En backpacker-guide til Portugal – et paradis for foodies, eventyrere og kulturgribbe
Fra solbadning på Algarves gyldne strande til svømning i søer i nationalparken Serra de Estrela til udforskning af Lissabons brostensbelagte gader og Aveiros kanaler – Portugal har noget, der passer til alle. Kulturnørder, historieinteresserede, opdagelsesrejsende og solsøgende vil alle føle sig hjemme, når de rejser med rygsæk i Portugal. Portugal bliver ofte overset på grund af nabolandet Spanien, men er bestemt ikke længere under radaren. Sørg for at sætte det på din bucket-list nu, før alle andre gør det!
- Det bedste tidspunkt at besøge Portugal på
- Visumkrav til Portugal
- Transport i Portugal
- Hvor meget koster en rejse til Portugal?
- Indkvartering i Portugal
- Portugal 2-ugers rejseplan
- Mad i Portugal
- Portugisisk kultur og historie
- Sikkerhed i Portugal
- Rejsetips til Portugal
Bedste tidspunkt at besøge Portugal
Portugal er velsignet med varme stort set året rundt, og selv om det er vinter (november til marts), er der stadig daglige temperaturer på omkring 16 grader og mindre nedbør end i andre europæiske lande. Fra april til oktober bliver det meget varmere, og det er sjældent, at man ser bare en dråbe regn. Det milde klima gør det ideelt til backpacking på alle tider af året, men der er visse måneder, der er bedre til visse aktiviteter.
Bedste tidspunkt for..
Strandture
Fra maj til september er vejret varmest og mest solrigt, hvilket gør det uimodståeligt at tage et par dage på stranden. For at undgå for mange mennesker skal du planlægge din rygsækrejse i den ekstreme ende af denne periode, hvor strandene ikke er fyldt med familier på skoleferie.
Sightseeing
Hvis du er mere interesseret i at opleve landets historiske, kulturelle og kunstneriske seværdigheder, er der ikke noget dårligt tidspunkt at besøge landet på. Du vil måske finde byerne mere udholdelige, når det ikke er højsommer og uden for skolernes ferietid, hvor de typisk er mindre travle.
Festivaler
Hvis du gerne vil kombinere din backpacking-tur med en stor festival, er Portugal bestemt ikke fattig på dem. De største plejer at være om sommeren, hvor musikfestivaler som NOS Alive i Lissabon og NOS Primavera i Porto tiltrækker folkemængder med deres headlinere i verdensklasse hvert år i juni og juli.
Nogle af de bedste portugisiske festivaler fokuserer på mad og drikke, og Lissabons St Anthony Festival Feast i juni er kendt for sine sardiner. I februar er der livlige festligheder over hele landet i forbindelse med karnevalet, mens Porto kommer til live i begyndelsen af juni til Serralves em Festa, en tredages kunstfestival.
At feste
Hvis det er en chance for at slå håret ud, du trænger til, er der ikke rigtig en bestemt sæson for det i Portugal. Kystfestbyer i Algarve som Albufeira tiltrækker folk hele året rundt (men mere, når det er varmt mellem april og oktober). Andre festsæsoner er karneval i februar og helgenernes festival i juni, hvor Lissabons gader er vært for daglige fester.
Vejret i Portugal
Af David Irvine
Vejret i Portugal kan blive ret varmt om sommeren, især mod syd. Solsøgende elsker dette, mens kulturgribbe nok vil foretrække efterår eller forår. Klimaet varierer også betydeligt fra region til region.
Vejret i Lissabon
Portugals hovedstad og største by ligger mod syd i landets centrale region. Selvom de lokale vil begynde at klage over kulden, når vejret er 16 grader, er klimaet ganske behageligt året rundt. I det sene efterår/vinter ligger højderne i gennemsnit på 18-15 grader celsius. Ikke ideelt strandvejr, men fint til at udforske byen. Kulden er dog ikke det største problem, det er regnen. Den har det med at være kraftigst mellem det sene efterår og det tidlige forår og stiger støt fra september og frem. De mest regnfulde måneder er oktober, november, december og januar. Der kan dog være perioder med godt vejr, som varer ind i oktober og endda begyndelsen af november, et fænomen kendt som “St. Martin’s Summer”.
I den egentlige sommer, fra juni til august, kan der gå uger uden en dråbe regn. Perfekt til at tage toget ud til stranden. Når solen er fremme, kommer byen til live med mange udendørs arrangementer. Byen er fuld af udendørs terrasser og folk, der slapper af i solen ved miradouros (udsigtspunkter). Men når turisterne strømmer til, bliver der lidt trangt. Temperaturerne i juni ligger i begyndelsen til midten af 20’erne og kan stige til 30’erne i august. Hvis du kan lide det lidt køligere, bør du overveje at tage af sted i maj eller begyndelsen af september. Husk også, at mange portugisere tager på ferie i august, hvilket får mange restauranter og barer til at lukke.
Vejret i Algarve/Syd
De smukke sandstrande og det azurblå hav i Algarve gør det til et godt sted for en afslappet badeferie. Faktisk får regionen hvert år mere sol end Californien. Igen vil det ideelle tidspunkt for et besøg afhænge af, hvor godt du kan tåle varme: sommertemperaturerne, som i gennemsnit ligger i midten eller slutningen af 20’erne, kan stige til over 30 grader i juli og august, og regn i disse måneder er næsten ikke-eksisterende. Det er dog værd at huske på, at der kan være en smule overfyldt på denne tid af året, især i august, hvor mange portugisere tager til regionen for at holde ferie.
Hvis du synes, at sommertemperaturerne er lidt for meget for dig, er det en god idé at besøge stedet i maj, september eller begyndelsen af oktober, hvor temperaturen vil ligge omkring midten af 20’erne. Husk dog på, at der stadig er en lille mulighed for en byge eller to. Og selvom temperaturerne er ret behagelige hele året, får du måske ikke det ideelle strandvejr om vinteren, hvor der er stor risiko for regn, som topper med 96 mm i december. I modsætning til Lissabon og Porto, som kan være lidt blæsende, er vinden i Algarve generelt ret svag, da regionen ligger i læ for Atlanterhavsvinden.
