Den ultimative guide til backpacking i Sydøstasien

Sydøstasien er hurtigt blevet et hot spot for backpackere fra hele verden. Rejsende kommer fra alle verdenshjørner for at møde de venlige mennesker, opleve unikke kulturer og nyde den lækre mad. Det klare blå vand, de betagende solopgange og solnedgange og de usædvanlige landskaber er nogle af de mest fristende syn, du nogensinde vil støde på, og de detaljerede templer og historiske strukturer vil efterlade dig i ærefrygt. Med så meget at lave og se kan det være svært at sikre sig, at man får mest muligt ud af sin tid som backpacker i Sydøstasien, så vi har sammensat en guide med alt, hvad man skal vide, når man rejser gennem Sydøstasien.

[📷 Alle fotos leveret af @backpackerswanderlust ]

Indhold

  1. Bedste tidspunkt at besøge Sydøstasien
  2. Sydøstasien rejsevisum
  3. Bedste måde at rejse i Sydøstasien
  4. Indkvartering i Sydøstasien
  5. Rejseomkostninger i Sydøstasien
  6. Steder at besøge i Sydøstasien
  7. Mad i Sydøstasien
  8. Sydøstasiens kultur og skikke
  9. Er Sydøstasien sikkert?
  10. Rejseråd til Sydøstasien

Bedste tidspunkt at besøge Sydøstasien

Anbefalet af Sari Gregory

Bedste tidspunkt at besøge Sydøstasien

Steder

November – maj Det nordlige Thailand
November – april Thailands vestkyst
Januar – august Thailands østkyst
Oktober – marts Det nordlige Vietnam
Januar – august Det centrale Vietnam
November – april Det sydlige Vietnam
Maj – september Indonesien
Juni – august Malaysia – Kuala Lumpur
December – april Malaysia – øer på vestkysten
April – oktober Malaysia – østkysten
Marts – oktober Borneo

Ligesom Sydøstasien består af et rigt udvalg af mad, sprog og kulturer, vil du også opdage en række forskellige klimaer, når du backpacker gennem denne region. Uanset hvilken tid på året du vælger at backpacke i Sydøstasien, vil du kunne finde et sted med godt vejr. Her er nogle af de vigtigste lande i regionen, der viser denne variation.

Våd sæson vs. tør sæson

Der er monsun i hele Sydøstasien fra juni til september, men det varierer lidt afhængigt af, hvor du er. Medmindre et område er ramt af store regnskyl, vil en typisk dag i monsuntiden være en dag med solskin efterfulgt af et par timers regn. Du vil stadig kunne tage på sightseeing i monsunsæsonen – bare sørg for altid at have en poncho eller regnjakke klar til eventuelle uventede byger. Du bør også købe et regnslag til din rygsæk, hvis der ikke følger et med, så du kan holde den (og alt indeni) dejlig tør.

Højsæsonen for rejsende er i tørtiden (som kan variere fra region til region, som beskrevet nedenfor), så du skal forvente at betale højere priser sammen med de mange andre turister, der håber på lidt solskin. At rejse i monsunsæsonen har dog sine fordele med færre menneskemængder og billigere priser. Da den sydøstasiatiske region ligger tæt på ækvator, vil du generelt ikke opleve ekstremt koldt vejr.

Bedste tidspunkt at besøge Thailand på

Thailands højsæson er fra november til februar, hvor du vil opleve tørt og solrigt vejr i det meste af landet.

I nord (f.eks. Chiang Mai) er vejret tørt fra november til maj, og de første par måneder – november til februar – er der køligere temperaturer. Marts, april og maj er de måneder, hvor det virkelig bliver varmt. Hvis du er i Nordthailand i april, må du ikke gå glip af nytårsfestivalen Songkran; det er den største vandkamp i verden og den bedste pause fra varmen. Fra juni til oktober er vejret meget vådere i den nordlige del af landet.

