Een backpackersgids voor Portugal – een toevluchtsoord voor fijnproevers, avonturiers en cultuurliefhebbers

Van zonnebaden op de gouden stranden van de Algarve tot zwemmen in de meren van het Nationaal Park Serra de Estrela en van het verkennen van de geplaveide straten van Lissabon tot de kanalen van Aveiro, Portugal heeft voor elk wat wils. Cultuurnerds, geschiedenisfanaten, ontdekkingsreizigers en zonaanbidders zullen zich allemaal thuis voelen tijdens het backpacken in Portugal. Portugal wordt vaak over het hoofd gezien door buurland Spanje, maar het is absoluut niet meer onder de radar. Zet het nu op je bucketlist voordat iedereen het doet!

  1. De beste tijd om Portugal te bezoeken
  2. Visumvereisten voor Portugal
  3. Vervoer in Portugal
  4. Hoeveel kost een reis naar Portugal?
  5. Overnachtingen in Portugal
  6. Reisroute Portugal 2 weken
  7. Eten in Portugal
  8. Portugese cultuur en geschiedenis
  9. Veiligheid in Portugal
  10. Reistips Portugal

Beste tijd om Portugal te bezoeken

Door Jemima Forbes

Portugal is gezegend met vrijwel het hele jaar door warmte en zelfs de winters (november tot maart) hebben nog steeds dagelijkse temperaturen van rond de 16 graden en minder neerslag dan andere Europese landen. Van april tot oktober wordt het veel heter en valt er zelden een druppel regen. Het milde klimaat maakt het ideaal voor backpacken op elk moment van het jaar, maar er zijn bepaalde maanden die beter zijn voor bepaalde activiteiten.

Beste tijd voor..

Strand

Van mei tot september is het weer op zijn warmst en zonnigst, wat een paar dagen naar het strand onweerstaanbaar maakt. Om al te veel mensenmassa’s te vermijden, kun je je backpackreis het beste aan het einde van deze periode plannen, wanneer de stranden niet vol zitten met gezinnen die op schoolvakantie zijn.

Bezienswaardigheden

Als je meer geïnteresseerd bent in de historische, culturele en artistieke bezienswaardigheden van het land, is er geen slechte tijd om het land te bezoeken. Misschien vind je de steden draaglijker als het niet hartje zomer is en buiten de schoolvakanties om, want dan is het er meestal minder druk.

Festivals

Als je je backpackreis wilt combineren met een geweldig festival, dan is Portugal daar zeker geen tekort aan. De grootste vallen meestal in de zomer, met muziekfestivals zoals NOS Alive in Lissabon en NOS Primavera in Porto die elk jaar in juni en juli grote aantallen bezoekers trekken met headliners van wereldklasse.

Sommige van de beste Portugese festivals zijn gericht op eten en drinken, waarbij het Sint Antoniusfeest in Lissabon in juni bekend staat om zijn sardientjes. In februari wordt overal in het land carnaval gevierd, terwijl Porto begin juni tot leven komt met Serralves em Festa, een driedaags kunstfestival.

Feesten

Als het de kans is om je uit te leven waar je naar hunkert, dan is daar in Portugal niet echt een bepaald seizoen voor. Feeststeden aan de kust in de Algarve zoals Albufeira trekken het hele jaar door mensen aan (maar meer als het tussen april en oktober warm is). Andere feestelijke seizoenen zijn Carnaval in februari en het Feest van de Heiligen in juni, waarbij er in de straten van Lissabon dagelijks feest wordt gevierd.

Het weer in Portugal

Door David Irvine

Het weer in Portugal kan in de zomer behoorlijk heet worden, vooral in het zuiden. Zonaanbidders zijn hier dol op, terwijl cultuurliefhebbers waarschijnlijk de voorkeur zullen geven aan de herfst of de lente. Het klimaat verschilt ook aanzienlijk per regio.

Het weer in Lissabon

Backpacking Portugal - view of Lisbon

@macarenaescriva

De hoofdstad en grootste stad van Portugal ligt in het zuiden van de centrale regio van het land. Hoewel de lokale bevolking begint te klagen over de kou als het weer 16 graden is, is het klimaat het hele jaar door comfortabel. In de late herfst/winter is het gemiddeld zo’n 18-15 graden. Niet ideaal strandweer, maar prima om de stad te verkennen. De kou is echter niet het grootste probleem, het is de regen. Die is het hevigst tussen de late herfst en de vroege lente, en neemt gestaag toe vanaf september. De maanden met de meeste regen zijn oktober, november, december en januari. Er kunnen echter perioden met mooi weer zijn die tot in oktober en zelfs begin november duren, een fenomeen dat bekend staat als de “St.

In de zomer, van juni tot augustus, kan het wekenlang regenen. Perfect om de trein naar het strand te pakken. Als de zon schijnt komt de stad tot leven met veel evenementen die buiten plaatsvinden. De stad zit vol met terrasjes en mensen die ontspannen in de zon op miradouros (uitkijkpunten). Maar als de toeristen toestromen, wordt het wat drukker. De temperaturen liggen in juni rond de 20 graden en kunnen in augustus oplopen tot 30 graden. Als je het graag wat koeler hebt, ga dan in mei of begin september. Houd er ook rekening mee dat in augustus veel Portugezen op vakantie gaan, waardoor veel restaurants en bars sluiten.

Het weer in de Algarve/Zuid

backpacking Portugal - Algarve

@astaclivo

De prachtige zandstranden en azuurblauwe zeeën van de Algarve maken het een geweldige plek voor een ontspannen vakantie aan zee. Het is zelfs zo dat de regio elk jaar meer zon krijgt dan Californië. Ook hier hangt de ideale tijd voor een bezoek af van hoe goed je de hitte kunt verdragen: de zomertemperaturen liggen gemiddeld tussen de 20 en 30 graden, maar kunnen in juli en augustus oplopen tot boven de 30. Regen komt in deze maanden bijna niet voor. Het is echter de moeite waard om er rekening mee te houden dat het in deze tijd van het jaar een beetje druk kan worden, vooral in augustus, wanneer veel Portugezen naar de regio trekken om hun vakantie door te brengen.

Als je denkt dat de zomerse temperaturen een beetje te veel voor je zijn, is het een goed idee om in mei, september of begin oktober te komen, wanneer de temperaturen rond het midden van de 20 graden liggen. Houd er wel rekening mee dat er nog steeds een kleine kans is op een bui of twee. En hoewel de temperaturen het hele jaar door redelijk aangenaam zijn, heb je misschien niet het ideale strandweer in de winter, wanneer er een grote kans is op regen, met een piek van 96 mm in december. In tegenstelling tot Lissabon en Porto, waar het nogal eens kan waaien, is de wind in de Algarve over het algemeen vrij zacht, omdat de regio beschut ligt tegen de Atlantische wind.

