Kambodja gör det möjligt för människor att leva en bekväm livsstil till en minimal kostnad. Privata rum finns från 100 USD per månad och hela lägenheter från 300 USD, medan måltiderna bara kostar ett par dollar styck. De låga priserna och den goda gemenskapen gör det tilltalande att bo i Kambodja med en liten budget.
Genomsnittliga priser i Sydostasien
Sammantaget är Sydostasien ett mycket budgetvänligt resmål som lämnar dig och din plånbok leende i slutet av varje dag, men det beror på din resestil.
Om du är en äventyrlig ätare som gärna äter gatumat tillsammans med lokalbefolkningen kan du hitta utsökta måltider för bara 1-3 USD. Men om du hellre vill ha bordsservering på ett enklare matställe får du räkna med att betala upp till 3,5 USD för en läskedryck. För foodies som vill göra varje måltid till en upplevelse (och bara äter på de bästa 5*-restaurangerna) är kostnaden för att äta på sådana ställen jämförbar med västerländska priser, upp till 20 USD för en huvudrätt och en drink.
Här är en snabbguide till genomsnittspriserna i Sydostasien:
Saker att köpa i Sydostasien |
Genomsnittligt pris |
---|---|
1 liter vatten | 0,50 USD |
Säng i studentrum | 3-9 USD per natt |
Enkelt dubbelrum | 10-30 USD per natt |
Stor öl | USD 0,50-2,00 DOLLAR |
1 timmes massage | från 6 USD |
Uthyrning av motorcykel | 6-10 USD per dag |
Tips för att spara pengar
- Boka vandrarhem med gratis frukost – det är en måltid mindre som du behöver köpa varje dag.
- Se till att taxichauffören använder taxameter eller kommer överens om ett fast pris innan du sätter dig i bilen. Ett bra alternativ är att använda Grab-appen för att ta sig runt (det är den sydostasiatiska versionen av Uber). De har också ett motorcykelalternativ, vilket är perfekt för ensamresenärer.
- Om du handlar på marknader, kom ihåg att pruta när du köper en vara. Det är en del av den sydostasiatiska upplevelsen och ett bra sätt att interagera med lokalbefolkningen.
- Se till att du har en reseförsäkring. Du kan lätt råka ut för olyckor och plötsligt är din budget slut på sjukhusräkningar – tack och lov är reseförsäkringen din bästa vän i sådana situationer.
Platser att besöka i Sydostasien
Rekommenderad av Natasha Nguyen
Land i Sydostasien |
Värt att besöka för |
Saker att se upp för |
Populära platser att besöka |
---|---|---|---|
Kambodja | Angkor Wat, vackra öar, fascinerande (men spöklik) historia | medelmåttig mat, väskryckning är vanligt | Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Koh Rong |
Indonesien | risterrasser, avlägsna stränder | överbefolkade och turistiga delar | Jakarta, Bali, Giliöarna, Lombok, Java, Sumatra |
Laos | avslappnad livsstil, vackra vattenfall | medelmåttig mat, vägar av dålig kvalitet, brist på nattliv | Luang Prabang, Vang Vieng, Vientiane, Don Det |
Myanmar | tempel i Bagan, vackra vandringar, inte så turistigt (ännu) | genomsnittlig mat, turister förbjudna att köra skotrar / motorcyklar | Mandalay, Yangon, Bagan, Inlesjön, Hpa-An |
Filippinerna | öhoppning, vackert klart vatten, vattensporter | medelmåttig mat, kan vara svårt att resa från ö till ö | Manila, Boracay, Cebu, Palawan, Coron |
Singapore | mycket rent och modernt, prisbelönta restauranger | det är dyrt! Behöver jag säga mer? | Singapore stad, Sentosa Island |
Thailand | billig gatumat, nattmarknader, lätt att resa runt | vissa delar extremt turistiga, pruta med lokalbefolkningen | Bangkok, Phuket, Koh Phi Phi, Koh Phangan, Chiang Mai, Pai |
Vietnam | Vietnamesisk mat, krigsmuseer, Halong Bay | genomsnittliga stränder, trafiken kan vara fruktansvärd | Hanoi, Halong Bay, Sapa, Hoi An, Ho Chi Minh-staden |
Att bestämma att du vill besöka Sydostasien är en enkel uppgift, men när du väl sitter ner och verkligen tänker på vart du vill åka kan den här uppgiften bli mycket överväldigande. Sydostasien är ENORMT och består av så många länder, alla med olika attraktioner, kök och seder.
För att förhoppningsvis göra denna svåra uppgift lite enklare kommer här en snabbkurs i Sydostasiens mest populära länder och vad de har att erbjuda.
Kambodja
Värt att besöka för: Angkor Wat, vackra öar, fascinerande (men också hemsökande) historia.
Saker att se upp för: medelmåttig mat, väskryckning är vanligt.
Populära platser att besöka: Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Koh Rong.