I syd har vestkysten og østkysten forskellige vejrmønstre. Den gode nyhed er, at du kan vælge dine øer, alt efter hvornår du besøger dem. Vestkysten (inklusive Phuket og Khao Lak) har de største regnskyl fra maj til oktober, mens den våde sæson for østkysten (inklusive Koh Samui og Ko Phangan) er fra september til december. Hvis du vil øhoppe og hænge ud på solrige strande hele dagen, skal du bare vælge den kyst, der er tør under din rejse.

backpacking southeast asia - thailand boats

Bedste tidspunkt at besøge Vietnam

Vietnam kan bedst inddeles i tre regioner: nord, syd og central.

Den nordlige del (som Ha Giang og Sapa) har kølige, tørre temperaturer fra oktober til marts. Den varme monsunsæson strækker sig fra slutningen af april til september. Generelt er temperaturerne i nord køligere end i syd, især i de nordlige bjergområder, hvor vejret er køligt og behageligt året rundt. Så tag en jakke på, hvis du planlægger at trekke i Sapa fra oktober til marts.

Det centrale Vietnam (såsom Hue og Hoi An) er varmt og tørt fra januar til august og oplever mest regn fra september til november.

Det sydlige Vietnam (som Ho Chi Minh City) har to sæsoner: våd og tør. Den tørre, varme sæson er fra november til april, mens det meste af regnen falder i sommermånederne juni, juli og august. Vær forberedt på at få sved på panden i Ho Chi Minh City stort set hele året rundt.

backpacking southeast asia - best time to visit vietnam

Bedste tidspunkt at besøge Indonesien

Indonesien har ikke fire årstider, kun to: en våd og en tør sæson. Du vil opleve, at Indonesiens vejr er det modsatte af resten af Sydøstasien. Mens regnen siler ned i Thailand, kan du drikke Bintang på en solrig strand på Bali. Generelt er temperaturen den samme hele året rundt, med nogle regionale undtagelser. Højsæsonen for turister i Indonesien er fra maj til september, hvor du vil opleve tørt og varmt vejr. Fra oktober til april er det regnsæson, hvor det regner i nogle få timer ad gangen.

Det bedste tidspunkt at besøge Bali på er i højsæsonen: påskeferien om foråret (marts/april), vinterferien (december/januar) samt juli og august. Men Bali oplever en stor strøm af turister på disse tidspunkter, så hvis du ikke bryder dig om menneskemængder, kan du prøve skuldermånederne: April, maj, juni og september. Øen har ikke så stor kontrast mellem den våde og den tørre årstid, så det er en fantastisk destination året rundt.

backpacking southeast asia - indonesia umbrella

Bedste tidspunkt at besøge Malaysia

Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, oplever varmt vejr året rundt, men det er generelt mere tørt fra juni til august. Andre steder i landet er der en tydelig forskel på vejret fra øst til vest, ligesom ved Thailands golfkyst.

Vestkystens øer (som Penang, Langkawi og Pangkor) oplever det bedste vejr fra december til april, mens regntiden indtræffer fra april til oktober.

Østkysten (inklusive Kota Bharu og Mersing) har tørrere dage fra april til oktober, mens stormfuldt monsunvejr forekommer i november og december.

Der er mange mikroklimaer på øen Borneo – så jeg anbefaler, at du ikke planlægger din rejse efter vejret her, for det kan være ret uforudsigeligt. På samme dag kan vejret på Borneo være varmt og klart på en del af øen, mens det regner ned på en anden del af øen. Der er mindst regn fra marts til oktober, hvilket også er de bedste måneder at se orangutanger.

Sydøstasien rejsevisum

Anbefalet af Natasha Nguyen

Overvejer du at besøge Sydøstasien? Før du tager sorgerne på forskud og ankommer uforberedt, er det vigtigt at gøre din research. Du har ikke lyst til at blive afvist ved grænsen, fordi du ikke har noget så simpelt som et indrejsevisum. Her er en generel guide til sydøstasiatiske visa for australske, britiske og amerikanske statsborgere. (Bemærk venligst, at visumkravene kan være anderledes, hvis du er statsborger i et andet land).

Kan jeg få et visum til Cambodja ved ankomsten?

