Kroatian reppureissaajan opas
Kroatian reppureissaamisessa on kyse impulsiivisuudesta, eikö niin? Kyse on lennon varaamisesta ja spontaaniudesta. Kyse on siitä, että hostellissa saa uusia parhaita kavereita ympäri maailmaa. Tai uida autiolle dalmatialaiselle saarelle ja taistella mustia leskihämähäkkejä vastaan paljain käsin. Olenko menossa liian pitkälle?
Mutta vakavasti puhuen, reppureissaaminen Kroatiassa on sitä, että uppoudut kulttuuriin, opettelet hieman kieltä ja tutustut mahdollisimman moniin viehättäviin terrakottakyliin, pikkukivirantoihin ja kunnioitusta herättäviin kansallispuistoihin. Kyse on siitä, että otat matkastasi kaiken irti!
Joko jännittää? Sinun pitäisikin olla. Seuraavassa on muutamia vinkkejä siitä, miten voit toteuttaa Kroatian reppureissausunelmasi.
Hyppää suoraan:
- Paras aika vierailla Kroatiassa
- Matkustaminen Kroatiassa
- Hostellit Kroatiassa
- Kroatia matkakulut
- Minne mennä ja mitä tehdä Kroatiassa
- Kroatian ruoka
- Kroatian yöelämä
- Kroatian lauseita
- Onko Kroatia turvallinen?
- Kroatian matkaneuvoja
Paras aika matkustaa Kroatiaan
Kroatian lämpötilamittari jakautuu tiukasti keskelle, ja sinun kannattaa ottaa molemmat puolet huomioon reppureissua suunnitellessasi. Rannikko on välimerellinen, ja siellä on helteiset kesät ja leudot talvet. Sisämaassa vallitsee mannermainen ilmasto – kesällä on kuuma, mutta talvet ovat polveilevia.
Huippuaika Kroatian rannikolla on heinä- ja elokuussa, jolloin on odotettavissa lauhkeita, autuaaksi tekevän lämpimiä päiviä, säihkyviä safiirivärejä ja paljon toimintaa. Tänä aikana paikalliset suuntaavat rannoille, joten sisämaan kaupungeissa on hieman hiljaisempaa. Jos kaipaat vilkkaita rantoja ja ruokailua ulkona, Dubrovnikin ja Splitin kaltaiset rannikkokaupungit ovat täydellisiä tähän vuodenaikaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lämpötila voi nousta kiehumispisteeseen ja nähtävyyksien katselu voi todella viedä energiaa ja värjätä hummerin punaiseksi. Yritä välttää keskipäivää, sillä silloin on yleensä kaikkein kuuminta.
Kesä on loistava kesä myös musiikin ystäville, sillä Kroatia herää eloon festivaaleilla. Halusitpa sitten karnevaalitunnelmaa, elektronisia rytmejä tai hengellisiä vaihtoehtoja, löydät varmasti jotain, joka kiinnostaa sinua. Sonus-festivaali on teknon ystävien unelma, kun taas Obonjan sijaitsee ympäristöystävällisellä saarella ja tarjoaa kokonaisvaltaista musiikkia, hyvinvointipuheita ja sielunhoidollisia työpajoja. Jos olet aina halunnut tanssia yön läpi roomalaisessa amfiteatterissa dubstepin tahtiin, Outlook Festival on paras vaihtoehto.
Muista, että majoituspaikat täyttyvät nopeasti sesonkiaikana, ja sen myötä myös hintalappu on huippuluokkaa. Usein kannattaa matkustaa kesä- ja syyskuun aikana, jos haluat säästää muutaman pennin ja välttää täyteen buukattujen hostellien aiheuttaman stressin.
Lokakuusta toukokuuhun kimalteleva rannikko on hyvin hiljainen, ja monet baarit ja ravintolat sulkevat liikkeensä talveksi. Hyödynnä viileämpi sää suuntaamalla luonnonkauniille alueille, kuten Plitvicen järville tai Krkan kansallispuistoon. Jos vierailet lokakuun lopusta marraskuuhun, voit odottaa lunta, joka tekee valokuvista aina hieman kauniimpia. Jos haluat tutustua nähtävyyksiin, vedä kävelykengät jalkaasi ja suuntaa Splitin tai Kroatian kaltaisiin historiallisiin keskuksiin – kylmempi sää tarkoittaa, että väkijoukkoja on vähemmän ja hostelleissa, baareissa ja ravintoloissa on paljon alennettuja hintoja. Voitto voittaa!
Matkustaminen Kroatiassa
Matkustaminen Kroatiassa voi olla helppoa, jos sen suunnittelee oikein, mutta jos ei tee niin, voi päätyä jumiin, eikä kukaan halua sitä.