Vejret i Porto/The North
📷@conrad.cardona
I forhold til Lissabon og sydpå er vejret i Porto (og det nordlige Portugal mere generelt) en smule køligere og vådere, især om vinteren. Nedbøren kan komme helt op på 120 mm i december (sammenlignet med 96 mm i Algarve og 80 mm i Lissabon). På grund af Atlanterhavet kan det blive en smule stormfuldt med stærke vinde. Temperaturerne er lavest i januar (omkring 13 grader) og er et par grader køligere end i Lissabon og Algarve.) Ligesom i resten af landet er den vådeste periode fra november til marts.
På trods af alt dette er klimaet i Porto ganske behageligt, især hvis man er vant til vejret i Storbritannien eller Irland. Fra maj og frem stiger temperaturen til over 20 grader og topper med gennemsnitstemperaturer på omkring 25 grader i august. Varmt, men stadig behageligt at gå rundt i. Det gør Portos vejr godt for dem, der nyder solen, men ikke kan lide intenst varmt vejr. I varmere perioder varierer temperaturen fra midten af tyverne til omkring tredive grader, hvilket er perfekt, hvis man vil ud til den nærliggende kyst og surfe. Hvis du foretrækker det lidt køligere, skal du tage af sted i maj eller det tidlige efterår – vejret er mildt med temperaturer på mellem 20 og 25 grader. Men vær advaret, du kan få en våd dag i ny og næ.
Visumkrav til Portugal
Af David Irvine
Portugal er en del af det fælles rejseområde Schengen. Det betyder, at hvis du befinder dig i denne zone, kan du frit rejse ind i alle andre Schengen-lande* uden at skulle igennem grænsekontrol. Storbritannien og Irland er ikke en del af Schengen, så hvis du rejser derfra, gælder dette ikke. Men hvis du er EU-borger, skal du bare vise dit pas, så bliver du vinket igennem ved grænsen.
Hvis du er australsk eller amerikansk statsborger, bliver det lidt mere kompliceret, men fortvivl ikke! Som nævnt ovenfor, hvis du allerede er i et Schengen-land, vil du kunne krydse grænsen uden nogen form for kontrol. Husk dog på, at grænsekontrollen kan blive genindført i nødsituationer. Derfor er det en god idé at have dit pas på dig, når du krydser en grænse. Du kan finde regelmæssigt opdateret information på Europa-Kommissionens hjemmeside.
Det er også ret nemt for amerikanske og australske statsborgere at rejse uden for Schengen-zonen. Hvis du planlægger at opholde dig i Schengen-landene i mindre end 90 dage, behøver du ikke engang et visum, bare et gyldigt pas**. Når denne tid er gået, skal du holde dig ude af det i 180 dage eller mere, før du kan komme ind igen. EU-borgere, der har været i Portugal i 3 måneder, skal registrere sig på det lokale rådhus.
*Find ud af, hvilke lande der er med i Schengen-zonen
**Hvis du er amerikansk statsborger, skal dit pas være gyldigt i mindst tre måneder fra din planlagte hjemrejsedato. Hvis du er australier, skal dit pas være gyldigt i mindst seks måneder fra din planlagte hjemrejsedato.
Transport i Portugal
Af Kelly Barcus fra No Man Before
Portugal er måske lille (det tager omkring fem timer at køre fra Faro langs sydkysten til Porto oppe i nord), men det er fyldt med maleriske byer og kunne nemt vinde prisen for den mest fantastiske kystlinje i Europa. Da du gerne vil bruge din tid på at fare vild i gamle bykerner eller slikke sol, er her et par tips til at gøre det lettere at komme fra sted til sted i Portugal.
Tog rundt i Portugal
Du kan nemt komme rundt i Portugal med det offentlige togsystem, Comboios de Portugal. Der er fire typer af tjenester, der går fra billigst til dyrest: Regionaltog (R) har flest stop, interregionaltog (IR) er lidt hurtigere, og Intercidade (IC) er Rápido eller ekspresstog. Alfa Pendular Deluxe (AP) er den hurtigste og dyreste service.
Når du booker en billet, vil servicen være angivet med forkortelsen. En rejse med IC-tog mellem Lissabon og Porto koster omkring 25 euro og tager cirka tre timer, men der er særlige forhåndstilbud på helt ned til 10 euro.
Mens flybilletter mellem Lissabon og Porto kan være tæt på hinanden i pris, kan toget faktisk ende med at spare dig tid, fordi du ikke behøver at rejse uden for byens centrum til lufthavnen eller bekymre dig om at komme gennem sikkerhedskontrollen.
Som en ekstra bonus har en række af Portugals togstationer enestående arkitektur og kunstværker. Gå ikke glip af Lissabons moderne Gare do Oriente med sit metal- og glasgitter, og São Bento i Porto, der er dækket af traditionelle azulejo-paneler og ofte udråbes til at være den smukkeste togstation i verden.
IC-tog mellem Lissabon og Faro koster omkring 21 euro og tager også omkring tre timer. Særtilbud (bestilles normalt mindst 8 dage før rejsen) koster omkring 10 euro.
Fly rundt i Portugal
Det portugisiske fastlands kompakte størrelse er måske mere velegnet til togrejser, men du bliver nødt til at tage et fly, hvis du vil besøge øerne. Det tager næsten to timer at flyve fra Lissabon til Madeira, og omkring to en halv time til São Miguel, den største ø i øgruppen Azorerne. TAP Air Portugal, Ryanair og easyJet flyver alle regelmæssigt til øerne fra Lissabon.
Busser rundt i Portugal
Busser er en anden bekvem måde at rejse gennem Portugal på. Rede Expressos er det nationale netværk af busser, som suppleres af lokale og regionale busselskaber. Expressos, ekspresbusserne mellem de større byer, er typisk billigere og en smule langsommere end togene, men som regel ikke meget. For eksempel koster en billet mellem Lissabon og Porto 19 euro og tager cirka tre en halv time. Lissabon til Faro koster 18,50 euro med en rejsetid på omkring fire timer. Busruterne er ret omfattende, så de er gode, hvis man vil ud over de almindelige dagsture fra Lissabon eller Porto, eller hvis man vil rundt i Algarves populære feriebyer.