Kambodja är värd för vad som utan tvekan är den vackraste attraktionen i Sydostasien – Angkor Wat. Jag menar, Angelina Jolie filmade Tomb Raider här. Men landet har mycket mer att erbjuda: lär dig mer om de röda khmerernas hemsökta regim i Phnom Penh eller upplev några av Asiens vackraste (och mest orörda) öar som Koh Rong Samloem och Sihanoukville.
Indonesien
Värt att besöka: risterrasser, avlägsna stränder.
Saker att se upp för: överbefolkade och turistiga delar.
Populära platser att besöka: Jakarta, Bali, Giliöarna, Lombok, Java, Sumatra.
Indonesien passar både nybörjare på backpacking och de som vill ha en mer “off the beaten trail”-upplevelse. De populära öarna Bali och Gili är mycket turistvänliga, och här kommer du garanterat att träffa massor av andra backpackers. Men Indonesien består också av så många öar att det finns gott om mer “orörda” platser som Sumatra eller Java.
Laos
Värt att besöka för: avslappnad livsstil, vackra vattenfall.
Saker att se upp för: medelmåttig mat, vägar av dålig kvalitet, brist på nattliv.
Populära platser att besöka: Luang Prabang, Vang Vieng, Vientiane, Don Det.
Laos har ett mycket långsamt tempo, vilket är uppfriskande jämfört med hetsen och jäktandet i de flesta andra sydostasiatiska länder. Laos är känt för sina vackra vattenfall, som Kuang Si Falls i Luang Prabang, och många backpackers flockas till Vang Vieng för att ta del av den berömda tubningen.
Myanmar
Värt att besöka för: templen i Bagan, vackra vandringar, inte så turistigt (ännu).
Saker att se upp för: medelmåttig mat, turister förbjudna att åka skoter/motorcykel.
Populära platser att besöka: Mandalay, Yangon, Bagan, Inlesjön, Hpa-An
Myanmar är relativt nytt för turismen vilket gör det ganska “autentiskt” jämfört med andra vältrampade sydostasiatiska länder. Myanmar är perfekt för vandringsfantaster, med många olika vandringsleder att välja mellan, men höjdpunkten är att se luftballonger sväva över templen i Bagan under soluppgången.
Filippinerna
Värt att besöka: öhoppning, vackert klart vatten, vattensporter.
Saker att se upp för: medelmåttig mat, kan vara svårt att resa från ö till ö.
Populära platser att besöka: Manila, Boracay, Cebu, Palawan, Coron.
Filippinerna är platsen för alla stora vattenfantaster. Du kan uppleva extrema vattensporter som vindsurfing och jetski, till en gång i livet upplevelser som att simma med valhajar. Varje ö i Filippinerna har något unikt att erbjuda och du kommer aldrig att sakna något att göra.
Hitta vandrarhem i Filippinerna
Singapore
Värt att besöka: mycket rent och modernt, prisbelönta restauranger.
Saker att se upp för: det är dyrt! Behöver jag säga mer?
Populära platser att besöka: Singapore stad, Sentosa Island.
Singapore är ett litet land med mycket att erbjuda. För alla matälskare har Singapore några av världens billigaste restauranger med Michelinstjärnor och är också känt för sina hawkercenter. I Singapore ligger också det berömda Marina Bay Sands, hotellet med den ikoniska infinitypoolen 57 våningar ovanför marken.
Thailand
Värt att besöka för: billig street food, nattmarknader, lätt att resa runt.
Saker att se upp för: vissa delar extremt turistiga, pruta med lokalbefolkningen.
Populära platser att besöka: Bangkok, Phuket, Koh Phi Phi, Koh Phangan, Chiang Mai, Pai.
Thailand har så mycket att erbjuda. I söder finns hundratals olika öar, alla med olika atmosfär. Vissa är små och outvecklade, som Koh Mak. Andra drar till sig stora folkmassor, som Koh Phi Phi. Jungfruliga norra Thailand har en helt annan känsla och erbjuder fler attraktioner för naturälskare som nationalparker, vattenfall och elefantreservat.
Vietnam
Värt att besöka för: Vietnamesisk mat, krigsmuseer, Halong Bay.
Saker att se upp för: medelmåttiga stränder, trafiken kan vara fruktansvärd.
Populära platser att besöka: Hanoi, Halong Bay, Sapa, Hoi An, Ho Chi Minh-staden.
Vietnam är fullt av upplevelser, god mat och fascinerande historia. I norr finns sevärdheter som tilltalar naturälskare, som Halong Bay och Sapa Hills, medan man i söder kan lära sig mer om Vietnamkrigets förödande effekter och naturligtvis njuta av landets fantastiska kök.