Linja-autot ovat tärkein julkisen liikenteen muoto, ja ne kulkevat lähes aina ajallaan. Myönnettäköön, että bussit eivät ole kaikkein hohdokkain liikennemuoto, joten et luultavasti ota matkasta kuvia, mutta ne ovat halpoja, puhtaita ja mukavia. Ne kulkevat vuorten halki, pitkin viehättäviä kaupunkien katuja ja tarjoavat upeita näkymiä Kroatian maaseudulle, jota et muuten koskaan näkisi.
Voit varata liput verkossa esimerkiksi Autotransin kaltaisilta verkkosivustoilta, joka on yksi maan suurimmista bussiyhtiöistä. Muita online-varaussivustoja ovat GetByBus ja Vollo. Jos tiedät, että matkustuspäivämäärät eivät todennäköisesti muutu, kannattaa varata liput etukäteen, jotta saat varmasti istumapaikan, sillä muuten saatat joutua seisomaan käytävällä koko viisituntisen matkasi ajan. Ei ihanteellinen.
Jos et ole varma matkustuspäivistäsi, mene linja-autoasemalle päivää ennen kuin haluat matkustaa ja varaa paikat henkilökohtaisesti tai etsi tisak (lehtikioski), josta voit ostaa liput hieman alennettuun hintaan.
Jotkut bussit kulkevat yön yli. Saatat ajatella, että kymmenen tunnin bussimatka Pulasta Splitiin kuulostaa loistavalta tavalta säästää majoitusrahaa ja nukkua 40 yöunet, mutta todellisuudessa näin ei välttämättä ole. Kroatian yöbusseissa on usein valot päällä ja musiikki pauhaa, joten et todennäköisesti saa paljon unta. Lisäksi näillä bussilinjoilla on lähes aina joku henkisesti herännyt höpöttäjä, joka ei malta olla keskustelematta elämän tarkoituksesta. Onnea torkkumiseen.
Matkan varrella on paljon taukopaikkoja, mutta yritä olla jäämättä jälkeen – nämä kroatialaiset bussit ovat tunnetusti lähteneet liikkeelle täydellä porukalla tai ilman. Jos jäät jumiin, yritä matkustaa lähimpään suureen kaupunkiin ja nousta sieltä toiseen bussiin.
Busabout-kiertomatka on vaihtoehto omatoimiselle matkustamiselle, ja se antaa sinulle vapauden ja joustavuuden tutustua Kroatian bucket list -kohteisiin ja valita samalla, milloin hyppäät bussiin ja milloin poistut siitä. Jos olet kiinnostunut tästä matkasta, voit lukea lisää täältä.
Junat ovat toinen hyvä tapa matkustaa Kroatiassa, ja muuhun Eurooppaan verrattuna liput ovat melko edullisia. Kannattaa muistaa, että nykyaikaisten moottoriteiden rakentamisen myötä junat kulkevat pidempään kuin bussit. Esimerkiksi Zagrebista Rijekaan kulkee bussilla vain kaksi ja puoli tuntia, kun taas junalla matka kestää yli neljä tuntia. Kannattaa myös muistaa, että suositussa Dubrovnikin kaupungissa ei ole rautatieasemaa. Kroatian junasivustot eivät tarjoa online-varausmahdollisuutta, mutta Kroatian rautateiden ja Die Bahnin kautta voit etsiä reittejä, junien aikatauluja ja hintoja.
Saarille pääsee parhaiten lautalla jostakin Kroatian pääsatamasta, kuten Splitistä tai Dubrovnikista. Sekä autolautat että katamaraanit ovat mukavia ja siistejä, niissä on vessat (aina hyvä tietää), ja joissakin on jopa hienoja baareja ja ravintoloita. Etukäteisvaraus ei takaa sinulle paikkaa, joten laiturille kannattaa saapua ajoissa. Jos aiot ottaa pyörän mukaan, sinun on maksettava 13 kilon ja 45 kilon välinen lisämaksu. Jos haluat säästää rahaa, sinun on parasta matkustaa ilman ajoneuvoa ja vuokrata sellainen määränpäässäsi.
Jos matkustat vain suurissa kaupungeissa, kuten Zagrebissa, Splitissä ja Dubrovnikissa, et todennäköisesti tarvitse autoa. Jos suuntaat maaseudulle ja haluat lisää vapautta, saatat kuitenkin tarvita autoa. Rentalcars.comin kaltaisilla sivustoilla on aina hyviä tarjouksia. Sixt Croatia, Fleet ja Oryx ovat myös erittäin suositeltavia autovuokraamoja. Muista, että autonvuokrauksen alaikäraja Kroatiassa on 21 vuotta. Jos olet onnekas, että olet alle tämän ikäinen kevätkutonen, joudut maksamaan nuoren kuljettajan lisämaksun. Yritä pitää katseesi tiessä; ikkunasta katseleminen uskomattomia dalmatialaisia maisemia on houkuttelevaa, mutta se voi olla myös vaarallista!