Leje en bil i Portugal
At leje en bil giver den største fleksibilitet, hvis du vil udforske uden for de større byer (jeg vil ikke anbefale at køre i Lissabon eller Porto), tage langt ud på landet eller nyde Algarves mere afsidesliggende strande langs Portugals vestkyst. Lejepriserne topper i sommermånederne (juni, juli og august), så book tidligt eller uden for sæsonen for at finde de bedste tilbud. Hvis du lejer i mere end et par dage, kan du kigge efter en ugepris, da den kan være lavere, og planlæg at køre tur/retur, da aflevering et andet sted altid betyder ekstra gebyrer. Og glem ikke at have ekstra mønter med til betalingsvejene.
Sådan kommer du rundt i Lissabon
En af de ting, jeg elsker ved Lissabon, er, at man kan gå utroligt meget, så ofte er det bedste transportmiddel dine egne to fødder. Hvis du bliver træt af at traske op og ned ad byens syv bakker, er der endda et par kabelbaner og elevatorer, eller ascensores, som kan hjælpe dig op ad de stejleste bakker. Hvis du har planer om at vove dig lidt længere væk, så frygt ikke, for der er næsten uendelige måder at komme rundt på.
Den mest bekvemme og billigste måde at betale for Lissabons offentlige transport på er at købe et genanvendeligt Viva Viagem-kort (0,50 € for kortet) på næsten enhver tog- eller metrostation og fylde det med euro, så du kan bruge “zapping”-metoden. Denne pay-as-you-go-metode fungerer i Lissabons historiske gule sporvogne, busser og metro rundt om i byen, og endda i tognetværket til steder som Cascais og Sintra.
Hvis du vil bruge taxaer til at komme rundt i Lissabon, er de fleste cremefarvede med taxaskiltene på toppen. Taxier er billigere end i de fleste andre vesteuropæiske hovedstæder, men Uber er typisk billigere. Hvis du vil tage en Uber fra lufthavnen og ind til byen, bliver du hentet i biludlejningsområdet, og det koster ca. 15 euro at komme ind til centrum.
Hvor meget koster en rejse til Portugal?
Af Laura Carniel (Hostelworld)
Portugal er fantastisk til et backpackerbudget med overkommelig mad, indkvartering og rejseomkostninger. Sammenlignet med andre lande i Europa vil du sandsynligvis få mere ud af dine penge i Portugal. At støtte lokale virksomheder og undgå turistfælder er en god måde at bidrage til lokalsamfundet på, men det er også den bedste måde at holde sig på et budget.
Valuta i Portugal
Som i de fleste lande i EU er Portugals valuta euroen. Sammenlignet med andre europæiske hovedstæder er Lissabon virkelig overkommelig og god for en backpackers budget.
Omkostninger ved at komme til Portugal
Det er relativt billigt at flyve ind eller ud af Portugal fra andre større europæiske byer med regelmæssige flyvninger fra de fleste destinationer. Lissabon, Porto og Faro har de mest direkte ruter. Hvis du flyver ind fra et sted uden for Europa, kan det være nødvendigt først at mellemlande i et større knudepunkt som London, Barcelona eller Paris og derefter flyve videre til Portugal.
Hvis du rejser til Portugal fra Spanien eller Frankrig med tog eller bus, kan du opleve, at priserne er lige så dyre som fly og tager meget længere tid.
Gennemsnitlige priser
På en lokal café kan du få et wienerbrød og en kop kaffe for 2,50 euro. Et røverkøb! På et turistet sted vil priserne være meget højere. Kig efter små, familiedrevne steder med skilte på portugisisk for at få en mere autentisk lokal oplevelse. De ser måske mindre moderne ud end andre steder, men vi lover dig, at du får den bedste mad, at det er bedre for din pengepung, og at du støtter lokalsamfundet.
Du kan få nogle gode middage for 15 til 20 euro, og frokoster koster mellem 5 og 10 euro. At købe ind og lave mad på dit hostel er en god måde at spare penge på. Du kan købe ind til en uges mad for omkring 30 til 40 euro.
De fleste begivenheder og aktiviteter er ret billige, og entréen koster ofte mellem 6 og 15 euro. Mange af Portugals bedste attraktioner er gratis – landskabet, den livlige atmosfære og den fantastiske arkitektur. Lissabon har en livlig lokal musik-, kunst- og kulturscene. Du vil støde på et stort udvalg af koncerter, teater og kunstneriske udstillinger arrangeret af lokalsamfundet, som regel mod et mindre gebyr. At deltage i lokale aktiviteter som disse giver dig en virkelig autentisk oplevelse, som er meget billigere.
Leveomkostninger i Portugal
Hvis du beslutter dig for at gøre Lissabon til din base i en længere periode, kan du forvente at skulle betale 300-450 euro for et værelse i et bofællesskab eller 500-700 for en etværelses lejlighed. Et månedskort til alle former for offentlig transport koster ca. 36,20 euro om måneden, og du kan forvente at bruge mellem 300-450 euro om måneden på underholdning og mad.
I Porto koster et værelse i et bofællesskab mellem 200 og 300 euro, og man kan finde etværelseslejligheder helt ned til 450 euro. Transportpriserne i Porto afhænger af de zoner, du rejser mellem, men starter ved 30,30 euro om måneden; du kan forvente at bruge mellem 500-600 euro på dine månedlige udgifter, inklusive husleje.
Indkvartering i Portugal
Portugal har masser af billige overnatningssteder med gode faciliteter og fantastiske beliggenheder. Vandrerhjem er en god mulighed og en fantastisk måde at møde nye mennesker på, da de tilbyder arrangementer som pubcrawls, middage og byture. Mange har barer og terrasser, hvor du kan læne dig tilbage og nyde den portugisiske sol, cykeludlejning til at udforske omgivelserne og surfbrætudlejning, hvis du bor tæt på kysten.
Aveiro Rossio vandrerhjem i Aveiro
En af de gode ting ved at bo på hostels er chancen for at møde ligesindede rejsende og venligt personale. I Portugal er hostels ofte drevet af lokale med venligt personale, der gerne vil vise dig deres lokalområde. Hostels støtter også lokalsamfundet, da ferieboliger har været med til at drive huslejerne i vejret og skubbe de lokale ud af mange byområder, især i Lissabon.