Het weer in Porto/Noord

Backpacking Portugal - Porto

@conrad.cardona

In vergelijking met Lissabon en het zuiden is het weer in Porto (en het noorden van Portugal in het algemeen) wat koeler en natter, vooral in de winter. In december kan er wel 120 mm regen vallen (vergeleken met 96 mm in de Algarve en 80 mm in Lissabon). Door de invloed van de Atlantische Oceaan kan het er stormachtig zijn, met harde wind. De temperaturen zijn het laagst in januari (ongeveer 13 graden) en zijn een paar graden koeler dan in Lissabon of de Algarve.) Net als in de rest van het land is de natste periode van november tot maart.

Ondanks dit alles is het klimaat in Porto vrij aangenaam, vooral als je het weer in het Verenigd Koninkrijk of Ierland gewend bent. Vanaf mei stijgen de temperaturen tot boven de 20, met uitschieters naar gemiddelde maxima van rond de 25 in augustus. Warm, maar nog steeds comfortabel om rond te lopen. Dit maakt het weer in Porto geweldig voor mensen die van de zon houden, maar niet van intens heet weer. In warmere periodes variëren de temperaturen van midden twintig tot rond de dertig, perfect als je naar de nabijgelegen kust wilt om te surfen. Als je het liever wat koeler hebt, ga dan in mei of het begin van de herfst – het weer is mild, met maxima tussen de twintig en vijfentwintig graden. Maar wees gewaarschuwd, je kunt af en toe een natte dag krijgen.

Visumvereisten Portugal

Door David Irvine

Portugal maakt deel uit van de Gemeenschappelijke Reisruimte van Schengen. Dit betekent dat als je je in deze zone bevindt, je vrij naar andere Schengenlanden* kunt reizen, zonder grenscontroles. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland maken geen deel uit van Schengen, dus als je vanuit daar vertrekt, is dit niet van toepassing. Als je echter een EU-burger bent, hoef je alleen maar je paspoort te laten zien en je wordt doorgelaten aan de grens.

Als je de Australische of Amerikaanse nationaliteit hebt, wordt het iets ingewikkelder, maar wees gerust! Zoals hierboven vermeld, als je al in een Schengenland bent, kun je zonder enige controle de grens over. Houd er echter rekening mee dat in noodsituaties de grenscontroles opnieuw kunnen worden ingesteld. Daarom is het waarschijnlijk een goed idee om je paspoort bij je te hebben als je een grens oversteekt. Op de website van de Europese Commissie vind je regelmatig bijgewerkte informatie.

Reizen van buiten de Schengenzone is ook vrij eenvoudig voor Amerikaanse en Australische burgers. Als je van plan bent om minder dan 90 dagen in de Schengenlanden te blijven, heb je niet eens een visum nodig, maar alleen een geldig paspoort**. Als deze tijd voorbij is, moet je er 180 dagen of langer uit blijven voordat je er weer in mag. EU-burgers die 3 maanden in Portugal zijn, moeten zich laten registreren bij het plaatselijke gemeentehuis.

*Ontdek welke landen in de Schengenzone liggen

**Als je Amerikaans staatsburger bent, moet je paspoort nog minstens drie maanden geldig zijn vanaf de geplande datum van terugkeer. Als je Australisch bent, moet je paspoort nog minstens zes maanden geldig zijn vanaf de geplande datum van terugkeer.

Vervoer in Portugal

Door Kelly Barcus van No Man Before

Portugal mag dan klein zijn (het duurt ongeveer vijf uur om van Faro langs de zuidkust naar Porto in het noorden te rijden), maar het zit boordevol pittoreske stadjes en zou gemakkelijk de prijs voor de mooiste kustlijn van Europa kunnen winnen. Omdat je je tijd wilt doorbrengen met verdwalen in oude stadscentra of genieten van de zon, zijn hier een paar tips om het gemakkelijker te maken om van plaats naar plaats te komen in Portugal.

Treinen door Portugal

Je kunt gemakkelijk door Portugal reizen met het openbare treinsysteem, Comboios de Portugal. Er zijn vier soorten treinen, van goedkoopst naar duurst: Regionale (R) treinen stoppen het meest, Interregionale (IR) zijn iets sneller en Intercidade (IC) zijn Rápido of sneltreinen. De Alfa Pendular Deluxe (AP) dienst is de snelste en de duurste.

Wanneer je een ticket boekt, wordt de service aangegeven met de afkorting. De reis met een IC-trein tussen Lissabon en Porto kost ongeveer €25 en duurt ongeveer drie uur, maar er zijn speciale voordeeldeals voor slechts €10.

Vliegtickets tussen Lissabon en Porto kunnen dicht bij de prijs liggen, maar de trein kan je tijd besparen omdat je niet buiten het centrum naar het vliegveld hoeft te reizen en je geen zorgen hoeft te maken over de veiligheidscontrole.

Als extra bonus zijn een aantal van de treinstations in Portugal voorzien van bijzondere architectuur en kunstwerken. Mis het moderne Gare do Oriente in Lissabon niet met zijn metalen en glazen rasterwerk, en São Bento in Porto, bedekt met traditionele azulejopanelen en vaak aangeprezen als het mooiste treinstation ter wereld.

IC-treinen tussen Lissabon en Faro kosten ongeveer € 21 en doen er ook ongeveer drie uur over. Speciale aanbiedingen (meestal ten minste 8 dagen van tevoren geboekt) kosten ongeveer €10.

Vliegtuigen door Portugal

De compacte omvang van het Portugese vasteland leent zich misschien beter voor treinreizen, maar je zult een vlucht moeten nemen als je de eilanden wilt bezoeken. Het is bijna twee uur vliegen van Lissabon naar Madeira en ongeveer tweeënhalf uur naar São Miguel, het grootste eiland van de Azoren-archipel. TAP Air Portugal, Ryanair en easyJet vliegen allemaal regelmatig naar de eilanden vanuit Lissabon.

Bussen door Portugal

Bussen zijn een andere handige manier om door Portugal te reizen. Rede Expressos is het nationale busnetwerk, aangevuld met lokale en regionale busmaatschappijen. Expressos, de snelbussen tussen grote steden, zijn meestal goedkoper en een beetje langzamer dan de treinen, maar meestal niet veel. Een ticket tussen Lissabon en Porto kost bijvoorbeeld € 19 en duurt ongeveer drieënhalf uur. Lissabon naar Faro kost € 18,50 met een reistijd van ongeveer vier uur. De busroutes hebben een vrij groot bereik, dus ze zijn geweldig als je verder wilt gaan dan de gebruikelijke dagtochten vanuit Lissabon of Porto, of om rond te reizen in de populaire badplaatsen van de Algarve.