Hostellit Kroatiassa
Majoittuminen hostelliin tarjoaa parhaita kokemuksia reppureissaillessasi Kroatiassa, ja löydät paljon hostelleja, jotka täyttävät kaikki tarpeesi.
Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki, ja siellä on monipuolisia ja edullisia hostelleja. En Route Hostel on erittäin suosittu reppureissaajien keskuudessa, ja se sijaitsee alle viiden minuutin kävelymatkan päässä kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä ja Bačvicen rannalta. Tällä hostellilla on taipumus varata etukäteen, joten varaa itsellesi runsaasti aikaa, jos haluat saada huoneen täältä. Backpackers Fairytale on toinen suosittu valinta. Siellä järjestetään ryhmille retkiä nähtävyyksiin ja tarpeeksi rohkeille stand up -melontatunteja. Hinnat alkavat noin 10 eurostaper yö makuusalissa, ja huoneet täyttyvät nopeasti, joten varaa huone etukäteen, jos et halua jäädä paitsi.
Jos tähtäimessäsi on Dubrovnik, saatat joutua maksamaan hieman enemmän. Game of Thrones -fanit tulevat kaupunkiin sankoin joukoin tutustumaan Kuninkaansatamaan. Voit kiittää suosittua televisiosarjaa viimeaikaisesta hintojen noususta! Joitakin kohtuuhintaisia helmiä on kuitenkin vielä tarjolla, joten älä menetä kaikkea toivoa. Hostel Euroadria on yksi tällainen paikka, jossa on moderni sisustus, kauniit yhteiset tilat ja reilusti huoneita. Vanhan kaupungin muurit ovat 10 minuutin bussimatkan päässä, ja asema on aivan hostellin ulkopuolella. Jos etsit keskeistä sijaintia, tarjolla on paljon hyviä budjettivaihtoehtoja. Historiallinen Hostel Angelina on aivan toiminnan ytimessä, ja siellä on viihtyisiä ilmastoituja huoneita, täysin varustettu keittiö ja kaupungin parhaat näköalat. Yö täällä maksaa noin 15 euroa, joten vaihtorahaa riittää poskettoman juoman juomiseen.
Kun yövyt Zagrebissa, mikset tutustuisi Swanky Mint Hosteliin? On vaikea löytää ketään, jolla olisi huonoa sanaa sanottavaa tästä vilkkaasta paikasta, joka sijaitsee1800-luvun tekstiilitehtaassa kaupungin keskustassa. Saapuessasi saat perinteisen rakijan (hedelmäbrandy), ja seuraavana aamuna voit odottaa sänkyaamiaista, joka sisältää herkullisia kroatialaisia herkkuja. Hotellissa on ulkouima-allas, trendikäs ja tapahtumarikas baari ja DJ:t, jotka pyörittävät bilemusiikkia pitkälle yöhön. Mitä ei voisi olla rakastamatta? Jaetut makuusalihuoneet alkavat vain 10 eurosta, mikä kuulostaa minusta edulliselta!
Hvar on yksi suosituimmista Dalmatian saarista, ja lauttasatamassa sinua todennäköisesti tungeksitaan yksityishuonetarjousten tulvilla. Valitse Villa Skansi, joka erottuu muista edullisista majoituspaikoista rauhallisen sijaintinsa ansiosta, sillä se sijaitsee pienellä Krizna lukan lahdella. Se on 5 minuutin kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta, mutta tuntuu miljoonien kilometrien päässä. Asuntolahuoneet ovat suuria ja värikkäitä, ja niitä ympäröivät sitruspuut, granaattiomenat ja bougainvillea. Villa Marija on toinen huippuluokan majoituspaikka. Kotoile ja katsele auringonlaskua hostellin merinäköalaterassilla. Hotellissa on myös trendikäs cocktailbaari, joka auttaa ystävien solmimisessa, uima-allas, jossa voit pitää itsesi kunnossa, ja lukusalissa, jossa voit lukea, jos haluat rentoutua. Huone jaetussa makuusalissa maksaa 34euroa, mikä on hieman kalliimpaa, mutta kun heräät huikeisiin merinäköaloihin, et valita.
Kroatia matkakulut
Kroatian reppureissaamisen ei tarvitse maksaa käsivarsi ja jalka. Jos valitset fiksusti paikat, joissa vierailet, miten liikut ja missä syöt ja juot, voit säästää pienen omaisuuden. Seuraavassa on muutamia ohjeita ja kieltoja, jotka auttavat sinua matkalla.
Vaikka Kroatia on osa Euroopan unionia, sen valuutta on tällä hetkellä edelleen Kuna. Monissa hinnoissa hinnat on kirjoitettu euroina, ja voit ehkä vielä maksaa joistakin asioista, kuten yksityismajoituksesta, takseista ja aterioista, euroina. Kaikesta muusta on parasta maksaa Kuna-kolikoilla.