Lissabon har virkelig elektriske kvarterer, der kan være gode til fest (Bairro Alto), perfekte til historie (Mouraria) eller ideelle til kreative (Intendente). Vælg et kvarter at bo i baseret på din feriestemning. Lissabon er også hjemsted for nogle af de mest luksuriøse hostels, der føles mere som boutique-hoteller end hostels. Så hvis du har rejst et stykke tid og bare har brug for lidt forkælelse, har Lissabons hostels gode faciliteter, smuk indretning og private værelser og badeværelser til en overkommelig pris.
Ja vandrerhjem i Lissabon
Der er et bredt netværk af hostels i Portugal med masser af muligheder på populære destinationer som Porto, Algarve, det centrale Portugal, Lissabon, Madeira og Azorerne.
Tjek vores guide til hostels i hele Portugal for at planlægge din perfekte rejse.
Sammenlign alle vandrerhjem i Portugal
Portugal 2 ugers rejseplan
En af de nemmeste måder at backpacke gennem Portugal på er simpelthen at starte i toppen af landet og arbejde sig nedad. Begynd i historiske Porto, og brug derefter landets andre hovedbyer til at navigere, og stop ved fantastiske strande, maleriske byer og imponerende naturparker for at få et pusterum mellem sightseeing og indsnusning af den lokale kultur.
Her er en god rute at tage, hvis du har to uger i Portugal:
Porto
Selvom Porto ikke er så livlig som Portugals andre byer, er den fyldt med charme takket være dens århundreder lange historie, der afspejles i både dens smukke arkitektur og udvalg af attraktioner. Gå ikke glip af at klatre til toppen af Clérigos-kirkens klokketårn fra det 18. århundrede for at få en panoramaudsigt over solnedgangen, eller brug en time på at snuse rundt i Livaria Lello, en utrolig boghandel med nygotisk interiør og en storslået svunget trappe.
Hvis du kan lide moderne kunst, har Serralves Museum nær byens strandpromenade altid en fantastisk udstilling, som er gratis at komme ind på, hvis du besøger den første søndag i måneden. Som byens navn også antyder, er den hjemsted for portvin og ligger også i landets vinregion Douro Valley, hvilket betyder, at der er masser af muligheder for smagsprøver, hvis det er noget for dig. Vila Nova de Gaia-området langs floden er berømt for sine portvinshuse, som er de bedste steder at prøve portvin, enten som en del af en smagning eller i en forfriskende cocktail på en terrasse i solen (Graham’s har en særlig god bar med udsigt over vandet).
Portos hotspots i nattelivet er perfekte til at drikke og danse til den lyse morgen
Vidunderlige ting at lave i Porto for kulturnørder
Tid til at udforske: 2-3 dage
Aveiro
Man skulle tro, at man pludselig var havnet i Venedig i denne maleriske by, der ligger ved Ria de Aveiro-lagunen. Ligesom den vandrige italienske by består Alveiro også af kanaler, der gennemsejles af farvestrålende Moliceiro-både, som man kan betale for at sejle med.
Det er primært en stille universitetsby, men den er et besøg værd, hvis du er fan af farverig arkitektur og kunst. De smukke pastelfarvede bygninger i jugendstil langs vandet i Rossio-kvarteret er den perfekte baggrund for fotos, mens det maleriske Mosteiro de Jesus-kloster, der huser det lokale museum, er byens hovedattraktion.
Aveiro ligger omkring 70 km syd for Porto og kan faktisk besøges på en dagstur, hvis man ikke har så meget tid. Hvis du ankommer med tog, må du ikke glemme at tage et kig på den smukke gamle station med de blå og hvide fliser, som ligger ved siden af den nyere terminal. Der er også gratis cykler (kendt som BUGA’er), som man kan låne af kommunen, hvis man ikke har lyst til at være på benene hele dagen.
Tid til at udforske: 1-2 dage
Coimbra
Coimbra ligger kun et kort hop på toget fra Aveiro og tilbyder den perfekte balance mellem gammel og moderne portugisisk kultur. Byen var engang Portugals hovedstad og er derfor fuld af vidunderlige middelalderbygninger og historiske attraktioner, herunder et kongeligt palads på en bjergskråning, som har været hjemsted for Coimbras universitet i århundreder. Det maleriske campus er gratis at besøge (bortset fra det fantastiske bibliotek fra det 18. århundrede), eller du kan tage på en guidet tur for under 20 euro.
Bortset fra kulturen er Coimbra overvejende en studenterby, og du vil finde masser af underholdning her, når mørket falder på. Der mangler ikke barer i byen, og en hel del af dem ligger omkring Sé Velha-katedralen. Fangas Mercearia har til huse i et tidligere madmarked og serverer drinks sammen med lette retter (herunder masser af vegetariske retter), mens Bigorn Bar er et rigtigt studentertilholdssted, der tilbyder billige drinks og mulighed for at mingle med lokale og andre rejsende. Hvis du har mulighed for det, så tag også en tur til Fado Centre for at lytte til noget af Portugals traditionelle musik.
Hvis du har mulighed for at leje en bil eller er på bilferie i Portugal, er det værd at bruge en dag eller to på at udforske nationalparken Serra de Estrela. Den ligger to timers kørsel fra Coimbra og er kendt for at være den højeste bjergkæde i landet og det eneste sted, hvor man kan stå på ski. Bjergbestigning, trekking, mountainbiking og svømning i smeltede gletsjere er blot nogle af de andre aktiviteter, der tilbydes.
Tid til at udforske: 2-3 dage
Peniche
Peniche er et surferparadis og en kystby lige nord for Lissabon. Det kan virke som en omvej, men medmindre du har en bil, er den nemmeste måde at komme dertil med bus fra Lissabon. Rejsen tager lidt under to timer, og du kan tage en Sete Rios- eller en Campo Grande-bus.
Når du er i Peniche, vil du opdage, at det er en rigtig perle, når det gælder dramatisk kystlandskab takket være den unikke beliggenhed på en klippe. En færgetur på 10 km fra Peniche ligger Ilhas Berlengas, et smukt naturreservat bestående af tre øer, som er perfekt til at se på fugle, gå idylliske ture eller dykke, hvis man har penge til overs. Det er kun tilgængeligt fra fastlandet fra maj til oktober, og der er en grænse for, hvor mange mennesker der må besøge det hver dag, hvilket betyder, at det aldrig er for overfyldt.