Een auto huren in Portugal

Het huren van een auto biedt de meeste flexibiliteit als je buiten de grotere steden wilt reizen (ik zou het niet aanraden om in Lissabon of Porto te rijden), diep het platteland in wilt trekken of wilt genieten van de meer afgelegen stranden van de Algarve langs de westkust van Portugal. De huurprijzen pieken in de zomermaanden (juni, juli en augustus), dus boek vroeg of ga buiten het seizoen om de beste deals te vinden. Als je voor meer dan een paar dagen huurt, zoek dan naar een weektarief omdat dat lager kan zijn, en plan een rondreis omdat afzetten op een andere locatie altijd extra kosten met zich meebrengt. Vergeet ook niet om reservemunten mee te nemen voor de tolwegen.

Reizen door Lissabon

Een van de dingen die ik zo leuk vind aan Lissabon is dat het ontzettend goed begaanbaar is, dus vaak is het beste vervoersmiddel je eigen twee voeten. Als je moe wordt van het op en neer slenteren over de zeven heuvels van de stad, zijn er zelfs een paar kabelspoorwegen en liften, of ascensores, om je te helpen de steilste hellingen te beklimmen. Als je van plan bent om wat verder te gaan, hoef je niet bang te zijn, want de manieren om je te verplaatsen zijn bijna eindeloos.

De handigste en goedkoopste manier om te betalen voor het openbaar vervoer in Lissabon is door bij bijna elk trein- of metrostation een herbruikbare Viva Viagem-kaart te kopen (€ 0,50 voor de kaart) en deze te laden met euro’s, zodat je de “zapp-methode” kunt gebruiken. Deze pay-as-you-go-methode werkt voor de historische gele trams, bussen en metro’s in Lissabon en zelfs voor het treinnetwerk naar plaatsen als Cascais en Sintra.

Als je gebruik wilt maken van taxi’s in Lissabon, zijn de meeste crèmekleurig met taxiborden erop. Taxi’s zijn minder duur dan in de meeste andere West-Europese hoofdsteden, maar Uber is meestal goedkoper. Als je een Uber wilt nemen vanaf het vliegveld naar de stad, kun je die ophalen bij de autoverhuur en kost het ongeveer € 15 om in het centrum te komen.

getting around Lisbon - Portuguese tram

@astaclivo

Hoeveel kost een reis naar Portugal?

Door Laura Carniel (Hostelworld)

Portugal is geweldig voor een backpacker budget met betaalbaar eten, accommodatie en reiskosten. Vergeleken met andere landen in Europa zul je in Portugal waarschijnlijk meer geld overhouden. Het steunen van lokale bedrijven en het vermijden van toeristenvallen is een geweldige manier om bij te dragen aan de lokale gemeenschap, maar het is ook de beste manier om op een budget te blijven.

Valuta in Portugal

Zoals in de meeste landen van de Europese Unie is de munteenheid in Portugal de euro. Vergeleken met andere Europese hoofdsteden is Lissabon echt betaalbaar en geweldig voor het budget van een backpacker.

Kosten om naar Portugal te gaan

Vliegen naar of vanuit Portugal is relatief betaalbaar vanaf andere grote Europese steden met regelmatige vluchten vanaf de meeste bestemmingen. Lissabon, Porto en Faro hebben de meeste directe routes. Als je van buiten Europa komt, moet je misschien eerst een tussenstop maken in een grotere hub zoals Londen, Barcelona of Parijs en dan doorvliegen naar Portugal.

Als je vanuit Spanje of Frankrijk per trein of bus naar Portugal reist, kan het zijn dat de prijzen net zo duur zijn als per vliegtuig en dat het veel langer duurt.

Gemiddelde prijzen

In een plaatselijk café krijg je voor 2,50 euro een gebakje en koffie. Koopje! In een toeristische plaats liggen de prijzen veel hoger. Ga op zoek naar kleine, door een familie gerunde plekjes met borden in het Portugees voor een meer authentieke lokale ervaring. Ze zien er misschien minder modern uit dan andere plekken, maar we beloven je dat je het beste eten krijgt, het is beter voor je portemonnee en je steunt de lokale gemeenschap.

Je kunt hier diners krijgen voor 15 tot 20 euro en lunches kosten tussen de 5 en 10 euro. Boodschappen doen en koken in je hostel is een geweldige manier om geld te besparen. Je kunt voor ongeveer 30 tot 40 euro voor een week boodschappen doen.

De meeste evenementen en activiteiten zijn vrij goedkoop met entreekosten die vaak tussen de 6 en 15 euro liggen. Veel van de beste bezienswaardigheden van Portugal zijn gratis – het landschap, de levendige sfeer en de prachtige architectuur. Lissabon heeft een levendige lokale muziek-, kunst- en cultuurscene. Je zult een enorm aanbod aan optredens, theater en artistieke tentoonstellingen tegenkomen die door de lokale gemeenschap worden georganiseerd, meestal tegen een kleine vergoeding. Deelnemen aan dit soort activiteiten van de lokale gemeenschap geeft je een authentieke ervaring die veel goedkoper is.

Kosten van levensonderhoud in Portugal

Als je besluit om voor langere tijd in Lissabon te gaan wonen, kun je rekenen op 300-450 euro voor een kamer in een gedeeld huis of 500-700 euro voor een appartement met één slaapkamer. Een maandkaartje voor het openbaar vervoer kost ongeveer 36,20 euro per maand en je kunt verwachten tussen de 300-450 euro per maand uit te geven aan entertainment en eten.

In Porto kost een kamer in een gedeeld huis tussen de 200 en 300 euro, en je kunt appartementen met één slaapkamer vinden vanaf 450 euro. De transportkosten in Porto hangen af van de zones waartussen je reist, maar beginnen bij 30,30 euro per maand; je kunt verwachten tussen de 500-600 euro uit te geven aan je maandelijkse uitgaven, inclusief huur.

Huisvesting in Portugal

Portugal heeft veel betaalbare accommodatie met geweldige faciliteiten op fantastische locaties. Hostels zijn een geweldige optie en een fantastische manier om nieuwe mensen te ontmoeten, omdat ze evenementen aanbieden zoals kroegentochten, diners en stadstours. Veel hostels hebben bars en terrassen waar je kunt genieten van de Portugese zon, fietsverhuur om de omgeving te verkennen en surfplankverhuur als je aan de kust verblijft.

Backpacking Portugal - Aveiro Rossio hostel

Aveiro Rossio hostel in Aveiro

Een van de leuke dingen van een verblijf in hostels is de kans om gelijkgestemde reizigers en vriendelijk personeel te ontmoeten. In Portugal worden hostels vaak gerund door de lokale bevolking, met vriendelijk personeel dat je graag de omgeving laat zien. Hostels ondersteunen ook de lokale gemeenschap, omdat vakantieverhuur verantwoordelijk is voor het opdrijven van de huren en het verdrijven van de lokale bevolking uit veel binnensteden, met name in Lissabon.