Resa till Sydostasien
Plats i Sydostasien |
Varaktighet |
Hur man tar sig dit |
Saker att göra och se |
---|---|---|---|
Hanoi, Vietnam | 3 dagar | flyg till Noi Bai International Airport | vandra runt i de gamla kvarteren |
Halong Bay, Vietnam | 2 dagar, 1 natt | kryssning från Hanoi, privat bil, buss eller tåg | kajakpaddling i Halong Bay |
Hoi An, Vietnam | 3 dagar | flyg till Da Nang och buss/taxi till Hoi An, tåg till Da Nang och buss/taxi till Hoi An, eller direkt sovbuss | Hoi An nattmarknad |
Ho Chi Minh-staden, Vietnam | 3 dagar | buss/taxi till Da Nang och flyg till Ho Chi Minh, buss/taxi till Da Nang och tåg till Ho Chi Minh, direkt sovbuss | Cu Chi tunnlarna |
Phnom Penh, Kambodja | 2 dagar | nattbuss eller flyg | De dödas fält |
Siem Reap, Kambodja | 3 dagar | flyg, buss eller minibuss | Angkor Wat |
Bangkok, Thailand | 3 dagar | flyg eller buss | Wat Arun |
Koh Phangan | 2 dagar | flyg till Koh Samui eller Surat Thani och sedan färja, nattbuss eller tåg från Bangkok och sedan färja | Fullmånefest |
Chiang Mai, Thailand | 3 dagar | flyg (direkt eller via Bangkok) eller färja och sedan buss. | besök ett elefantreservat |
Pai, Thailand | 3 dagar | buss eller minivan | Pais kanjon |
Luang Prabang, Laos | 2 dagar | buss, sedan långsam båt eller flyg | vandra Mount Phousi för utsikt |
Vang Vieng, Laos | 3 dagar | VIP-buss eller minivan | tubtur nedför floden Nam Song |
Vientiane, Laos | 1 dag | VIP-buss eller minibuss | Phat That Luang |
Överväldigad av alla valmöjligheter? Ofta är det lättare att bara följa en beprövad och sann resväg. Ett säkert kort för alla nybörjare är den berömda Banana Pancake Trail. Detta är inte en tydlig geografisk rutt, det är mer ett namn som beskriver de mest populära platserna i Sydostasien. Vissa kanske kallar den överskattad, men den är populär av goda skäl. Du kommer garanterat att träffa massor av medresenärer och lokalbefolkningen i dessa områden är vana vid att se turister, så du behöver inte oroa dig för mycket för säkerheten.
Fyra veckors backpacking i Sydostasien: Vietnam, Kambodja, Thailand, Laos
Om du är ute efter en “greatest hits”-resa till denna subkontinent är detta resplanen för dig. Den går till de flesta platser som finns med på någon Banana Pancake Trail-lista, så du kommer garanterat att få se några vackra sevärdheter och träffa massor av backpackervänner.
Hanoi, Vietnam
Hur länge: 3 dagar.
Att göra/se: vandra runt i de gamla kvarteren.
Hur man kommer hit: Flyg till Noi Bai International Airport.
Börja din resa i Vietnams huvudstad och kasta dig genast in i den vietnamesiska kulturen. Vandra runt på de 36 gatorna i de gamla kvarteren och beundra den fransk-koloniala arkitekturen. Shoppa loss på Dong Xuan-marknaden och ät sedan lunch på en bun cha vid vägkanten innan du ser en traditionell vattendockteaterföreställning.
Halong Bay, Vietnam
Hur länge: 2 dagar, 1 natt.
Måste göra/se: kajakpaddling i Halong Bay.
Resa dit: kryssning från Hanoi, privat bil, buss eller tåg.
Halong Bay är ett måste att besöka i Vietnam och är helt enkelt magiskt. Kryssa genom den ikoniska bukten, utforska de omgivande grottorna och paddla kajak bland kalkstenspelarna. Halong Bay kan göras på en dag, men jag rekommenderar personligen att du stannar minst en natt. Det enklaste sättet att göra detta är att följa med på en rundtur, eftersom det mesta som transport och till och med måltider ingår.
Hoi An, Vietnam
Hur länge: 3 dagar.
Måste göra/se: Hoi An nattmarknad.
Resa dit: flyg till Da Nang och buss/taxi till Hoi An, tåg till Da Nang och buss/taxi till Hoi An, eller direkt sovbuss.
Denna plats på UNESCO:s världsarvslista är en av mina personliga favoriter i Vietnam. Den lilla staden vid floden med sina färgglada lyktor är så arkitektoniskt vacker. Det Hoi An är mest känt för är sina skräddarbutiker. Du kan enkelt få en billig skräddarsydd kostym, klänning eller till och med skräddarsydda läderskor.
Ho Chi Minh-staden, Vietnam
Hur länge: 3 dagar.
Måste göra/se: Cu Chi tunnlarna.
Hur man kommer dit: buss/taxi till Da Nang och flyg till Ho Chi Minh, buss/taxi till Da Nang och tåg till Ho Chi Minh, direkt sovbuss.
Ho Chi Minh-staden är en livlig metropol som erbjuder massor av kultur och en rik historia. Pruta dig fram genom gångarna på Cho Ben Thanh, stadens största marknad, innan du äter en skål pho till lunch. Läs på om historien på museet för krigets kvarlevor och fördjupa dig i gamla gerillakrigsmetoder genom att krypa genom Chu Chi-tunnlarna.