Pankkimaksujen säästämiseksi suosittelen käyttämään käteistä niin paljon kuin mahdollista. Kroatian kunaa ei saa suuria määriä Yhdistyneestä kuningaskunnasta, ellet sitten todella tee ostoksia. Vaihtokurssi monissa kroatialaisissa valuutanvaihtopisteissä on erittäin kilpailukykyinen, ja ne tarjoavat usein paremman kurssin kuin Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Jos voit, vältä takseja kalliissa kaupungeissa, kuten Hvarissa. Jos olet nauttinut liikaa kroatialaisia cocktaileja etkä enää pysty kävelemään kahta askelta suorassa linjassa, sinulla on tekosyy, ja taksi voi olla hyvä vaihtoehto. Harvassa muussa tapauksessa on suositeltavaa maksaa yli 10 euroaalle viiden minuutin matkasta.
Yleisenä lompakkoystävällisenä sääntönä kannattaa välttää turistirysät, kun valitset ruokapaikkoja. Etsi sivukaduilta ravintoloita, joissa ruokalista on kirjoitettu kroatian kielellä, ja siellä ruoka on halvempaa ja todennäköisesti myös maukkaampaa.
Ota kaikki irti ilmaisista nähtävyyksistä ja aktiviteeteista. Opastetusta Dubrovnikin elokuvakierroksesta maksaminen on ihan hyvä asia, mutta mikset säästäisi pennejäsi ja seuraisi vanhaa kunnon Google-opasta? Kuljeskele paikallisilla markkinoilla ja koskemattomilla aukioilla, tutki rantoja, käy historiallisissa kirkoissa ja ime paikallista tunnelmaa. Ota kaikki irti Kroatian ilmaisista palveluista, ennen kuin ne alkavat periä maksuja.
Minne mennä ja mitä tehdä Kroatiassa
Kroatian reppureissulla on niin paljon helmiä, että voi olla vaikea tietää, mistä aloittaa. Halusitpa sitten kimaltelevia rantoja, kunnioitusta herättäviä kansallispuistoja, viehättäviä kyliä tai historiallisia kaupunkeja, Kroatiasta löytyy kaikkea.
Mikset aloittaisi reppureissuasi Kroatian aliarvostetusta pääkaupungista Zagrebista? Se on tyypillinen eurooppalainen hotspot, jossa yhdistyvät viehättävät 1800-luvun rakennukset, monet baarit, ravintolat ja vilkas kahvilamiljöö. Varaa aikaa Pyhän Markuksen kirkon ja Zagrebin katedraalin katsomiseen, ennen kuin suuntaat nykytaiteen museoon, jossa voit tutustua Kroatian avantgardistiseen taiteeseen. Ota selfie ihanan omituisessa Museum of Broken Relationships -museossa ennen kuin siemailet kahvia yhdessä perinteisistä kroatialaisista kahviloista. Zagreb on myös hyvä tukikohta, jos haluat tutustua ympäröiviin Zagorjen alueen kukkuloihin ja kyliin pohjoisessa tai Varaždinin viehättävään pastelliväriseen kaupunkiin, joka on täydellinen päiväretkikohde.
Zagrebin ja helmeilevän rannikon välissä (ja sinne pääsee helposti kummaltakin puolelta) sijaitsevat kuuluisat Plitvice-järvet. Rehevän kansallispuiston sisällä on 16 kristallinkirkasta järveä, jotka ryöppyävät toisiinsa upeiden luonnonvesiputousten kautta. Puistoon tutustuminen kävellen kestää noin 6 tuntia, tai voit käyttää puiston lukuisia veneitä ja busseja, jotka ovat kaikki ilmaisia. Ei mitään järkeä.
Jos suuntaat pohjoisemmaksi, löydät viehättävän Zadarin kaupungin, joka on täynnä roomalaisia raunioita, keskiaikaisia kirkkoja ja vilkkaita keskustakujia. Jos käytät tätä kaupunkia tukikohtanasi, pääset useilla lautoilla pienille Silban, Olibin ja Dugi Otokin saarille. Ne ovat kukin upean kauniita ja suhteellisen koskemattomia matkailulle, joten ne ovat loistava vaihtoehto niille, jotka haluavat aidon tilannekuvan Balkanista.
Seuraavaksi suuntaat etelään Splitiin, joka on Kroatian toiseksi suurin kaupunki ja porttisi lisää kauniille saarille. Ota aikaa nauttia vilkkaasta ilmapiiristä, pistäydy paikallisessa baarissa juomassa drinkki tai kolme (tai neljä) ja suuntaa sitten vaikuttavaan Diocletianuksen palatsiin. Ei välttämättä tässä järjestyksessä.