Peniches Baleal-strand er et godt sted at tilbringe en dag i sandet, da den er ret beskyttet og har et par surfskoler at vælge imellem (med lektioner, der starter ved omkring 30 euro). Hvis du er en mere erfaren surfer, kan Medão Grande Beach (lokalt kendt som Supertubos) og Lagido Beach prale af store bølger og er ofte vært for internationale surfingkonkurrencer. Uden for stranden ligger Peniches imponerende fæstning fra det 16. århundrede, som er hjemsted for et fantastisk museum, og i nærheden er der masser af gode restauranter, hvor man kan nyde frisk fisk og skaldyr.
Tid til at udforske: 2 dage
Lissabon
Man kan tilbringe en hel måned her uden at løbe tør for ting at lave, spise og se, men et par dage er rigeligt til at få en fornemmelse af den pulserende portugisiske hovedstad. Med sin smeltedigel af forskellige arkitektoniske epoker og indflydelser er Lissabons skyline virkelig unik og ses bedst fra toppen af Elevador de Santa Justa, en elevator fradet 19. århundrede i Santa Justa-kvarteret.
Kunstelskere vil nyde at bruge en eftermiddag på at udforske det bohemeagtige og kuperede kvarter Bairro Alto, der er kendt for sine smalle gader, lysegule sporvogne fra 1950’erne og sit miskmask af shabby-chic barer, restauranter og butikker. Der er også masser af hostels og hoteller at vælge imellem, hvilket gør det til det perfekte sted at slå sig ned.
Historieinteresserede bør ikke gå glip af chancen for at fortabe sig i São Jorge-slottet og dets smukke haver. Belem-kvarteret vest for byens centrum er også værd at udforske i et par timer for at se de to mest berømte attraktioner: det imponerende Torre de Belém, en forsvarsfæstning fra det 16. århundrede, der stikker dramatisk ud over havet, og bageriet Pastéis de Belém, der er hjemsted for den portugisiske vaniljekranse.
De bedste restauranter til at spise som en lokal i Lissabon
Hvor skal man bo i Lissabon: en lokal guide til de fedeste kvarterer
Fantastiske dagsture, du kan tage fra Lissabon på under 3 timer
Tid til at udforske: 3 dage
Lagos og Algarve
Et par dage med sol, svømning og cocktails er en sublim måde at afslutte en rygsækrejse i Portugal på. En kort flyvetur fra Lissabon ligger den populære Algarve-region, som er en lang kyststrækning bestående af fiskerlandsbyer, idylliske bugter og feriebyer. Temperaturerne kan stige i Algarve-regionen, men du kan forvente, at en dukkert i havet er lidt mere end bare forfriskende, da det er det iskolde Atlanterhav, du kaster dig ud i!
Albufeira er den foretrukne by, hvis du er ude efter et par dage med non-stop fest med et yngre publikum. Hvis man er til noget mere afslappet, er Lagos et godt bud, da den ikke kun har fantastiske strande og masser af underholdning og spisesteder, men også en historisk, muromkranset gammel bydel fyldt med smukke piazzaer og maleriske gader.
Hvis du foretrækker at gå uden for alfarvej, kan du leje en bil for en dag og køre en tur ned langs kysten for at finde en afsidesliggende bugt eller et stykke tomt strand. Camping på det hvide sand på øen Tavira (en times kørsel fra Lagos) er også en overkommelig, men mindeværdig måde at tilbringe en nat eller to væk fra larmen i de mere populære byer. Når du er strandet, kan du flyve hjem fra regionens hovedstad Faro eller forlænge din rejse til nabolandet Spanien med fly, tog eller bil, da grænsen kun ligger 40 minutter væk.
Tid til at udforske: 3 dage
Og hvis du har tid..
Azorerne
Hvis du har tid til overs efter dine første to ugers udforskning af Portugal, er det værd at hoppe på et fly og rejse til Azorerne, der ligger omkring 900 km vest for fastlandet. De er et paradis for naturelskere og meget miljøvenlige takket være deres kilometervis af beskyttet land, og de er en fjerntliggende gruppe af øer, som er relativt ukendte, men alligevel fuldstændig betagende. Besøg på Azorerne er ofte actionfyldte med vandreture, hvalsafari, canyoning og dykning som nogle af de adrenalinpumpende aktiviteter, man kan kaste sig ud i.
Mad i Portugal
Af David Irvine og Jemima Forbes
Hvis du ikke er bekendt med Portugals mad, er det første, du skal vide, at deres kulinariske kreationer er en sand blanding, når det gælder smag. Da landet engang var en af de største handelsnationer i verden, ligger eksotiske krydderier og usædvanlige ingredienser side om side med typiske middelhavsprodukter for at skabe et meget varieret og virkelig lækkert køkken, der helt sikkert fortjener mere anerkendelse.
For et land med hundredvis af kilometer kystlinje bør det ikke komme som nogen stor overraskelse, at portugisisk gastronomi er fyldt med velsmagende frisk fisk og skaldyr. Faktisk er de en af de største forbrugere af det i Europa, hvor de lokale dagligt mæsker sig i alt fra torsk til saftige rejer.
Nogle af landets mest autentiske retter har også stærke rødder i rustik bondekøkken, fra solide grøntsags- og pølsegryderetter til friske sardiner serveret med ris, salat eller kartofler. Du vil opdage, at de fleste retter ledsages af denne trio af enkle tilbehør, og at hver region har sin egen specialitet som hovedret, der spænder fra grillede sardiner i syd til spidstegt svinekød eller vildsvin i de mere landlige, centrale regioner.
Hvis du besøger landet på bestemte tidspunkter af året, er der nogle sæsonbestemte specialiteter, som du også bør prøve. Når vinteren nærmer sig, vil du se røgfaner stige op fra små boder, der sælger ristede kastanjer. Hvis man besøger bagerierne omkring jul, vil de være fulde af farverige “Bolo Rei” (kongekager) – fyldt med rosiner og toppet med krystalliseret frugt. Den minder meget om panacotta.