Phnom Penh, Kambodja
Hur länge: 2 dagar.
Måste göra/se: Killing Fields.
Hur man tar sig dit: nattbuss eller flyg.
Phnom Penh är en stad som öppnar ögonen. Även om det är deprimerande att besöka Choeung Eks dödsfält och S21-fängelset för att lära sig mer om Röda khmerernas regim är det både mäktigt och rörande. Det får dig att verkligen uppskatta styrkan och motståndskraften hos den kambodjanska lokalbefolkningen. För att avsluta dagen på ett lättsammare sätt kan du be din tuk-tuk-förare att ta dig till en lokal Muay Thai-fight.
Siem Reap, Kambodja
Hur länge: 3 dagar.
Måste göra/se: Angkor Wat.
Hur man tar sig dit: flyg, buss eller minibuss.
Siem Reap är känt för att vara hem till Angkor Wat. Du kan tillbringa 3 hela dagar med att utforska de hundratals templen och ändå inte se dem alla. Det finns dock många andra saker att göra i Siem Reap. Ta en traditionell keramikkurs eller utforska de yttre byarna och se hur lokalbefolkningen lever. Oavsett vad du väljer att göra är det ett måste att se soluppgången över Angkor Wat.
Bangkok, Thailand
Hur länge: 3 dagar.
Måste göra/se: Wat Arun.
Hur man kommer dit: flyg eller buss.
Bangkok är en stad med många valmöjligheter. Om sightseeing är din grej kan du utforska de många vackra templen. Du kan även göra en dagsutflykt till historiska Ayutthaya för att se de spektakulära tempelruinerna. Om du gillar shopping kan du besöka den imponerande stora Chatuchak-marknaden. Om du gillar mat finns det gott om billig gatumat och världens femte bästa restaurang, Gaggan, finns i Bangkok. Jag kan intyga att 25-rättersmenyn är fantastisk.
Koh Phangan, Thailand
Hur länge: 2 dagar.
Måste göra/se: Fullmånefest.
Hur man tar sig dit: flyg till Koh Samui eller Surat Thani och sedan färja, nattbuss eller tåg från Bangkok och sedan färja.
Full Moon Party är ett stort dragplåster för många besökare på Koh Phangan. Även om Full Moon Party får blandade recensioner är det värt att uppleva en gång i livet. Koh Phangan är en av tre små öar som ligger inom en timmes färjetur från varandra, så om du har lite extra tid är det värt att också besöka Koh Samui eller, min personliga favorit, Koh Tao.
Chiang Mai, Thailand
Hur länge: 3 dagar.
Måste göra/se: besöka ett elefantreservat.
Hur man kommer dit: flyg (direkt eller via Bangkok) eller färja och sedan buss.
Huvudstaden i norra Thailand är inte lika hektisk som Bangkok, men precis lika livlig. Tillbringa dagarna med att utforska de 300 templen, nätterna med att utforska de enorma nattmarknaderna, bevittna en lokal Muay Thai-fight, gå en thailändsk matlagningskurs eller bada några elefanter på ett av de många elefantreservaten
Pai, Thailand
Hur länge: 3 dagar.
Måste göra/se: Pai Canyon.
Hur man tar sig dit: buss eller minivan.
Pai brukade vara en av dessa “off the beaten path” hippie backpacker städer men har skjutit upp i popularitet under de senaste åren. Pai ligger inbäddat i bergen och omges av vackra raviner, naturliga varma källor och imponerande vattenfall. I stadskärnan finns bekvämligheter från hemmet och ett överflöd av västerländsk mat. Du kan till och med få en anständig biff.
Luang Prabang, Laos
Hur länge: 2 dagar.
Att göra/se: vandra Mount Phousi för utsikten.
Hur man tar sig dit: buss, sedan långsam båt eller flyg.
Luang Prabang är en liten och pittoresk stad som är känd för de vackra Kuang Si-fallen. Vad jag älskade är att det är så tyst, även nattlivet är tamt. Det finns en bar i staden och alla avslutar sin natt på den lokala bowlinghallen, dricker och bowlar samtidigt. En annan Luang Prabang-höjdpunkt för mig var en zip-lining genom djungeln.
Vang Vieng, Laos
Hur länge: 3 dagar.
Måste göra/se: tubing nerför Nam Song River.
Hur man tar sig dit: VIP-buss eller minivan.
De flesta åker till Vang Vieng för att åka tubing nedför floden Nam Song (en ritual för alla backpackers). Vang Vieng är också ett utmärkt ställe att ta det lugnt och koppla av. Alla kaféer i staden spelar Friends hela dagen (så coolt) och på kvällen bjuder vandrarhemmen på gratis whisky innan alla går till den berömda baren Sakura.
Vientiane, Laos
Hur länge: 1 dag.
Måste göra/se: Phat That Luang.
Hur man tar sig dit: VIP-buss eller minivan.
Det finns inte så mycket att göra i Vientiane, men som huvudstad i Laos är det en naturlig punkt att avsluta sin resa på eftersom man kan ta flyget vidare till nästa destination. Den långsamma och lugna staden vid floden är också den perfekta platsen att varva ner efter en lång resa.