Jätä aikaa hypätä pois mantereelta ja tutustua saariin. Lähin niistä on Brač, jossa on vilkkaita kalastajakyliä ja rantoja niin pitkälle kuin silmä kantaa. Voit viettää iltapäivän Bolin kaupungissa tai tutustua saaren maaseutuun, jossa aaseilla viljellään yhä karuja viljelysmaita ja isoisät istuvat kylän portailla teetä siemaillen ja boules-pelejä pelaten.
Veden toisella puolella Hvar on yksi suosituimmista paikoista sekä reppureissaajien että auringonpalvojien keskuudessa. Tämä on oikea paikka juhlia. Kaupungin legendaarisissa rantabaareissa on satoja nuoria juhlijoita, jotka tanssivat pöydillä kädet ylhäällä. Juomat vaihtelevat taivaanrannasta törkeän halpaan, joten jokaiselle löytyy jotakin, olitpa sitten budjettitietoinen sohvasurffaaja tai täysi glam-pakki. Kun olet raitistunut, voit tutustua auringonpaisteisiin viinitarhoihin, jylhiin vuorenhuippuihin ja ihanan tuoksuisiin laventelipeltoihin, joista saari on kuuluisa.
Mikään luettelo Kroatian nähtävyyksistä ei olisi täydellinen ilman mainintaa D-sanasta. Rauhallisesti, D on Dubrovnik. Tällä muurien ympäröimällä keskiaikaisella kaupungilla on paljon muutakin tarjottavaa kuin Game of Thrones. Kävele kaupungin mukulakivikaduilla, piipahda lukuisissa paikallisissa kaupoissa ja basaareissa, lähde veneellä Lokrumin saarelle tai jätä vanha kaupunki kokonaan taaksesi uimaan Banjen rannalle.
Kroatialainen ruoka
Kroatian ruoka on sanalla sanoen herkullista. Välimeren suolaisen makeat merenelävät yhdistyvät Keski-Euroopan limaisen juustoisen herkullisiin snitzeleihin ja strudel-tyylisiin herkkuihin. Ruoka on monipuolista, ja on joitakin ruokia, joita et voi jättää Kroatiaa kokeilematta. Maisteltuamme joitakin maan herkullisimmista ruokalajeista olemme karsineet joukon muutamaan. Se on kova työ, mutta jonkunhan se on tehtävä.
Aamiainen
Monissa Kroatian hostelleissa aamiainen sisältyy majoituksen hintaan. Yksinkertaisimmillaan se on pari sämpylää, muutama viipale juustoa ja/tai kinkkua ja tilkka hilloa. Kroatialaisissa kahviloissa tarjoillaan vahvaa kahvia, eikä sinua haittaa, jos haluat salaa syödä muutaman croissantin paikallisesta leipomosta. Perinteistä englantilaista aamiaista on vaikea saada, joten jos sinulla on krapula, sinun on kokattava se itse.
Jos haluat napata jotain nopeaa aamiaiseksi, suuntaa paikalliseen pekaraan (leipomoon) ja tilaa tuore voileipä, jossa on joko juustoa, kinkkua tai pršutia (suolakinkkua). Useimmissa leipomoissa myydään myös perinteisiä balkanilaisia leivonnaisia, kuten burekia, jotka on täytetty jauhelihalla, pinaatilla tai tahmealla juustolla.
Pääruuat
Ravintolat avautuvat yleensä ručakille (lounaalle) puolenpäivän aikaan ja palvelevat keskiyöhön asti, mikä on kätevää myöhäisillan eväitä varten.
Alkuruoaksi on maistettava paikallista pršutia, Kroatian kuuluisaa kotitekoista kinkkua. Se tarjoillaan usein tarjottimella yhdessä Pagin saarelta peräisin olevan paški-juuston kanssa. Se on maukas sekoitus parmesaania ja kypsää cheddaria. Kulen, joka on paprikalla maustettu pikanttinen sianlihamakkara idästä, on toinen paikallinen herkku, joka maistuu yhtä herkulliselta kuin miltä se kuulostaa.
Kun olet Zagrebissa, štrukli on alkuruoka, joka on kuin “lohturuokaa”. Ne ovat suuria taikinapalloja, jotka täytetään juustoisella herkulla ja keitetään tai paistetaan. Oli miten oli, ne ovat pirullisen koukuttavia.
Liharuoat
Ajattele grillattuja tai pannulla paistettuja kyljyksiä ja kylkiluita. Ajattele täydellisesti paahdettua porsaan ulkofileetä, jonka seurana on kirpeää punaista munakoisoa ja pippurisilppua nimeltä ajvar. Lampaanliharuokia paistetaan yleensä vartaassa, ja kun matkustat ympäri maata, näet usein tienvarsiravintoloita, joissa koko eläin paistetaan perinteisesti avotulella. Pysähdy siellä, syö ja tee samalla yhteistyötä paikallisten kanssa.