Du skal have et visum for at besøge Cambodja. De fleste besøgende vil kunne få et 30-dages turistvisum ved ankomsten for 30 USD. Jeg vil foreslå, at du medbringer nøjagtige penge, for de giver sjældent byttepenge. Hav også et pasfoto klar, de vil bede om et af disse.

Hvis du kan lide at være organiseret, kan du arrangere dit visum på forhånd ved at ansøge om et turist-e-visum fra www.evisa.gov.kh.

Hvis 30 dage ikke er nok, kan du forlænge dit visum med yderligere 30 dage (men kun én gang) hos mange rejsebureauer i Phnom Penh. Igen vil de ekstra 30 dage koste dig yderligere 30 USD. Ved længere ophold skal du arrangere et visum på forhånd gennem den nærmeste ambassade eller det nærmeste konsulat i Cambodja.

backpacking southeast asia - sea swing

Kan jeg få et Laos-visum ved ankomsten?

Du skal have et visum for at besøge Laos. Australske, britiske og amerikanske rejsende kan få et 30-dages turistvisum ved ankomsten, så længe de har 6 måneders gyldighed på deres pas, to blanke sider i deres pas og to pasfotos. Visumpriserne varierer afhængigt af din nationalitet. For amerikanske og britiske statsborgere koster det 35 USD. Hvis du er australier (som jeg), koster det kun 30 USD. Jeg vil anbefale at betale i USD for at undgå en dårlig vekselkurs.

Hvis 30 dage ikke er nok, kan du ansøge om et visum på forhånd eller forlænge et turistvisum to gange (op til i alt 90 dage) på immigrationskontoret i Vientiane. Visum ved ankomst er ikke tilgængeligt ved alle indgangsporte, så hvis du planlægger at komme ind gennem et mere obskurt sted, er det bedst at ansøge om visum på forhånd fra Laos’ ambassade.

Har jeg brug for et visum til Singapore?

Borgere fra de fleste lande behøver ikke visum for at besøge Singapore som turister i de første 30 dage. Faktisk kan britiske, amerikanske og australske statsborgere blive i op til 90 dage uden visum. Det eneste, du skal bruge, er mindst 6 måneders gyldighed på dit pas og bevis på en videre billet.

Har jeg brug for et visum til Thailand?

De fleste nationaliteter, der rejser til Thailand som turister, er berettiget til visumfritagelse i op til et vist antal dage. For australiere, briter og amerikanere er dette muligt i op til 30 dage.

Hvis du planlægger at blive længere, kan du forlænge dit visum én gang med op til 30 dage for et gebyr på 1900 Thai Baht på et immigrationskontor. Alternativt kan du gøre det, der almindeligvis kaldes en “border run”. Det indebærer, at man rejser ud af landet over land til et naboland, før man rejser ind igen for at få et nyt visum. Men husk, at du kun kan rejse ind i Thailand over land to gange om året. Den mest praktiske løsning til længere ophold er at få et visum på forhånd fra en thailandsk ambassade eller et konsulat.

backpacking southeast asia - Thailand - wooden hut over sea

Har jeg brug for et visum til Vietnam?

Mange nationaliteter, der besøger Vietnam, får visumfritagelse i op til 90 dage. Britiske statsborgere er berettiget til en 15-dages visumfritagelse, men amerikanske og australske statsborgere får ikke en fritagelse, så de skal ansøge om et visum. Britiske statsborgere, der planlægger at blive længere end 15 dage, skal også have et visum.

E-visum kan fås i op til 30 dage for 25 USD fra www.xuatnhapcanh.gov.vn/en. Alternativt kan du ansøge om et visum direkte fra den nærmeste ambassade eller konsulat i Vietnam.

Sjovt nok – hvis du er af vietnamesisk afstamning som mig og har forældre, der teknisk set er statsborgere, eller hvis din ægtefælle er vietnamesisk statsborger, kan du ansøge om et 5-årigt visumfritagelsescertifikat, der tillader flere indrejser i Vietnam i op til 6 måneder.