Sydostasiatisk mat
Rekommenderad av Ellie Field
När det gäller den asiatiska kosten finns det så mycket mer att njuta av än ris och nudlar. Ja, det är en stapelvara i denna del av världen, men när du rör dig genom Sydostasien kommer du att inse att det finns lika mycket att upptäcka i regionens kök som det finns på dess stränder och historiska platser. Från hawkercentren i Singapore till warungs i Indonesien finns det ett rikt och varierat utbud – var bara villig att prova något nytt.
Det går inte att förneka att det finns några grundläggande rätter som du sannolikt kommer att hitta på många menyer i de flesta sydostasiatiska länder. Panasiatisk mat kommer sannolikt att innehålla någon form av ris- eller nudelrätt, en soppa eller en curry som det mest bekanta alternativet, men dessa varierar över hela regionen. Ris är kanske den stapelvara som är mest konsekvent. Det brukar ätas hela dagen och serveras ofta stekt med grönsaker, kött eller ett alternativ som tofu. Ångkokt, kokt eller klibbigt ris (det senare förpackat i ett bananblad för smidig transport på resan) kan också vara ett tillbehör till andra rätter som indonesisk ayam goreng (friterad kyckling).
För en alternativ kolhydratfix finns nudlar nästan överallt. De enklaste rätterna består återigen av stekta nudlar med grönsaker, kött eller ett vegetariskt alternativ, och kanske lite sås om du känner för det. I gatustånden eller på matcentren hittar du ibland flaskor med sojadressing eller någon form av het sås som du kan ta för dig av. Andra serverar en liten sidorätt med dressing, ofta av en lokal sort, som det alltid är värt att prova. I Myanmar ska du till exempel akta dig för den lilla kastrullen med vattnig sås som du får till nudlarna – chilin är verkligen stark, så gör inte misstaget att hälla hela såsen över din lunch innan du har smakat den… I de sydligare och östligare länderna i regionen är nudlar också vanliga i soppor, med grönsaker eller kött – och ofta en hel del kryddor. I Myanmar, Malaysia, Kambodja och Indonesien hittar du sannolikt fler äggnudlar, medan risnudlar har en mer framträdande roll i Thailand, Laos, Vietnam och Filippinerna.
Det är inte heller troligt att du lämnar Sydostasien utan att ha ätit en hel del curryrätter – särskilt inte i de västra delarna av regionen där du kan känna ett visst inflytande från de indiska grannarna. I Myanmar hittar du både kött- och vegetariska curryrätter med linser, kikärtor, palatabröd och tjockare baser gjorda på ngapi-fiskpasta. I Thailand, Kambodja och Laos tenderar såserna att vara rikare, krämigare och mer kokosnötsbaserade. Den kambodjanska fiskamoken var en av mina favoriter. Laos och Thailand tar hem priset för de starkaste curryrätterna – så om du ber om “normalstark” snarare än “turiststark” här, ha lite kallt vatten redo. Malaysiska och indonesiska curryrätter, som den utsökta rendang, tenderar att inte vara lika starka överlag, men är rika och smakrika.
Nu när du har allt på plats vill jag uppmana dig att utforska lite mer av vad det asiatiska köket har att erbjuda. Innan du kastar dig över pad thai eller nasi goreng, titta på alternativen – ofta är det bästa sättet att upptäcka ett visst områdes specialitet att bara observera vad och var lokalbefolkningen äter, och följa efter. Den malaysiska ångbåten är lika mycket en matlagningsupplevelse som en matupplevelse: du serveras en soppa över ett kokkärl, med råa grönsaker, ägg, kött och ibland skaldjur att lägga i, och du tillagar allt själv (efter din smak) i den heta vätskan. Indonesisk gado gado är en utmärkt lunch eller lättare middag och består av ångkokta grönsaker, potatis, kokta ägg, tofu eller tempeh och en god jordnötssås. I Filippinerna kan de mer äventyrliga bland er sätta tänderna i något som annars kanske skulle göra detsamma med er: en specialitet i Palawan är fräsande krokodil sisig – en utsökt rätt med köttfärs med chili och lokal calamansifrukt. Samtidigt vet vietnameserna hur man gör en grym smörgås – en banh mi består vanligtvis av någon form av kött eller skaldjur, sallad, sås och en stor portion koriander. Om du stöter på en banh mi med krabba i ett kustområde, beställ en och njut av havsutsikten.
I Sydostasien finns det också mycket för sötsugna. De flesta matstånd i Laos serverar små kokosnötspannkakor som tillagats i något som ser ut som bubblor av smet. Varning: de är nästan beroendeframkallande goda. Den indonesiska versionen av dessa kokosnötsgodisar, som du kan hitta på lokala matmarknader, kallas apem – de är ett utmärkt mellanmål för långa resor. Mango sticky rice är en favorit i Kambodja, medan deras thailändska grannar har fulländat crepen i form av läckra rotis – stekta pannkakor som ofta serveras med en kombination av ägg, banan, ost eller choklad. I Filippinerna och Vietnam hittar du lokala bagerier med utsökta bakverk och desserter som che troi nuoc (risbollar i ingefärssirap). Tänk bara på att ost och olika bönor ofta räknas som “sötsaker” här, så du kan få dig en överraskning när du biter i din kaka.