Äyriäisruoat
Kipinöivällä Kroatian rannikolla äyriäisunelmistasi tulee totta. Nauti kirpeää ja herkullista mustekala-salaattia, joka on kuorrutettu runsaalla oliiviöljyllä ja tuoreilla yrteillä. Kala on joko grillattua, paistettua tai keitettyä – vaikka paikalliset pitävätkin grillaamisesta. Oslić (kummeliturska) on yksi halvimmista kalalajeista, ja se tarjoillaan usein viipaloituna ja pannulla paistettuna korppujauhoissa, pehmeiden perunoiden ja tuoreen salaatin kera. Älä lähde maistamatta crni rižot – mustaa risottoa, joka on valmistettu mustekalaviipaleista ja mustekalamusteesta. Sen maistaminen on Kroatian reppureissaajan perusriitti!
Vegaanit ja kasvikset
Fraasin “Ja ne jedem meso” opetteleminenauttaa sinua monessa lihaa sisältävässä tilanteessa. Realistisesti ajateltuna sinulle saatetaan silti tarjoilla salaattia, jonka päälle on ripoteltu pekoninpaloja, mutta ainakin yritit. Kroatialainen ruoka on hyvin lihapainotteista, mutta tilanne on hitaasti muuttumassa. Zagrebissa, Osijekissa, Porečissa ja Splitissä on nykyään useita kasvisravintoloita, ja Dubrovnikissa on yksi vegaaniravintola. Jos kysyt, löydät kourallisen ravintoloita, jotka tarjoavat kasvisruokalistoja tai ainakin kasvisvaihtoehtoja. Jos suuntaat pohjoiseen tai itään, voit odottaa lihattomia erikoisuuksia, kuten štruklia, jotka ovat juustoisia, tihkuvia nyyttejä. Rannikolla on runsaasti herkullisia kasvisruokia, kuten pizzaa, pastaa ja risottoa, joista lihansyöjätkin voivat nauttia.
Kroatian yöelämä
Kroatia herää eloon pimeän tultua, ja siellä on mielettömiä tanssibileitä, rentoja musiikkijuhlia ja venejuhlia, joita et unohda hetkessä. Siellä on kaikki, mitä tarvitset huippuluokan yöelämää varten: upeita rantoja, viinaa, jota myydään ämpärikaupalla, ja asiantuntevien DJ:iden pyörittämiä biittejä. Yritä vain parhaan kykysi mukaan olla päätymättä taksissa kolmelta aamuyöllä tekstiviestejä exäsi kanssa – säästä traagiset känniviestit särkyneiden suhteiden museoon. Tässä on joitakin Kroatian parhaista juhlapaikoista, joita voit kokeilla.
Noa Beach Club, Pagin saari
Kaikki mummoineen tuntevat Zrćen ja sen hullut rantabileet. Kesäkuukausina paikka herää eloon festivaaleilla, kuten Croatia Rocks, Electro Beat ja Hideout. Idyllisellä pikkukivirannalla sijaitseva Noa Beach Club on avoinna aamukuuteen asti. Juomat ovat myös halpoja, mikä auttaa aina.
Carpe Diem, Hvar
Kun olet saanut tarpeeksesi tyylikkäistä ravintoloista ja mutkittelevista mukulakivikaduista, on aika tutustua saareen auringon laskettua. Mene satamaan ja hyppää vesitaksilla Stipanskan saarelle. Täällä on täysi riehakas juhlatilaisuus, jossa on riehakas väkijoukko ja huippu-DJ:t pyörittävät viimeisimpiä kappaleita. Kesän huippukuukausina paikka on ääriään myöten täynnä, joten jos sardiinityyli ei sovi sinulle, kokeile Carpe Diemia hiljaisempina kuukausina. Varmista, että ehdit aamulla viimeiseen vesitaksiin takaisin Hvariin, tai matkasi voi olla pidempi kuin odotitkaan.
Boogie Jungle, Korcula
Kun nimi on Boogie Jungle, tiedät, että sinua odottaa hauskaa. Klubilta kulkee bussikuljetus kaupungin keskustaan, joten sinun ei tarvitse pelätä, että sinua huijataan kyydissäsi. Tämä on oikea paikka teemabileille, ja 80-luvun tapahtumat saavat juhlijat palaamaan tänne yhä uudelleen.
Klub Quasimodo, Split
Quasimodo on oikea paikka, jos haluat viettää halvan ja indie-illan kaupungissa. Toimistorakennuksen epäilyttävän näköisessä toisessa kerroksessa sijaitseva pelkistetty tila tarjoaa hyvää tunnelmaa ja vahvoja drinkkejä pikkutunneille asti. Jos paikalliset entisen Jugoslavian bändit ovat kiertueella, ne soittavat täällä. Täällä on spoken word -iltoja, tietokilpailuiltoja ja ennen kaikkea halpaa viinaa.