Om sommeren kan du være sikker på at finde gadesælgere, der sælger friske figner og kirsebær, og i juni, under festivalerne for de populære helgener, kan du nyde synet og duften af folk, der griller friske sardiner på gaden.
Tips til at spise ude i Portugal
Når det gælder traditionel portugisisk mad, bliver det ikke mere autentisk end en traditionel tasca. Hvis du tager dig tid til at lede efter en, vil du blive mødt af et billigt og muntert værtshus fyldt med små metalborde og -stole, skubbet tæt sammen og belønnet med solid, hjemmelavet mad. Åbningstiderne er normalt mellem 12.30 og 14.30 til frokost og omkring 19-22.30 til aftensmad.
Pas på ikke at falde i dyre turistfælder, der ofte er indrettet med smarte møbler og reklamerer for sig selv med engelske fraser som “Traditional Portuguese Cuisine”. Prisen er en god indikator for et lokalt sted. Tascas er næsten altid billigere. Forvent at betale omkring 1-2,50 euro for et glas vin og det samme for en lille øl. Kødretter bør koste omkring 5-8 euro og fisk og skaldyr omkring 6-9 euro. Lokale steder kan også ofte findes ved hjælp af deres liste over “Pratos do Dia” (dagens retter), der er klistret på vinduet, nogle gange kradset på en papirdug.
Måltider i Portugal er på ingen måde hurtige affærer, og du kan komme til at vente et stykke tid på, at kokken tilbereder din mad, da den næsten altid er lavet fra bunden. Som på mange restauranter i europæiske lande er brød, smør og oliven, der serveres ved bordet, normalt ikke gratis, og de bliver lagt oven i regningen, når måltidet er slut.
Fisk og skaldyr
Friskgrillet havrude (dourada), havaborre (robalo) eller sværdfisk (peixe-espada) med salat er alle gode autentiske muligheder. For de mere eventyrlystne er der masser af blæksprutte (polvo) og blæksprutte (lula) på menuen, samt specialiteter som gåserokker (percebes) og knivmuslinger (ligerão). Prøv arroz marisco (ris med fisk og skaldyr) eller arroz de polvo (ris med blæksprutte). Og hvis du er fan af calamari, skal du prøve choco frito (friturestegt blæksprutte).
Kød
Kødretter er ret fyldige og mættende i forhold til andre lande i Sydeuropa. Det bliver ikke meget bedre end en bitoque: bøf tilberedt i vin og hvidløg serveret med friskskårne pommes frites og et spejlæg. Carne de Porco à Portuguesa er det samme, men med svinekød i stedet for bøf og uden spejlæg. Tilsæt muslinger, og du har Carne de Porco à Alentejana.
Hold øje med lækre udskæringer af kød som steak picanha og secretos de porco preto – bogstaveligt talt “hemmeligheder af svinekød fra sorte grise”. Alheira er en anden lokal specialitet – en blanding af pølsekød og brødkrummer, serveret med spejlæg og pommes frites.
Tostas (ristede sandwich) er en god og billig spise. Den mest almindelige er tosta mista (ost og skinke). Kongen af tostas er den herlige francesinha, en delikatesse med oprindelse i Porto. Den består af ristet brød, svinekød, pølse og bacon toppet med ostesauce og serveret i et fad fyldt med lækker øl og tomatsauce. En anden klassisk portugisisk sandwich er bifana, en skive svinekød i sprødt brød.
Andre lette retter, du bør prøve, er caldo verde (kålsuppe) og sopa de feijão (bønnesuppe). Når du er i Portugal, vil du helt sikkert støde på traditionelle små bagerier, der serverer empadas (små tærter fyldt med alt fra torsk til ost og spinat), pataniscas (torskekager) og folhadas (Portugals svar på Cornish pasty).
Vegansk og vegetarisk mad
Selvom kød og fisk og skaldyr spiller en stor rolle i det portugisiske køkken, er der stadig muligheder for veganere og vegetarer. Lissabon har mange gode nepalesiske restauranter med fremragende muligheder for veganere og vegetarer. Os Tibetanos i Lissabon serverer tibetansk mad i et lokale, der tidligere var beboet af buddhistiske munke. Food Temple er også en god mulighed, der serverer velsmagende veganske tapas.
I Lissabon og Porto er der også mulighed for at besøge en “kulturel forening”. Disse almennyttige organisationer serverer billig, velsmagende vegetarisk og vegansk mad for omkring 3 euro pr. ret. Hvis du er i tvivl om, hvor du skal lede, så prøv at spørge nogen på dit hostel, som bor i nærheden, om de kan vise dig vej. Hvis du besøger stedet, skal du huske, at disse organisationer drives af frivillige for lokalsamfundet, og selvom de byder alle velkommen, vil de ikke bryde sig om larmende flokke af turister.
Desserter
Har du en sød tand? Så er du heldig! Chokoladefans vil elske brigadeiro – en lækkerbisken, der smelter i munden, lavet af chokolade, kondenseret mælk og smør. Pão de Deus er en himmelsk sød brødrulle med kokosglasur, som bogstaveligt talt kan oversættes til “Guds brød”. Du bør også prøve Bola de bolacha, en kage lavet af flere lag kiks, der er smurt sammen med fløde.
Portugiserne er også særligt glade for deres espresso, som man som regel kan få på en café eller restaurant for under en euro. Vil du have noget lidt sødere, så prøv en galão, som er lavet med masser af mælk og skum, eller en meio de leite (lidt stærkere, med halvt mælk, halvt kaffe). Min personlige favorit er pingado (espresso med kun en dråbe mælk) eller café cheio (espresso med koppen fyldt helt op).
Vin og øl
Fra sofistikerede cocktails til lokal vin, det er muligt at få enhver drink under solen og til en anstændig pris i Portugal. Portugal har en lang historie inden for vinfremstilling og producerer nogle af verdens bedste vine med en robust, fyldig smag. Douro er den mest etablerede vinproducerende region. Alentejo og Setúbal-halvøen producerer også smuk vin.
Der er også den velkendte vinho verde eller “grøn vin”, opkaldt efter sin unge alder snarere end farve, med et relativt lavt alkoholindhold. Den er også sprød, forfriskende og let mousserende, perfekt til en varm sommerdag.