Lissabon heeft hele elektrische buurten die geweldig zijn om te feesten (Bairro Alto), perfect voor geschiedenis (Mouraria) of ideaal voor creatieven (Intendente). Kies een wijk waar je wilt verblijven op basis van je vakantiegevoel. In Lissabon vind je ook een aantal van de meest luxe hostels, die meer weg hebben van boetiekhotels dan van hostels. Dus als je al een tijdje op reis bent en wel wat TLC kunt gebruiken, dan hebben de hostels in Lissabon geweldige voorzieningen, een prachtige inrichting en betaalbare privékamers en badkamers.

Backpacking Portugal - Yes Hostel

Ja hostel in Lissabon

Er is een uitgebreid netwerk van hostels in Portugal met veel opties in populaire bestemmingen zoals Porto, de Algarve, centraal Portugal, Lissabon, het eiland Madeira en de Azoren.

Bekijk onze gids met hostels in heel Portugal om je perfecte reis te plannen.

Vergelijk alle hostels in Portugal

Reisroute Portugal 2 weken

Door Jemima Forbes

Een van de gemakkelijkste manieren om door Portugal te backpacken is door gewoon bovenin het land te beginnen en naar beneden te werken. Begin in het historische Porto en gebruik dan de andere grote steden van het land om te navigeren, waarbij je stopt bij prachtige stranden, schilderachtige stadjes en indrukwekkende natuurparken voor een adempauze tussen het sightseeën door en het opsnuiven van de plaatselijke cultuur.

Dit is een goede route voor als je twee weken de tijd hebt in Portugal:

Porto

Hoewel Porto niet zo levendig is als de andere steden in Portugal, zit het boordevol charme dankzij de eeuwenlange geschiedenis die wordt weerspiegeld in zowel de prachtige architectuur als de vele bezienswaardigheden. Wat je zeker niet mag missen is de beklimming van de klokkentoren van de18e-eeuwse Clérigoskerk voor een panoramisch uitzicht op de zonsondergang of een uurtje rondsnuffelen in Livaria Lello, een ongelooflijke boekwinkel met neogotische interieurs en een prachtige wenteltrap.

Als je van moderne kunst houdt, heeft het Serralves Museum bij de kust van de stad altijd een geweldige tentoonstelling die gratis toegankelijk is als je op de eerste zondag van de maand komt. Zoals de naam van de stad al doet vermoeden, is het ook de bakermat van port en ligt het in de wijnstreek Douro Valley, wat betekent dat er volop mogelijkheden zijn voor proeverijen als dat je ding is. Het gebied Vila Nova de Gaia langs de rivier staat bekend om zijn portwijnhuizen. Dit zijn de beste plekken om port te proeven, als onderdeel van een proeverij of met een verfrissende cocktail op een terras in de zon (Graham’s heeft een bijzonder goede bar met uitzicht over het water).

De hotspots van het nachtleven in Porto zijn perfect om te drinken en te dansen tot het ochtendgloren

Leuke dingen om te doen in Porto voor cultuurnerds

Tijd nodig om te verkennen: 2-3 dagen

@anamelissa

Aveiro

Het is je vergeven als je denkt dat je plotseling in Venetië bent beland in deze pittoreske stad aan de lagune Ria de Aveiro. Net als de waterrijke Italiaanse stad bestaat ook Alveiro uit kanalen die worden doorkruist door felgekleurde Moliceiro-boten waar je tegen betaling een tochtje op kunt maken.

Het is vooral een rustige universiteitsstad, maar het is zeker een bezoek waard als je van kleurrijke architectuur en kunst houdt. De mooie pastelkleurige Art Nouveau-gebouwen langs het water in de Rossio-wijk vormen de perfecte achtergrond voor foto’s, terwijl het pittoreske Mosteiro de Jesus-klooster, waarin het plaatselijke museum is gevestigd, de belangrijkste attractie van de stad is.

Aveiro ligt ongeveer 70 km ten zuiden van Porto en kan worden bezocht tijdens een dagtocht als je weinig tijd hebt. Als je met de trein komt, vergeet dan niet een kijkje te nemen in het prachtige oude station met blauwe en witte tegels dat naast de nieuwere terminal ligt. Er zijn ook gratis fietsen (BUGA’s genaamd) te leen van de plaatselijke gemeente als je niet de hele dag op de been wilt zijn.

Tijd nodig om te verkennen: 1-2 dagen

Coimbra

Coimbra ligt op slechts een korte treinreis van Aveiro en biedt de perfecte balans tussen oude en hedendaagse Portugese cultuur. Het was ooit de hoofdstad van Portugal en staat dan ook vol met prachtige middeleeuwse gebouwen en historische bezienswaardigheden, waaronder een koninklijk paleis op een heuvel waar al eeuwenlang de Universiteit van Coimbra is gevestigd. De pittoreske campus is gratis te bezoeken (behalve de prachtige18e-eeuwse bibliotheek) of je kunt een rondleiding krijgen voor minder dan €20.

Afgezien van cultuur is Coimbra voornamelijk een studentenstad en er is genoeg te doen om je hier ‘s avonds te vermaken. Er is geen gebrek aan bars in de stad en een flink aantal daarvan ligt rond de Sé Velha-kathedraal. Fangas Mercearia is gevestigd in een voormalige levensmiddelenmarkt en serveert drankjes en lichte hapjes (waaronder veel vegetarische opties), terwijl de Bigorn Bar een echte studentenjacht is waar je goedkoop kunt drinken en de kans krijgt om je te mengen onder de plaatselijke bevolking en andere reizigers. Als je de kans hebt, ga dan ook naar het Fado Centrum om naar de traditionele muziek van Portugal te luisteren.

Als je een auto kunt huren of een rondreis door Portugal maakt, is het zeker de moeite waard om een dag of wat te besteden aan het verkennen van het Nationaal Park Serra de Estrela. Het ligt op twee uur rijden van Coimbra en staat bekend als de hoogste bergketen van het land en als de enige plek waar je kunt skiën. Bergbeklimmen, trektochten te paard, mountainbiken en zwemmen in gesmolten gletsjers zijn slechts enkele van de andere activiteiten die worden aangeboden.

Tijd nodig om te verkennen: 2-3 dagen

Backpacking Portugal - Coimbra

@astaclivo

Peniche

Peniche, een paradijs voor surfers, is een kustplaats net ten noorden van Lissabon. Het lijkt misschien alsof je een omweg moet maken, maar tenzij je een auto hebt, is de gemakkelijkste manier om Peniche te bereiken met de bus vanuit Lissabon. De reis duurt iets minder dan twee uur en je kunt een bus nemen naar Sete Rios of Campo Grande.