Santos Beach Club, Rab
Sanotaanpa suoraan – tämä paikka on nudistien suosiossa, joten jos haluat lisätä reppureissuusi hieman va va va voom -fiilistä, tänne kannattaa mennä. Sävelet alkavat vasta pimeän tultua, joten vietä päiväsi ottamalla aurinkoa tai flirttailemalla alastomien rantakävijöiden kanssa ennen kuin sytytät itsesi fiestaamaan. Santos Beach Club on avoinna vain kesäisin.
Revelin Culture Club, Dubrovnik
Revelin Culture Club sijaitsee kulmikkaassa 1500-luvun linnoituksessa Dubrovnikin vanhankaupungin päässä. Siellä on valtava baari, jalkapallokentän kokoinen tanssilattia ja paljon hyvää tunnelmaa. Samalla DJ:t tarjoilevat ajankohtaisia ja vanhoja kappaleita, jotta voit hyrrätä pitkään yöhön asti. Tämä on täydellinen paikka juhlia, tanssia isätanssia ja aloittaa keskustelu baaritiskillä istuvan viehättävän tuntemattoman kanssa. Kaiken kukkuraksi juomat ovat halpoja, joten sinulla ei ole mitään tekosyytä olla ostamatta uudelle “ystävällesi” cocktailia tai kolmea.
Kroatian lauseita
Mikään ei kavenna kulttuurieroja paremmin kuin se, että yrität puhua hieman paikallista kieltä. Ja kyllä, vaikka onkin houkuttelevaa opetella vain sanomaan f-sanaeikä mitään muuta, siitä ei ole paljon apua, kun joutuu pulaan kovan laskun kanssa, jota ei ymmärrä.
Tässä on luettelo hyödyllisimmistä sanoista ja ilmauksista, joita saatat tarvita Kroatian reppureissulla. Myös mimiikan perustaidoista voi olla apua.
Bok – Hei
Doviđenja! – Goodbye
Kako si (ti)? – Kuinka voitte?
Ja sam dobro. – Olen kunnossa.
Kako se (ti) zoveš? – Mikä sinun nimesi on?
Ja se zovem... – Nimeni on…
Govorite li engleski? – Puhutko englantia?
Žao mi je, ne govorim hrvatski. – Olen pahoillani, en puhu kroatiaa.
Imam rezervaciju za danas na ime Sam Bella. – Minulla on varaus tälle päivälle nimellä Sam Bella.
Oprostite, gdje je WC? – Anteeksi, missä on vessa?
Mogu li dobiti jelovnik? – Saisinko ruokalistan?
Želim platiti. Mogu li dobiti račun? – Haluan maksaa. Saanko laskun?
Hvala – Kiitos.
Kuten aiemmin mainittiin, ‘Ja ne jedem meso’ on kätevä myös vihannestenystäville. Se tarkoittaa ‘En syö lihaa’
Onko Kroatia turvallinen?
Kroatia on turvallinen maa, mutta on pari asiaa, joista sinun on hyvä olla tietoinen ennen kuin lähdet elämäsi reppureppuseikkailuun. Mikään ei pilaa matkaa niin paljon kuin se, että laukkusi varastetaan, sen päälle ajetaan tai seistään maamiinan päällä.
Ajaminen on tunnetusti vaarallista Kroatiassa. Ehkäpä se johtuu kimmeltävistä maisemista, jotka tekevät paljon vaikeammaksi keskittyä siihen, ettei törmää edellä ajavaan autoon, mutta vuonna 2016 tieliikenteessä kuoli 7,3 ihmistä 100 000:ta asukasta kohti, kun Yhdistyneessä kuningaskunnassa vastaava luku on keskimäärin 2,8. Noudata varotoimia liftatessasi.
Käytä mahdollisuuksien mukaan julkista liikennettä sen sijaan, että vuokraisit auton. Jos nouset yöjunaan, pidä laukkuasi koko ajan silmällä; varkaiden ja taskuvarkaiden tiedetään kohdistuvan turisteihin vilkkailla reiteillä. Pidä ehkä kimaltava kello pois ranteestasi ja taskussa, kunnes olet saapunut määränpäähäsi.
Kroatia tunnetaan kilometrien pituisesta Adrianmeren kimaltelevasta sinisestä vedestä, mutta sinun on luovuttava ajatuksesta puuterivalkoisesta hiekasta ja palmupuista. Useimmat rannat ovat suurten pikkukivien peittämiä, jotka ovat vuosien varrella aiheuttaneet muutamia onnettomuuksia. Kannattaa heittää matkalaukkuun hyvät rantakengät, jotta et liukastuisi ja liukastuisi ympäriinsä. Merisiilit ovat myös hyvin yleisiä, ja niiden päällä seisominen on erittäin epämiellyttävää.