Portvin er nok Portugals mest berømte eksportvare. Med et alkoholindhold på omkring 18% er den bedragerisk sød og fremstilles ved at forstærke Douro-vin med brandy. Oprindeligt blev den kun produceret på rødvin, men nu kan man også finde hvide varianter. Hvis du er i Porto, hvorfor så ikke besøge en af de mange portvinskældre i Vila Nova da Gaia og nyde et glas eller to, mens du er i gang.
Der har også været et boom i håndværksbryggerier i de sidste par år i Portugal. Lissabons Marvila-distrikt er fyldt med gode bryggerier, og du kan finde deres øl (såsom Dois Corvos og Musa) på caféer og barer rundt omkring i byen. Et af de mest bemærkelsesværdige bryggerier i byen er AMO, et lille etablissement drevet af Margaret Orlowski, som tilbyder et stort udvalg af øl og åbner dørene for et venligt publikum af udlændinge og lokale torsdag og fredag aften.
Hvis du er mere til cocktails eller spiritus, finder du det største udvalg på barerne ved havet i nærheden af Lagos og strandklubberne lige uden for Lissabon. Portugal har også et par lokalt producerede likører som Ginja de Óbidos med kirsebærsmag samt appelsin- og kastanjevarianter, der serveres som aperitiffer på restauranter og sælges i butikker (de er fremragende souvenirs!). Det er også meget billigere at drikke end i Danmark, hvor en pint ofte koster 1,50-2,00 euro, og en flaske vin koster omkring 6 euro.
Seks portugisiske madretter, du skal prøve
Gør det til din mission at prøve de fleste, hvis ikke alle, af disse lokale delikatesser!
Pastel de nata
Med deres lagdelte dej, der smelter i munden, og deres kanelbestøvede vaniljecremefyld er pastel de natas et absolut must-try. Det bedste sted at finde disse velsmagende stykker er i Lissabon, hvor Pastéis de Belém ikke langt fra Belém-tårnet er det mest kendte og et af de ældste pastelarias (konditorier) i byen. Der er masser af andre steder at prøve dem, som er mindre turistprægede, bl.a. Manteigaria i Chiado, hvor man også kan se konditorerne lave dem, og det prisbelønnede Pastelaris Cristal i Lapa, som er et yndet tilholdssted for de lokale.
Bacalhau
Bacalhau betragtes som landets nationalret og er saltet torsk, der kan serveres på et utal af måder, fra moset i fiskefrikadeller til bagt i ovnen med fløde og kartofler. Selv om Portugals farvande er fulde af fisk, er bacalhau faktisk ikke hjemmehørende i området, men blev først bragt hertil fra de kolde farvande i Skandinavien på vikingernes tid. Næsten alle lokale restauranter serverer den dog, ofte på deres egen unikke måde, men den mest populære ret er helt sikkert bacalhau à brás, som er, når den strimles og koges med æg og kartofler.
Peri-peri kylling
I Portugal får du den ægte vare, når det gælder peri-peri! Fra kylling til rejer, du vil se dette højtelskede krydderi på mange restauranter. Peri-peri-kylling, som i det lokale sprog kaldes frango no churrasco, er den mest udbredte ret, og der er mange steder at få den, især i Lissabon. Bonjardim, kun et par minutter fra Restauradores metrostation, er et af de mest berømte steder at prøve det, og det har billige priser (lidt over 5 euro for en hel kylling) og siddepladser på gaden, så du kan se på folk, mens du spiser.
Bifanas
En bifana er perfekt til en hurtig frokost og er i bund og grund en sandwich fyldt med tynde skiver svinekød, der er tilsat krydderier og hvidløg. De betragtes i høj grad som gademad, så det er mere sandsynligt, at du finder dem på en café eller i en bod end på en restaurant. Til kun 2-5 euro kan man ikke gå helt galt i byen med en bifana, og den er ideel at spise på farten, hvis man vil bruge mere tid på at se seværdighederne.
Amêijoas medbulhão pato
Hvis du har lidt penge til et finere måltid, må du ikke gå glip af denne autentiske ret, som består af friske muslinger, der typisk er dyppet i en sauce bestående af olivenolie, hvidløg, koriander og citronsaft. Den findes normalt på de fleste restauranter langs kysten (især i Algarve-regionen, hvor muslingerne normalt kommer fra) og er også en fast bestanddel af Lissabons køkken. Portugisisk hvidvin er den bedste drik til amêijoas, og nogle steder hælder man endda en sjat i gryden, mens man laver mad.
Francesinha
Hvis du er en rigtig foodie, bør Porto helt sikkert være på din rejseplan, da den uformelt er kendt som Portugals madhovedstad. En af byens specialiteter er francesinha, som minder om en bifana, idet det er en sandwich fyldt med saftigt, lækkert røget kød. I modsætning til en bifana serveres den dog åben og toppes med et spejlæg, smeltet ost og en usædvanlig, men rig sauce tilsat øl.
Portugisisk kultur og historie
Af David Irvine
Selvom Portugal hurtigt bliver mere moderne, var det indtil for nylig stadig et landligt land, som var ret sent ude med industrialiseringen. Derfor værdsætter man stadig traditioner, og kirken har stadig en fremtrædende plads i samfundet, især i modsætning til Nordeuropa.
I årenes løb har landet været besat af romerne, franskmændene og naboerne i Spanien og Nordafrika. Arven fra maurerne kan stadig ses tydeligt i arkitekturen i hele landet. George-slottet i Lissabon og det mauriske slot i Sintra er smukke eksempler.
Mange portugisere er stadig stolte af deres lands rolle i “opdagelsestiden”, da Portugal opdagede og koloniserede øerne Madeira og Azorerne i det 15. århundrede. Senere blev portugisiske navigatører som Vasco da Gama og Fernando Magalhães (Ferdinand Magellan) de første mænd, der sejlede til Indien og rundt om jorden. Som et resultat af denne udforskning var Portugal kortvarigt verdens rigeste nation.