Als je eenmaal in Peniche bent, zul je merken dat het een echt juweeltje is als het gaat om dramatische kustlandschappen dankzij de unieke ligging op een rotsachtige landtong. Op 10 km met de veerboot van Peniche ligt Ilhas Berlengas, een prachtig natuurreservaat dat bestaat uit drie eilanden die perfect zijn om vogels te spotten, idyllische wandelingen te maken of te duiken als je geld over hebt. Het is alleen regelmatig toegankelijk vanaf het vasteland van mei tot oktober en er is een limiet aan het aantal mensen dat het per dag mag bezoeken, waardoor het er nooit te druk is.

Het Baleal strand van Peniche is een geweldige plek om een dag op het zand door te brengen, omdat het redelijk beschut is en er een paar surfscholen zijn waar je uit kunt kiezen (met lessen vanaf ongeveer €30). Als je een meer doorgewinterde surfer bent, kun je naar Medão Grande Beach (plaatselijk bekend als Supertubos) en Lagido Beach, waar geweldige golven zijn en vaak internationale surfwedstrijden worden gehouden. Achter het strand ligt het imposante16e-eeuwse fort van Peniche, dat onderdak biedt aan een geweldig museum, en in de buurt zijn veel goede restaurants waar je kunt genieten van verse zeevruchten.

Benodigde tijd om de stad te verkennen: 2 dagen

Lissabon

Hoewel je hier een hele maand zou kunnen doorbrengen zonder een tekort aan dingen om te doen, eten en zien, zijn een paar dagen net voldoende om de bruisende Portugese hoofdstad te leren kennen. Met zijn smeltkroes van verschillende architecturale tijdperken en invloeden is de skyline van Lissabon werkelijk uniek en het best te zien vanaf de top van Elevador de Santa Justa, een19e-eeuwse lift in de wijk Santa Justa.

Kunstliefhebbers kunnen een middag doorbrengen met het verkennen van de bohemienachtige en heuvelachtige wijk Bairro Alto, die bekend staat om zijn smalle straatjes, felgele trams uit de jaren 1950 en een mengelmoes van shabby-chique bars, restaurants en boetiekjes. Er zijn ook veel hostels en hotels waar je uit kunt kiezen, dus het is de perfecte plek om je te vestigen.

Geschiedenisliefhebbers mogen de kans om te verdwalen in het kasteel van São Jorge en de prachtige tuinen niet voorbij laten gaan. De wijk Belem ten westen van het stadscentrum is ook de moeite van een paar uur verkennen waard om de twee beroemdste bezienswaardigheden te zien: de indrukwekkende Torre de Belém, een16e-eeuws verdedigingsfort dat dramatisch uit de zee steekt, en de bakkerij Pastéis de Belém, de bakermat van de Portugese custardtaart.

De beste restaurants om te eten als een plaatselijke bewoner in Lissabon

Waar te overnachten in Lissabon: een lokale gids voor de coolste buurten

Geweldige dagtochten die je vanuit Lissabon in minder dan 3 uur kunt maken

Benodigde tijd om Lissabon te verkennen: 3 dagen

Backpacking Portugal - a square in Lisbon

@astaclivo

Lagos en de Algarve

Een paar dagen zonnen, zwemmen en cocktails drinken is een sublieme manier om een backpackreis door Portugal af te sluiten. Op korte afstand van Lissabon ligt de populaire Algarve-regio, in wezen een lange kuststrook met vissersdorpjes, idyllische baaien en badplaatsen. De temperaturen kunnen hoog oplopen in de Algarve, maar je kunt verwachten dat een duik in zee iets meer is dan alleen verfrissend, want het is de ijskoude Atlantische Oceaan waar je in duikt!

Albufeira is de stad bij uitstek als je een paar dagen non-stop wilt feesten met een jonger publiek. Voor iets rustigers is Lagos een goede keuze, want het heeft niet alleen prachtige stranden en volop entertainment en eetgelegenheden, maar ook een historische ommuurde oude stad vol mooie pleinen en schilderachtige straatjes.

Als je liever buiten de gebaande paden gaat, huur dan een auto voor een dag en maak een tocht langs de kust op zoek naar een afgelegen baai of een stuk leeg strand. Kamperen op het witte zand van het eiland Tavira (op een uur rijden van Lagos) is ook een betaalbare maar gedenkwaardige manier om een paar nachten weg van de drukte van de populairdere steden door te brengen. Als je eenmaal op het strand ligt, kun je vanuit de hoofdstad Faro naar huis vliegen of je reis uitbreiden naar buurland Spanje per vliegtuig, trein of auto, want de grens ligt op slechts 40 minuten rijden.

Benodigde tijd om de regio te verkennen: 3 dagen

En als je de tijd hebt..

Backpacking Portugal - boat

@dorotheegmz

De Azoren

Als je tijd over hebt na je eerste verkenningstocht van twee weken door Portugal, is het de moeite waard om op het vliegtuig te stappen en naar de Azoren te reizen, die zo’n 900 km ten westen van het vasteland liggen. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en zeer milieuvriendelijk dankzij de kilometers aan beschermd land. Het is een verafgelegen eilandengroep die relatief onbekend is, maar toch adembenemend. Een bezoek aan de Azoren staat bol van de actie: wandelen, walvissen kijken, canyoning en duiken staan op de lijst van adrenalineverhogende activiteiten.

Eten in Portugal

Door David Irvine en Jemima Forbes

Als je niet bekend bent met het eten in Portugal, is het eerste wat je moet weten dat hun culinaire creaties een echte mix zijn als het op smaak aankomt. Omdat het ooit een van de grootste handelsnaties ter wereld was, staan exotische specerijen en ongebruikelijke ingrediënten zij aan zij met typisch mediterrane producten om een zeer diverse en overheerlijke keuken te creëren die zeker meer erkenning verdient.

Voor een land met honderden kilometers kustlijn is het geen verrassing dat de Portugese gastronomie boordevol smakelijke verse vis en zeevruchten zit. Sterker nog, ze zijn een van de grootste consumenten van vis en zeevruchten in Europa. De lokale bevolking eet dagelijks alles, van kabeljauw tot sappige garnalen.

Sommige van de meest authentieke gerechten van het land hebben ook sterke wortels in de rustieke boerenkeuken, van stevige stoofpotten met groenten en worst tot verse sardientjes geserveerd met rijst, salade of aardappelen. Je zult merken dat de meeste gerechten vergezeld gaan van dit trio van eenvoudige bijgerechten en dat elke regio zijn eigen specialiteiten heeft, variërend van gegrilde sardientjes in het zuiden tot aan geroosterd varkensvlees of everzwijn in de meer landelijke, centrale regio’s.

Als je in bepaalde tijden van het jaar komt, zijn er ook enkele seizoensspecialiteiten die je moet proberen. Als de winter nadert, zie je rookpluimen opstijgen van kleine stalletjes die geroosterde kastanjes verkopen. Bezoek ze rond Kerstmis en de bakkerijen staan vol met kleurrijke “Bolo Rei” (koningstaart) – gevuld met rozijnen en gegarneerd met gekristalliseerd fruit. Het lijkt veel op panacotta.