Viimeinen turvallisuusneuvo viittaa maamiinoihin, joita armeija levitti kotimaan sodan aikana vuosina 1991-1995. Vaikka pääkaupunki ja rannikko ovat vapaita maamiinoista, maaseudulla ja pienemmillä alueilla on edelleen miinoja. Karlovacista Plitvitceen johtavalla tiellä on edelleen miinojen aiheuttamia ongelmia, joten se kannattaa jättää väliin. Kysy paikallisilta erityisistä reiteistä ja pidä silmällä punaista kolmiomerkkiä, jossa lukee “ne prilazite” Tämä tarkoittaa “pääsy kielletty”, ja sinun kannattaa varmaan olla tarkkana.
Kroatian matkavinkit
On sanomattakin selvää, että sinulla on oltava voimassa oleva passi voidaksesi matkustaa Kroatiaan. Ennen kuin lähdet matkalle, varmista, että se on uusittu ja että se on ajan tasalla. Jos passisi vanhentuu matkasi aikana, ota yhteyttä suurlähetystöön mahdollisimman pian. On myös hyvä ottaa mukaan valokopiot kaikista matkustusasiakirjoista siltä varalta, että ne katoavat tai varastetaan.
Yhdistyneen kuningaskunnan, EU:n, Yhdysvaltojen, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin kansalaiset eivät tarvitse viisumia Kroatiaan. Jos olet kotoisin jostakin näistä maista, voit vierailla onnellisesti enintään 90 päivää 180 päivän aikana. Jos olet kotoisin jostain muualta, saatat tarvita viisumin, ja voit tarkistaa täydellisen luettelon maista ja vaatimuksista täältä.
Ota aina kunnollinen matkavakuutus. Jos asut EU:n alueella, muista pakata mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC). Voit hakea sitä ilmaiseksi täältä. Jos reppureissulla sattuu jotain, tämä helmi oikeuttaa sinut perustason terveydenhuoltoon Kroatiassa. Se ei kuitenkaan kata jatkuvaa sairaanhoitoa eikä muuta kuin kiireellistä hoitoa, joten kannattaa aina hankkia hyvä matkavakuutus. Kroatian ambulanssin hätänumero on 112.
Saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta 15 sentin korkokengät tai kalleimmat tennarit ovat ehdottomasti paras tapa luoda este sinun ja ympäristösi välille. Yritä pitää korut minimissä. Ota kuulokkeet pois korvista, jotta voit jutella paikallisten kanssa ja arvostaa kaupungin ääniä – tai huomata, jos auto on ajamassa päällesi.
Kun tilaat vesijohtovettä ja ahmit leipäkorin kroatialaisessa ravintolassa, älä odota, että molemmat ovat ilmaisia. Vesi on usein maksullista, ja leipäkori veloitetaan kuitista, vaikka söisit vain yhden pienen palan. Pari ylimääräistä Kunaa ei luultavasti räjäytä pankkia, mutta se voi olla stressaava skenaario, jos käteisvarasi ovat loppumassa.
Vaivaudu puhumaan muutama sana kroatiaa, kun voit; vaivannäköä arvostetaan aina, ja se voi avata oven aivan uuteen paikalliseen kokemukseen. Ota selvää hienoista paikoista, joita ei mainita opaskirjoissa. Aloita keskustelu hostelleissa tapaamiesi ihmisten kanssa – heistä voi tulla ystäviä loppuelämäksesi. On myös kätevää kysyä hostellien pitäjiltä, onko jokin katu tai kaupunginosa kielletty alue. Jos he sanovat kyllä, vältä.
Kun olet kaupungissa yksin, yritä juoda vastuullisesti. Olet itsellesi haitaksi, kun olet niin humalassa, ettet tiedä omaa nimeäsi, puhumattakaan siitä, missä asut, ja sinusta tulee taskuvarkaiden ensisijainen kohde. Lähtisitkö kotikaupungissasi tosiaan yksin päihtymään? Niinkö? No älä tee sitä, kun olet reppureissaamassa Kroatiassa.
Siinä se on. Olet selvinnyt Kroatian reppureissaamisen perimmäisestä oppaasta. Nyt sinun on vain lopetettava tekosyiden keksiminen ja mietittävä, miten se toteutetaan. Pitääkö sinun todella maksaa Netflixin tilausmaksu joka kuukausi? Ehkä on myös aika vaihtaa päivittäinen laiha karamelliframpuccino vanhaan kunnon mustaan kahviin, ja ennen kuin huomaatkaan, olet säästänyt rahaa ja olet jo matkalla.
Jatka lukemista 👇🏼
Kroatialainen ruoka
Parhaat hostellit Dubrovnikissa, Kroatiassa
Parhaat hostellit kaupungissa Split, Kroatia
Kirjoittajasta
Sam on 20 jotain Manchesterista, jolla on mieltymys matkustamiseen ja teekuppeihin! Seuraa hänen seikkailujaan Instagramissa, YouTubessa ja Snapissa: thetravelcrush