När det gäller kostnader är det lätt att äta billigt i hela Sydostasien. De flesta måltider kostar bekvämt under 5 USD för en god portion – kanske lite mindre i städer där det finns ett större urval av gatustånd att välja mellan, och ofta lite mer i mer turistiga områden som badorter. Gatumat är i regel billigare än att äta på restaurang – och är ofta det bästa sättet att smaka på lokal mat. När du bokar vandrarhem bör du också titta på om frukost ingår, eftersom det är ett annat bra sätt att hålla nere kostnaderna. På många vandrarhem består frukosten av rostat bröd, ägg eller pannkakor. Hänvisningen till Banana Pancake Trail ovan är en passande beskrivning av backpackerfrukostar runt om i regionen.
Om du är en resenär med kostbehov är vissa visserligen lättare att navigera än andra i Sydostasien. Även om kött ofta äts dagligen i hela regionen finns det gott om vegetariska alternativ. På enklare ställen kan det handla om extra grönsaker, men alternativ som tofu och tempeh är också vanligare än man skulle kunna tro. Ett bra tips här, om det finns en språkbarriär för ordet “vegetarian”, är att leta efter buddhistiska matställen – eller naturligtvis bara lära sig det lämpliga ordet på respektive språk när du stöter på någon som kan hjälpa dig. Ägg, jordnötter och gluten (oftast i form av soja eller nudlar) är två allergener som förekommer ofta i panasiatisk mat, så om du lider av intolerans är det definitivt värt att lära sig några nyckelord – några resenärer jag träffade bad lokalbefolkningen att översätta och skriva ner lämpliga meningar för dem att visa när de beställde mat, vilket hjälpte till att undvika missförstånd. Matparadis som Bali och städer som Singapore och Kuala Lumpur har fler valmöjligheter när det gäller fri från-dieter.
Innan du sätter tänderna i maten är det värt att ta en snabb titt på livsmedelssäkerheten. Hygienstandarden i Sydostasien kan lämna en hel del övrigt att önska, särskilt när det gäller backpackers budgetvänliga gatumat. Detta är ofta den godaste och mest autentiska maten och bör absolut avnjutas som en del av ditt äventyr, men försök så långt det är möjligt att undvika mat som sannolikt har tvättats i kranvatten eftersom det ofta är orsaken till de värsta sjukdomarna. Se till att grönsakerna är väl tillagade, att kött och ris är genomvarmt och ät bara rå frukt som du kan skala – och tvätta händerna innan du äter. Om du håller på att återhämta dig efter en magsjuka kan köpcentrumens food courts vara ett bra ställe att få pålitlig hygienisk men ändå billig och autentisk mat, även om det inte är anledningen till att du besöker Asien.
Så där har ni det. Det asiatiska köket är lika varierat som regionen själv och bidrar på ett viktigt sätt till kulturen – och de minnen du kommer att skapa – i varje land i Sydostasien. Mitt råd: ta dig an maten på samma sätt som du tar dig an resten av din backpackingupplevelse – det finns en värld där ute som bara väntar på att bli upptäckt.
Sydostasiatisk kultur och sedvänjor
Rekommenderad av Tasha Amy
De stunder du har med de sydostasiatiska invånarna är de du kommer att minnas bäst när dina äventyr är över: leendena och skratten som används för att kommunicera på grund av språkbarriärer, ölen som dricks vid plastbord som delas med nyfunna vänner och de ändlösa rekommendationerna när du pratar med stolta lokalinvånare. Människor i Sydostasien är extremt vänliga, och deras vänlighet kommer att vara överflödig under hela din resa.
När du backpackar i Sydostasien rekommenderar jag starkt att du interagerar med lokalbefolkningen så mycket som möjligt. Oavsett om det betyder att bara slå upp en konversation eller till och med bo hos en familj på en homestay. Det kommer att göra dina upplevelser så mycket rikare, ge dig en unik inblick i kulturen – och det kan bara leda till ett otroligt äventyr.
Religion i Sydostasien
Religionen i Sydostasien varierar mycket beroende på landets historia. Det finns inte en enda stor religion i hela regionen och den är känd som en av de mest religiöst mångskiftande platserna i världen idag. Beroende på vilket land du besöker och i vilken del av landet du befinner dig kommer du att hitta en mängd olika tempel, kyrkor och religiösa figurer.
I Myanmar, Kambodja, Laos och Thailand är buddhismen den mest populära religionen. Här finns många tempel och praktiserande munkar. Vietnam var en gång i tiden en buddhistisk nation, men numera är den vietnamesiska folkreligionen den viktigaste trosuppfattningen. Buddhismen är den religion som man oftast förknippar med Sydostasien, men i själva verket finns det så mycket mer.