Visumtips til Sydøstasien

At kunne få et visum ved ankomsten gør rejsen mere fleksibel og giver dig mulighed for at være mere spontan med, hvor du tager hen. Det er dog vigtigt at være forberedt til en vis grad.

Mit bedste tip til at rejse uden at forberede visum på forhånd er altid at medbringe flere kopier af dit pasfoto og ekstra USD. Det er ofte nødvendigt, når man skal søge om visum ved ankomsten. Derudover bør du altid have mindst to kopier af dine vigtige dokumenter, bare for en sikkerheds skyld.

Du bør også sikre dig, at dit pas er gyldigt i mindst 6 måneder på den dag, du planlægger at komme hjem. Det er et mareridt at strande i udlandet med et pas, der næsten er udløbet.

Den bedste måde at rejse i Sydøstasien

Anbefalet af Sari Gregory

At rejse med rygsæk i Sydøstasien er nemmere, end mange tror. Der er mange transportmuligheder: fly, tog og busser kan bringe dig mellem byer og lande, og tuk-tuk’er og motortaxier er gode muligheder for kortere ture. Hvis du har tid, så hold dine planer fleksible – du ved aldrig, hvor du har lyst til at tilbringe mere tid, eller hvem du har lyst til at rejse med.

backpacking southeast asia - rocks and boat

Busser i Sydøstasien

I det store hele er den bedste form for transport den gode, gamle, klassiske bus. Busser i Sydøstasien er billige og kører dig derhen, hvor du vil. Du kan ofte købe dine busbilletter online (på en hjemmeside som 12go Asia), personligt på busstationen eller gennem et rejsebureau. Tal med dit hostel om, hvorvidt dine billetter skal bestilles i forvejen. Normalt kan busserne bestilles den dag, du vil af sted, men populære ruter og højsæsoner/ferietider kan betyde, at nogle ruter er helt booket op. Du vil møde masser af andre backpackere på disse busser, da det er den mest økonomiske og populære måde at rejse rundt i Sydøstasien på.

Stray- og Bamba-busser i Sydøstasien

Bamba Experience er en hop-on-hop-off-bus, der følger en fast rute gennem Sydøstasien. Stray Asia er en anden hop-on-hop-off-bus og forudbestilt rejseplan for backpackere. Det kan være et godt alternativ til traditionel backpacking, hvis du er bekymret for selv at skulle booke aktiviteter og buskort, og hvis du ikke har et stramt budget. Det er dog så nemt at booke rejser i Asien, at det generelt ikke er nødvendigt at købe denne type pas. Du vil måske opleve, at du ønsker spontanitet og vil booke rejser med venner, du møder, og dette pas kan begrænse din mulighed for at gøre det.

Flyvninger i Sydøstasien

Hvis du er presset på tid, er fly den bedste løsning. Hvis du holder dine datoer fleksible, kan du få nogle ret gode priser på flyrejser. Normalt kan indenrigsflyvninger i et land findes for 80 USD eller mindre.

Budgetflyselskaber som AirAsia, TigerAir og Jetstar kan være den billigste løsning. Sørg for også at tjekke priserne på en lokal computer, hvis flypriserne er oppustede på din udenlandske telefon.

Alle de største turistbyer har lufthavne. Bangkok har for eksempel to lufthavne; Suvarnabhumi Airport (Bankoks internationale lufthavn) er forbundet til byen med metrotog, og Don Mueang Airport (den lokale lufthavn) er forbundet med bus. Glem ikke at tjekke andre lufthavne i dit destinationsland – der er lufthavne omkring de fleste store turistattraktioner, ikke kun i de vidtstrakte storbyer.

backpacking southeast asia - sand dunes man

Tog i Sydøstasien

Togforbindelserne i Sydøstasien er mere begrænsede end busforbindelserne, og de er ofte dyrere. Mange togrejser skal bestilles et par dage i forvejen, da der er større sandsynlighed for, at de bliver fyldt op end busserne. Kvaliteten af togene varierer meget efter land, region og sædeklasse, men nogle togrejser er prisen værd for selve oplevelsen. Rejsen fra Jakarta til Jogjakarta i Indonesien er fantastisk og forholdsvis billig. Bangkok til Chiang Mai er en anden populær rute, da tognetværket i Thailand er ret omfattende.