In de zomer vind je zeker straatverkopers die verse vijgen en kersen verkopen en in juni, tijdens de festivals van de populaire heiligen, word je getrakteerd op het uitzicht en de geuren van mensen die op straat verse sardientjes barbecueën.

Tips om uit eten te gaan in Portugal

Als het gaat om traditioneel Portugees dineren, wordt het niet authentieker dan een traditionele tasca. Als je de tijd neemt om er een te zoeken, word je begroet met een goedkope en vrolijke taverne vol kleine metalen tafeltjes en stoelen, dicht op elkaar geschoven en beloond met stevig, zelfgemaakt eten. De openingstijden zijn meestal tussen 12.30 en 14.30 uur voor de lunch en rond 19.00 en 22.30 uur voor het diner.

Pas op dat u niet in dure toeristenvallen trapt die vaak zijn ingericht met luxe meubilair en zichzelf aanprijzen met Engelse zinnen als “Traditionele Portugese keuken”. De prijs is een goede indicator voor een lokaal restaurant. Tascas zijn bijna altijd goedkoper. Reken op ongeveer €1-2,50 voor een glas wijn en hetzelfde voor een klein biertje. Voor vleesgerechten betaal je ongeveer €5-8 en voor zeevruchten ongeveer €6-9. Lokale eetgelegenheden zijn ook vaak te vinden aan de hand van hun lijst met “Pratos do Dia” (dagschotels) die op het raam is geplakt, soms op een papieren tafelkleed gekrabbeld.

Maaltijden in Portugal zijn zeker geen snelle aangelegenheden en het kan zijn dat je even moet wachten tot de chef je eten klaar heeft, omdat het bijna altijd vanaf nul wordt bereid. Zoals in veel restaurants in Europese landen zijn het brood, de boter en de olijven die aan tafel worden geserveerd meestal niet gratis en worden ze aan het eind van de maaltijd bij de rekening opgeteld.

Zeevruchten

Vers gegrilde zeebrasem (dourada), zeebaars (robalo) of zwaardvis (peixe-espada) met salade zijn allemaal geweldige authentieke opties. Voor de meer avontuurlijke eters staan er veel octopus (polvo) en inktvis (lula) op het menu, evenals specialiteiten als ganzenmosselen (percebes) en scheermesschelpen (ligerão). Probeer arroz marisco (rijst met zeevruchten) of arroz de polvo (rijst met octopus). En als je een fan bent van calamares, moet je de choco frito (gefrituurde inktvis) proberen.

Vlees

Vleesgerechten zijn vrij rijk en hartig in vergelijking met andere landen in Zuid-Europa. Veel beter dan een bitoque wordt het niet: in wijn en knoflook gebakken biefstuk geserveerd met versgesneden friet en een gebakken ei. Carne de Porco à Portuguesa is hetzelfde, maar dan met varkensvlees in plaats van biefstuk en zonder gebakken ei. Voeg mosselen toe en je hebt Carne de Porco à Alentejana.

Kijk uit naar heerlijke stukken vlees zoals steak picanha en secretos de porco preto – letterlijk “geheimen van varkensvlees van zwarte varkens”. Alheira is een andere lokale specialiteit – een mengsel van worstvlees en broodkruimels, geserveerd met een gebakken ei en frietjes.

Tosta’s (geroosterde broodjes) zijn een geweldige goedkope maaltijd. De meest voorkomende is tosta mista (kaas en ham). De koning van de tostas is de glorieuze francesinha, een delicatesse afkomstig uit Porto. Het bestaat uit geroosterd brood, varkensvlees, worst en spek overgoten met kaassaus en geserveerd in een schaal vol heerlijk bier en tomatensaus. Een ander klassiek Portugees broodje is de bifana, een plakje varkensvlees in knapperig brood.

Andere lichte hapjes die je moet proberen zijn caldo verde (koolsoep) en sopa de feijão (bonensoep). Als je in Portugal bent, zul je zeker stuiten op traditionele bakkerijtjes die empadas (kleine pasteitjes gevuld met van alles, van kabeljauw tot kaas en spinazie), pataniscas (kabeljauwkoekjes) en folhadas (Portugals antwoord op de Cornish pasty) serveren.

Veganistisch en vegetarisch eten

Backpacking Portugal - Portuguese food

@astaclivo

Hoewel vlees en zeevruchten een grote rol spelen in de Portugese keuken, zijn er nog steeds opties voor veganisten en vegetariërs. Lissabon heeft veel geweldige Nepalese restaurants met uitstekende opties voor veganisten en vegetariërs. Os Tibetanos in Lissabon serveert Tibetaans eten in een ruimte waar vroeger boeddhistische monniken woonden. Food Temple is ook een geweldige optie met smakelijke veganistische tapas.

In Lissabon en Porto kun je ook een “culturele vereniging” bezoeken. Deze non-profit gemeenschapsorganisaties serveren goedkoop, lekker vegetarisch en veganistisch eten voor ongeveer 3 euro per gerecht. Als je je afvraagt waar je moet zijn, vraag dan iemand in je hostel die in de buurt woont om je in de juiste richting te sturen. Als je ze bezoekt, onthoud dan dat deze organisaties worden gerund door vrijwilligers voor de gemeenschap en hoewel ze iedereen verwelkomen, zullen ze luide drommen luidruchtige toeristen niet op prijs stellen.

Desserts

Ben je een zoetekauw? Dan heb je geluk! Chocoladefans zullen dol zijn op de brigadeiro – een smeltzachte traktatie van chocolade, gecondenseerde melk en boter. Pão de Deus is een hemels zoet broodje doordrenkt met kokosglazuur, wat letterlijk vertaald “brood van God” betekent. Probeer ook eens Bola de bolacha, een cake gemaakt van verschillende lagen koekjes die met room op elkaar zijn geklemd.

De Portugezen zijn ook dol op hun espresso, die je meestal voor minder dan een euro in een café of restaurant kunt krijgen. Probeer voor iets zoeters een galão, die wordt gemaakt met veel melk en schuim, of een meio de leite (iets sterker, met half melk, half koffie). Mijn persoonlijke favoriet is de pingado (espresso met slechts een druppel melk) of café cheio (espresso met het kopje tot de rand gevuld).

@astaclivo

Wijn en bier

Van verfijnde cocktails tot lokale wijn, in Portugal kun je elk drankje onder de zon krijgen voor een fatsoenlijke prijs. Portugal heeft een lange geschiedenis in de wijnbouw en produceert een aantal van de beste wijnen ter wereld met een robuuste, volle smaak. Douro is de meest gevestigde wijnproducerende regio. Alentejo en het schiereiland Setúbal produceren ook prachtige wijn.

Er is ook de bekende vinho verde of “groene wijn”, genoemd naar zijn jonge leeftijd in plaats van kleur, met een relatief laag alcoholpercentage. Hij is ook fris, verfrissend en licht sprankelend, perfect voor een warme zomerdag.