När du utforskar Indonesien, Malaysia, delar av Myanmar och delar av södra Thailand kommer det att visa sig att islam är den religion som utövas i störst utsträckning. Böneutrop kommer att bli ett regelbundet soundtrack till din dag och att se några av de otroliga moskéerna ger en annan inblick i den sydostasiatiska religionen.
Även katolicismen är mycket närvarande genom att vara den huvudsakliga trosuppfattningen i Filippinerna och Östtimor. Detta är resultatet av kolonisering från europeiska länder. I dag är kristendomen utbredd i hela Sydostasien och kyrkorna är fullsatta på söndagsmorgnarna.
Sammantaget är sydostasiatiska människor extremt andliga oavsett religion och det är en viktig del av deras dagliga liv. Detta kommer att bli uppenbart även i de mest turistiga områdena. Religion spelar en viktig roll i Sydostasiens kulturer och det bör du ta till dig under hela din resa.
Sydostasiatisk konst
Religionen har i hög grad påverkat den sydostasiatiska konst som lokalbefolkningen har producerat. Beroende på land kan du hitta målningar av Buddha och munkar i Thailand eller hinduiska gudar i Kambodja, särskilt runt det imponerande hinduiska tempelkomplexet Angkor Wat.
Många lokalbor blir hantverkare för att kunna försörja sig. De specialiserar sig på en viss teknik eller ett visst hantverk och tillverkar varor som är relaterade till detta. På vissa platser finns det hela byar som bara producerar en viss typ av produkter. Ett exempel på detta är Thanh Ha Village i utkanten av Hoi An i Vietnam. Byn är specialiserad på keramik och du kan se hela processen från hur lokalbefolkningen kastar leran på ett hjul till en viss form, till ugnen där föremålet värms upp och i princip förvandlas från lera till keramik. Att delta i upplevelser som dessa är ett utmärkt sätt att interagera med lokalbefolkningen, lära sig mer om asiatisk konst och få chansen att lära sig en ny färdighet.
Tullar i Sydostasien
Människor i Sydostasien är mycket vänliga, artiga och verkar alltid lugna. Deras beteende styrs i hög grad av etikett och baseras ofta på den buddhistiska religionen. Denna tro spelar en stor roll i deras liv och som besökare i Sydostasien bör du också respektera detta. Här är några seder som du bör vara medveten om och följa när du reser genom regionen:
- Att höja rösten som ett tecken på ilska är mycket illa omtyckt. Det ses som hotfullt och ett tecken på svaghet. Om du gör det kommer du att få många generade blickar och det kan ge en ganska dålig bild av utlänningar.
- Huvudet anses vara den heligaste delen av kroppen. Var noga med att aldrig klappa en person på huvudet. Motsatsen till detta är fötterna, som anses vara den smutsigaste delen av kroppen. Undvik att sätta fötterna på bord och stolar, peka med fötterna och var försiktig när du kliver över människor.
- Gå alltid medsols runt buddhistiska monument. Lokalbefolkningen kommer att uppskatta din medvetenhet om deras religion.
- Ta av dig skorna innan du går in i ett tempel, och täck över axlar och knän.
- Ta av dig skorna innan du går in i ett hus. Ofta gäller samma sak när du bor på vandrarhem och pensionat. Även om det finns gott om skor utanför dörren kommer det att vara uppenbart att det förväntas av dig.
Är Sydostasien säkert?
Rekommenderad av Sari Gregory
Sydostasien är i allmänhet en säker och välkänd plats för backpackers. Säkerheten varierar naturligtvis mellan olika länder och städer, men om du är streetsmart och medveten om din omgivning och försiktig med dina värdesaker bör du inte ha alltför stora problem.
Droger och alkohol
Även om droger kan verka lättillgängliga i delar av Asien ska man inte ta miste på att de är olagliga i hela Sydostasien. I många sydostasiatiska länder kan straffen för narkotikainnehav vara stränga. I Singapore och Indonesien kan det vara belagt med dödsstraff. Alkohol är i allmänhet lagligt i alla sydostasiatiska länder, med undantag för de strikt religiösa delarna av Malaysia, Indonesien och det lilla landet Brunei.
Säkerhet i Indonesien
Indonesien är ett land med över 17 000 öar och oändligt många unika upplevelser. Det är också billigt – vilket gör det till en dröm för backpackers. Indonesien har dock drabbats av både naturkatastrofer och terrordåd på senare tid, så det är tillrådligt att göra efterforskningar innan du bestämmer din resrutt.
I slutet av juli/början av augusti 2018 drabbades Lombok av en rad kraftiga jordbävningar med hundratals döda som följd. Flygplatserna på Bali och Lombok flyger som vanligt igen, men från och med augusti 2018 avråder det brittiska utrikesdepartementet från alla utom nödvändiga resor till västra Lombok och Gili-öarna. De avråder också från resor inom 4 km från Mount Agung-kratern på Bali på grund av vulkanisk aktivitet. Kontrollera de senaste rapporterna när du reser nära ett vulkaniskt område och googla “är det säkert att resa till Bali just nu?”