Portugal er et ungt demokrati. Mellem 1926 og 1974 blev landet styret af et regime, hvor politiske partier, fagforeninger og strejker var forbudt. De, der vovede at sige deres mening, blev brutalt undertrykt af det hemmelige politi. Det blev til sidst væltet af en fraktion af hæren, som den 25. april 1974 stormede Lissabon i et relativt ublodigt kup. Den jublende befolkning satte røde nelliker i soldaternes geværer i det, der senere skulle blive kendt som “Nellikerevolutionen”.
Den 24. april er den dato, hvor det portugisiske demokrati fejres med koncerter og festligheder. I Lissabon afholdes festlighederne på Praça do Comércio, byens hovedtorv, og i Porto afholdes de største festligheder på Avenida dos Aliados. Derudover er der i mange byer i Portugal protestmarcher den 25. april samt mindeudstillinger og foredrag.
Festivaler og festligheder
Andre festivaler i Portugal er centreret omkring religion, især Festas dos Santos Populares i juni. Her fejrer man Sankt Antonius, Sankt Johannes og Sankt Peter. Foreninger i byer og landsbyer mødes for at dekorere huse med flag og lys. De sætter også små arriais-boder op, hvor de sælger øl, vin, bifana (sandwich med svinekød) og friskgrillede sardiner.
I nogle byer kan festlighederne fokusere på en bestemt helgen. I Lissabon er det Sankt Antonius. En parade følger Avenida da Liberdade, hvor grupper af musikere og dansere, der repræsenterer hvert distrikt, konkurrerer mod hinanden. Hvis du går gennem et af de historiske kvarterer i Lissabon (Bica, Alfama, Graça og Mouraria) om aftenen den 12. juni, vil du se gaderne fulde af mennesker, der synger og danser til Pimba-musik – en osteagtig blanding af pop og portugisisk folkemusik.
Du får en lignende oplevelse i Porto natten til den 23. juni, hvor byen fejrer Sankt Johannes. Den gamle bydel fra São Bento station til Cais da Ribeira vil være pyntet med flag, gaderne vil være fulde af grill, boder, der sælger øl, og musikere. Gå ned til floden ved midnat for at se fyrværkeriet, og tag derefter til stranden Praia dos Ingleses, hvor der er bål og flere festligheder. Hvis du ikke føler dig alt for sløj næste dag, kan du tage ned til floden for at se Regata dos Barcos Rabelos, et optog af traditionelle både, der plejede at transportere vin ned ad floden fra vinmarkerne i Douro-dalen.
Der er også snesevis af musikfestivaler om foråret og sommeren, såsom Rock in Rio, NOS Alive og Lisboa Dance Festival i Lissabon, samt NOS Primavera Sound i Porto. For jazzfans afholdes Outjazz i Lissabon fra maj til september, og Porto Blues Festival finder sted i maj.
Hvis du vil have en smagsprøve på traditionel portugisisk musik, kan du høre fado i Lissabon eller Coimbra. Det er en smuk, følelsesladet musikstil, der stammer fra de fattigere områder i Lissabon i det 19. århundrede. De oprindelige fadosangere var selv fattige og kom fra marginaliserede grupper i samfundet. Den melankolske stil afspejler dette med temaer som dagligliv, kærlighed, tab, held og saudade – en følelse af længsel efter noget tabt. De bedste steder at høre den er på små barer og caféer, hvor man kan sidde med et glas vin og indsnuse atmosfæren.
Sikkerhed i Portugal
Af David Irvine
Jeg boede i Lissabon i halvandet år, og mine daglige erfaringer med portugisere er, at de er venlige og ivrige efter at sludre med mig. Jeg følte mig altid ret sikker, når jeg gik rundt om aftenen. Jeg hørte dog mange historier om lommetyverier, især i højsæsonen, hvor gaderne er fulde af turister. Der er ikke mange tilfælde af voldelig kriminalitet, men småkriminalitet forekommer.
Hold dine ejendele tæt på dig, når du rejser med overfyldte sporvogne eller busser, eller når du bevæger dig gennem travle pladser i byen. Tyve er også kendt for at gå efter lejebiler og biler med udenlandske nummerplader. Hold altid dine døre låst, og parker på sikre steder, hvor det er muligt. Vær opmærksom på svindlere, der sælger falske billetter til attraktioner, især i Belem i Lissabon. Brug kun officielle leverandører.
Portugal rejsetips
Drikkepenge
Det er ikke særlig almindeligt at give drikkepenge i Portugal, især ikke på mere afslappede restauranter. Husk, at mange restauranter tager betaling for de forretter, de sætter på bordet, selv om du ikke har bestilt dem, så spørg altid, om de tilbyder oliven og brød, eller om der skal betales for det.
Besøg i lavsæsonen
De billigste tidspunkter at besøge Portugal på er mellem marts og maj eller september og oktober. Det er også bedre at besøge landet uden for højtider som påske og jul, hvis du har et stramt budget – men på disse tidspunkter er der nogle af de største fester at opleve.
Spis som de lokale
Portugiserne tager det at spise ret alvorligt. De finder altid tid til at nyde god mad med familie og venner uanset deres travle skemaer. Start dagen i et traditionelt bageri med en Pão de Deus eller en Tosta og en espresso, og hvis du har lyst til den fulde kageoplevelse, kan du bestille endnu en espresso og nyde den sammen med en Pastel de Nata.
Til frokost kan du gå lettere til værks og nyde en frisk sandwich med caldo verde og frisk appelsinjuice. Om aftenen er det tid til at nyde et komplet måltid med vin eller øl i en traditionel tasca.
Om forfatterne
David Irvine er oversætter, men også en lejlighedsvis skribent, klovn og jazzmusikentusiast. Han kommer oprindeligt fra Nordirland, men har en passion for sprog og andre kulturer og har tidligere boet i Tyskland og Portugal.
Jemima er fuldtids rejseskribent og deltids opdagelsesrejsende. Hun elsker også te, hunde og gode bøger.
Kelly Barcus er rejseblogger og fotograf og bor i Newport Beach i Californien. Når hun ikke udforsker strandene og stierne i sin egen baghave, er hun i gang med at planlægge sin næste rejse. Hun elsker at tage sit lille barn med på store eventyr og dokumentere dem på sin rejseblog No Man Before og Instagram.
Laura Carniel er Hostelworlds brasilianske content executive og har også boet i Lissabon.