Portwijn is waarschijnlijk Portugals beroemdste exportproduct. Met ongeveer 18% is het bedrieglijk zoet, gemaakt door Douro-wijn te verrijken met brandy. Hoewel het oorspronkelijk alleen van rode wijn werd gemaakt, vind je nu ook witte varianten. Als je in Porto bent, bezoek dan een van de vele portwijnkelders in Vila Nova da Gaia en geniet van een glas of twee.

Er is de laatste jaren ook een hausse aan ambachtelijke brouwerijen in Portugal. De wijk Marvila in Lissabon zit vol met geweldige brouwerijen en je vindt hun bieren (zoals Dois Corvos en Musa) in cafés en bars overal in de stad. Een van de meest opmerkelijke brouwerijen in de stad is AMO, een piepklein etablissement dat wordt gerund door Margaret Orlowski. Het biedt een geweldig assortiment bieren en opent zijn deuren op donderdag- en vrijdagavond voor een vriendelijke menigte expats en plaatselijke inwoners.

Als je meer van cocktails of sterke dranken houdt, vind je in de bars aan de oceaan bij Lagos en de strandclubs net buiten Lissabon de grootste variëteit. Portugal heeft ook een paar lokaal geproduceerde likeuren zoals Ginja de Óbidos met kersensmaak en sinaasappel- en kastanjevarianten die in restaurants als aperitief worden geserveerd en in winkels worden verkocht (ze zijn uitstekende souvenirs!). Drinken is ook veel goedkoper dan in Nederland, met biertjes die vaak €1,50-€2,00 kosten en een fles wijn vanaf ongeveer €6.

Zes Portugese gerechten die je geproefd moet hebben

Backpacking Portugal - Pastel de nata

Maak het je missie om de meeste, zo niet alle, van deze inheemse delicatessen te proberen!

Pastel de nata

Met hun smeltzachte gelaagde deeg en hun met kaneel bestoven custardvulling zijn pastel de nata’s een absolute must om te proberen. De beste plek om deze smakelijke hapjes te vinden is in Lissabon, met Pastéis de Belém niet ver van de Toren van Belém als de bekendste en een van de oudste pastelarias (patisserieën) in de stad. Er zijn genoeg andere plekken waar je ze kunt proberen die minder toeristisch zijn, zoals Manteigaria in Chiado, waar je ook kunt zien hoe de banketbakkers ze maken, en de bekroonde Pastelaris Cristal in Lapa, een favoriete plek van de plaatselijke bevolking.

Bacalhau

Bacalhau wordt algemeen beschouwd als het nationale gerecht van het land. Het is gezouten kabeljauw die op talloze manieren kan worden geserveerd, van gepureerd in viskoekjes tot gebakken in de oven met room en aardappelen. Ondanks het feit dat de Portugese wateren vol vis zitten, is bacalhau niet inheems in dit gebied en werd het voor het eerst meegenomen uit de koude wateren van Scandinavië in de tijd van de Vikingen. Bijna elk plaatselijk restaurant serveert bacalhau, vaak op hun eigen unieke manier, maar het populairste gerecht is toch wel bacalhau à brás, waarbij de vis in stukjes wordt gesneden en gekookt met eieren en aardappelen.

Peri-peri kip

In Portugal krijg je het echte werk als het gaat om peri-peri! Van kip tot garnalen, je ziet deze geliefde specerij in veel restaurants. Peri-peri kip, frango no churrasco genoemd in het plaatselijke lingo, is het meest verkrijgbaar en er zijn veel plekken waar je het kunt krijgen, vooral in Lissabon. Bonjardim, op maar een paar minuten van metrohalte Restauradores, is een van de bekendste plekken om het te proberen en het heeft goedkope prijzen (iets meer dan €5 voor een hele kip) en zitplaatsen aan de straatkant zodat je mensen kunt kijken terwijl je eet.

Bifanas

Perfect voor een snelle lunch, een bifana is in wezen een broodje gevuld met dungesneden varkensvlees dat is doordrenkt met kruiden en knoflook. Ze worden grotendeels beschouwd als straatvoedsel, dus je zult ze eerder in een café of kraampje vinden dan in een restaurant. Voor maar €2-€5 kun je niet echt de fout in gaan met een bifana en ze zijn ideaal om onderweg te eten als je meer tijd wilt besteden aan het bekijken van de bezienswaardigheden.

Amêijoas à bulhão pato

Als je wat geld over hebt voor een chiquere maaltijd, mag je dit authentieke gerecht niet missen. Het bestaat uit verse mosselen, meestal gedrenkt in een saus van olijfolie, knoflook, koriander en citroensap. Je vindt het meestal in de meeste restaurants langs de kust (vooral in de Algarve, waar de mosselen normaal gesproken vandaan komen) en het is ook een vast onderdeel van de keuken van Lissabon. Portugese witte wijn is de beste combinatie met amêijoas en sommige restaurants schenken zelfs een scheutje in de pan tijdens het koken.

Francesinha

Als je een echte fijnproever bent, moet Porto zeker op je backpackreisroute staan, want het staat informeel bekend als de hoofdstad van het Portugese eten. Een van de specialiteiten is francesinha, dat vergelijkbaar is met een bifana omdat het een broodje is vol sappig, heerlijk gerookt vlees. In tegenstelling tot een bifana wordt het echter open geserveerd en wordt het belegd met een gebakken ei, gesmolten kaas en een ongewone maar rijke saus met bier.

Things to do in Porto - Food

@onuratalayyy

Portugese cultuur en geschiedenis

Door David Irvine

Hoewel het snel moderner wordt, was Portugal tot voor kort nog steeds een landelijk land, dat vrij laat industrialiseerde. Als gevolg hiervan worden tradities nog steeds gewaardeerd en behoudt de kerk een prominente plaats in de samenleving, vooral in tegenstelling tot Noord-Europa.

In de loop der jaren is het land bezet geweest door de Romeinen, de Fransen en de buren in Spanje en Noord-Afrika. De erfenis van de Moren is nog steeds goed te zien in de architectuur van het hele land. Mooie voorbeelden zijn het kasteel van Sint Joris in Lissabon en het Moorse kasteel van Sintra.

Veel Portugezen blijven trots op de rol van hun land in het “tijdperk van ontdekkingen”, toen Portugal in de 15e eeuw de eilanden Madeira en de Azoren ontdekte en koloniseerde. Later werden Portugese navigators zoals Vasco da Gama en Fernando Magalhães (Ferdinand Magellan) de eersten die naar India zeilden en de wereld omzeilden. Als gevolg van deze ontdekkingsreizen was Portugal korte tijd de rijkste natie ter wereld.