Det har också förekommit terroristattacker i Indonesien, men de är främst koncentrerade till Java och Sumatra. De flesta attacker sker på offentliga platser, så det är alltid klokt att vara uppmärksam på sin omgivning.
Undvik att köpa lokal Arak på Bali och Giliöarna. Detta är en lokal spritdryck som har orsakat alkoholförgiftning och till och med dödsfall under de senaste åren.
Kvinnliga resenärer
Jag kände mig säkrare när jag reste ensam som kvinna i Sydostasien än i många andra delar av världen. Kvinnor kan dock råka ut för oönskad uppmärksamhet när de reser. Det är alltid bäst att gå ut med andra människor på kvällen. Om du bor på ett vandrarhem är det lätt att hitta människor att göra aktiviteter med. Vandrarhemsresenärer är en vänlig ras.
Som alltid ska du se till att inte dricka för mycket. När det gäller kläder bör du vara uppmärksam på hur lokalbefolkningen är klädd. Särskilt på mer konservativa platser som Indonesien och Malaysia bör du vara medveten om lokala seder och ta med en täckande klädsel för när du lämnar stranden.
Restips för Sydostasien
Rekommenderad av Ellie Field
Som med alla äventyr kräver en resa till Sydostasien lite reseförberedelser. Att planera resvägen är kanske det mest spännande, men du behöver också lägga lite tid på att sortera din sjukvårdsutrustning så att du kan hålla dig frisk när du är borta. En del av detta är så enkelt som ett besök på apoteket för att köpa några nödvändigheter, men andra delar kräver lite mer organisation.
Vaccinationer för Sydostasien
Först och främst finns det några vaccinationer för Sydostasien som du sannolikt kommer att behöva. De viktigaste är difteri, stelkramp, polio, hepatit A och tyfus. Dessutom rekommenderas att du har hepatit B, japansk encefalit och rabies. Det kan låta mycket, men om du är borta ett tag eller ska resa till mer avlägsna områden är det värt det för sinnesfridens skull. Beroende på din resplan (eller om du har rest nyligen) kanske du inte behöver alla – det bästa du kan göra är att boka en konsultation med din läkare eller reseklinik och prata igenom dina planer. Om möjligt är det en bra idé att göra detta 2-3 månader före avresan.
Malaria
Utöver vaccinationer kan det finnas risk för malaria i de länder du reser till, så du kan behöva ta malariatabletter. Det finns en mängd olika malariamediciner; vissa tas dagligen, andra varje vecka, och det finns olika tidsperioder som du måste ta dem före och efter att du har kommit in i malariaområdet. Återigen, prata igenom detta vid din resehälsokonsultation så kommer du att ordineras den lämpligaste lösningen för dig.
Medicin och reseförsäkring
Även om vaccinationer är viktiga för att skydda dig när du är ute på äventyr, är det värt att notera att de inte gör dig oövervinnelig. Du bör ändå vidta lämpliga försiktighetsåtgärder som att dricka flaskvatten och kommersiellt tillverkad is, använda insektsmedel, se till att eventuella skärsår rengörs noggrant och söka läkarvård för eventuella djurbett så snart som möjligt. Du bör också ta med dig en personlig förbandslåda som består av saker som du kan köpa på apoteket. Detta inkluderar grundläggande saker som plåster, smärtstillande medel, diarrétabletter, rehydreringspåsar, handdesinfektion och alla vanliga mediciner du behöver. Tänk också på antiseptiska medel, resesjuketabletter, antihistaminer, multivitaminer och probiotika.
Du kan fortfarande behöva läkarvård när du är bortrest. Om du är osäker på vart du ska vända dig kan du prata med receptionen på ditt vandrarhem, eller så kan du få råd på expatforum eller webbplatser som är specifika för det land eller den stad du befinner dig i. Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att ha en bra reseförsäkring, så se till att det är ordnat innan du åker hemifrån.
Allt detta kan verka lite skrämmande när du förbereder dig för din resa. Låt inte det ta död på din entusiasm; se bara till att organisera dig och var medveten om hälsoutmaningarna medan du är borta. Nästan överallt kommer du att möta en gemenskap av likasinnade resenärer som alla tar hand om varandra, så du kommer inte att vara ensam om du behöver hjälp. Ha en trevlig och hälsosam resa!
Pinna den här bloggen för senare!
Kolla in fler fantastiska artiklar om Sydostasien:
⭐ 50 tecken på att du är en backpacker i Sydostasien
⭐ Att komma bort från misshandlad väg i Sydostasien
⭐ 10 av de bästa ställena att festa på i Asien
⭐ 11 häpnadsväckande tempel i Sydostasien
⭐ Sydostasiatiska marknader: 10 av de bästa i Thailand, Vietnam och bortom
⭐ De 5 bästa platserna för digitala nomader i Sydostasien
⭐ Ansvarsfull turism: vad man ska göra (och inte göra) när man reser genom Asien