Portugal is een jonge democratie. Tussen 1926 en 1974 heerste er een regime dat politieke partijen, vakbonden en stakingen verbood. Degenen die hun stem durfden te laten horen, werden wreed onderdrukt door de geheime politie. Het regime werd uiteindelijk omvergeworpen door een factie van het leger, die op 25 april 1974 Lissabon bestormde in een relatief bloedeloze staatsgreep. De jubelende bevolking stopte rode anjers in de geweren van de soldaten, in wat later bekend zou worden als de “Anjerrevolutie”.

24 april is de datum waarop de Portugese democratie wordt gevierd met concerten en festiviteiten. In Lissabon worden de festiviteiten gehouden op Praça do Comércio, het centrale plein van de stad en in Porto worden de belangrijkste festiviteiten gehouden op de Avenida dos Aliados. Daarnaast zijn er in veel steden in Portugal protestmarsen op 25 april en herdenkingstentoonstellingen en lezingen.

Backpacking Portugal - carnation

@bricco2013

Festivals en vieringen

Andere festivals in Portugal draaien om religie, zoals het Festas dos Santos Populares in juni. Hierbij worden de heiligen Antonius, Johannes en Petrus gevierd. Gemeenschapsgroepen in steden en dorpen komen samen om huizen te versieren met vlaggetjes en lichtjes. Ze zetten ook kleine kraampjes op die bier, wijn, bifana (broodjes varkensvlees) en vers gegrilde sardientjes verkopen.

In sommige steden zijn de vieringen gericht op één heilige in het bijzonder. In Lissabon is dat Sint Antonius. Er volgt een optocht langs de Avenida da Liberdade, waarbij groepen muzikanten en dansers uit elke wijk het tegen elkaar opnemen. Als je op de avond van 12 juni door een van de historische wijken van Lissabon loopt (Bica, Alfama, Graça en Mouraria), vind je de straten vol met zingende en dansende mensen op Pimba-muziek – een melange van pop en Portugese folk.

Een soortgelijke ervaring krijg je in Porto in de nacht van 23 juni, wanneer de stad Sint Jan viert. Het oude centrum van de stad, dat loopt van het station São Bento tot Cais da Ribeira, wordt versierd met vlaggetjes en de straten staan vol barbecues, kraampjes met bier en muzikanten. Ga om middernacht naar de rivier om het vuurwerk te zien en ga dan naar het strand van Praia dos Ingleses voor vreugdevuren en meer feestelijkheden. Als je je de volgende dag niet al te slecht voelt, ga dan naar de rivier om de Regata dos Barcos Rabelos te zien, een optocht van traditionele boten waarmee vroeger de wijn vanaf de wijngaarden in de Dourovallei over de rivier werd vervoerd.

Er zijn ook tientallen muziekfestivals in de lente en zomer, zoals Rock in Rio, NOS Alive en het Lisboa Dance Festival in Lissabon, en NOS Primavera Sound in Porto. Voor jazzfans is er Outjazz in Lissabon van mei tot september en het Porto Blues Festival in mei.

Voor een voorproefje van traditionele Portugese muziek kun je naar de fadomuziek in Lissabon of Coimbra. Het is een prachtige, emotionele muziekstijl die zijn oorsprong vindt in de armere wijken van het 19e-eeuwse Lissabon. De oorspronkelijke Fadozangers waren zelf arm en kwamen uit gemarginaliseerde groepen in de samenleving. De melancholische stijl weerspiegelt dit, met thema’s over het dagelijks leven, liefde, verlies, geluk en saudade – een gevoel van verlangen naar iets dat verloren is gegaan. De beste plekken om het te horen zijn in kleine bars en cafés, waar je kunt zitten met een glas wijn en de sfeer kunt opsnuiven.

Veiligheid in Portugal

Door David Irvine

@astaclivo

Ik heb anderhalf jaar in Lissabon gewoond en mijn dagelijkse ervaringen met Portugezen zijn dat ze vriendelijk zijn en graag een praatje met me maken. Ik voelde me altijd veilig als ik ‘s avonds rondliep. Ik heb echter wel veel verhalen gehoord over zakkenrollen, vooral in het hoogseizoen als de straten vol toeristen zijn. Hoewel het aantal geweldsmisdrijven vrij laag is, komt kleine criminaliteit wel voor.

Houd je spullen bij de hand als je met een drukke tram of bus reist, of als je je een weg baant over een druk plein in de stad. Dieven hebben het ook vaak gemunt op huurauto’s en auto’s met een buitenlands kenteken. Houd uw deuren altijd op slot en parkeer waar mogelijk op een veilige plek. Let op oplichters die valse kaartjes voor attracties verkopen, vooral in Belem in Lissabon. Gebruik alleen officiële verkopers.

Reistips Portugal

Fooi geven

Het is niet erg gebruikelijk om fooi te geven in Portugal, vooral in meer casual restaurants. Houd er rekening mee dat veel restaurants kosten in rekening brengen voor voorgerechten die ze op tafel zetten, zelfs als je die niet hebt besteld, dus vraag altijd of ze olijven en brood aanbieden of dat deze in rekening worden gebracht.

Bezoek in het laagseizoen

De goedkoopste tijden om Portugal te bezoeken zijn tussen maart en mei of september en oktober. Het is ook beter om buiten de feestdagen zoals Pasen en Kerstmis te bezoeken als je een budget hebt – deze tijden hebben echter een aantal van de grootste feesten om mee te maken.

Eet als de lokale bevolking

De Portugezen nemen eten heel serieus. Ze vinden altijd tijd om lekker te eten met familie en vrienden, ongeacht hun drukke agenda. Begin je dag in een traditionele bakkerij met een Pão de Deus of een Tosta en espresso; en als je het gevoel hebt dat je de volledige gebakervaring wilt, bestel dan nog een espresso en geniet ervan met een Pastel de Nata.

Ga voor een lichtere lunch en geniet van een vers broodje met caldo verde en verse sinaasappelsap. S Avonds kun je genieten van een volledige maaltijd met wijn of bier in een traditionele tasca.

Over de auteurs

David Irvine is vertaler en af en toe krabbelaar, wauwelaar en liefhebber van jazzmuziek. Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Ierland en heeft een passie voor talen en andere culturen. Eerder woonde hij in Duitsland en Portugal.

Jemima is fulltime reisschrijfster en parttime ontdekkingsreiziger. Ze houdt ook van thee, honden en goede boeken.

Kelly Barcus is een reisblogger en fotograaf die in Newport Beach, Californië woont. Als ze niet bezig is met het verkennen van de stranden en paden in haar eigen achtertuin, is ze haar volgende reis aan het plannen. Ze neemt haar kleine kind graag mee op grote avonturen en documenteert ze op haar reisblog No Man Before en Instagram.

Laura Carniel is de Braziliaanse Content Executive van Hostelworld en heeft ook in Lissabon gewoond.

Pin deze gids voor later!

A backpacker's guide to Portugal - a haven for foodies, adventurers and culture vultures

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top