Du finder metrotog i Kuala Lumpur, Singapore, Bangkok og Jakarta. Hvis du besøger disse byer, skal du sørge for at bruge metroen, da det er den bedste måde at undgå trafik på, billigt og en god måde at leve livet på sammen med de lokale.

Taxier, tuk-tuks og moto-taxier

På korte afstande har du masser af muligheder for at komme rundt i Sydøstasien. Sørg for at spørge og forhandle om prisen, før du sætter dig ind i en tuk-tuk eller taxa – især tuk-tuks, da chaufførerne fordobler prisen for turister. Bare prut prisen ned, og hop ind, for du bør have tuk-tuk-oplevelsen mindst én gang på din rejse.

Moto-taxaer er en særdeles billig måde at komme rundt på. Du kan bruge Uber, Grab eller GoJek (i Indonesien) til at praje en mototaxi i mange byer i Sydøstasien. Du kan praje en med din telefon, tage den hjelm på, som du får tilbudt, hoppe op bagi og nyde spændingen.

Indkvartering i Sydøstasien

Sydøstasien er kendt af backpackere fra hele verden, og der er et MASSIVT udvalg af hostels til enhver prisklasse, rejsestil og destination. Hostels i Sydøstasien kommer også i alle former og størrelser; der er alt fra store, moderne hostels, der tager luksus til det næste niveau, til maleriske, rustikke hostels, der tilbyder komplet kulturel fordybelse. Det bedste er, at uanset hvor du bor, vil du blive mødt af venlige mennesker, der glæder sig til at dele deres hjem med dig og give dig den bedst mulige oplevelse. Med så mange fantastiske hostels at vælge imellem kan det være svært at beslutte, hvilket der er bedst for dig, men frygt ej, vi har samlet de bedste hostels i Asien for at gøre din booking til en leg!

Bedste hostels i Vietnam

Bedste vandrerhjem i Thailand

Bedste vandrerhjem i Indonesien

Bedste vandrerhjem i Cambodja

Bedste vandrerhjem i Singapore

Bedste vandrerhjem i Filippinerne

Bedste vandrerhjem i Myanmar

Bedste vandrerhjem i Malaysia

Bedste vandrerhjem i Laos

Bedste hostels i Brunei

Bedste hostels i Østtimor

Sammenlign alle vandrerhjem i Asien

Rejseomkostninger i Sydøstasien

Anbefalet af Tasha Amy

Sydøstasien er en meget budgetvenlig region at rejse til. Der er dog visse lande, der er mere skånsomme for pengepungen end andre – og det er meget vigtigt, når du planlægger dit eventyr og beslutter, hvilke lande du vil besøge.

Dit budget vil helt sikkert ikke række til at udforske den travle og dyre by Singapore, men Cambodja – hjemsted for sovesale til 3 USD og billige måltider på gaden – er heldigvis en hurtig flyvetur væk. Denne priskontrast kan også forekomme inden for et enkelt land. Tag for eksempel Thailand: For prisen af en uge i Phuket kan du rejse i to uger omkring Chiang Mai, hvilket i sidste ende skaber forvirring om, hvor mange penge du skal tage med til Thailand.

Som du kan se, kan det være ret svært at finde ud af et nøjagtigt rejsebudget for Sydøstasien, så lad os se lidt nærmere på tingene.

backpacking southeast asia - sand dunes

Omkostninger ved backpacking i Sydøstasien

Sydøstasien er kendt som en af de regioner i verden, hvor det er billigst at backpacke, takket være billig indkvartering og mad. Gør dig klar til grillboder på gaden, køjesenge og overfyldte varevogne. Selv om disse ting måske ikke virker så fantastiske i hverdagen, er det dem, der gør oplevelsen i Sydøstasien og helt sikkert hjælper med at holde omkostningerne nede. Busser og tog mellem destinationer koster generelt omkring 10 USD, hvilket er meget billigere end en indenrigsflyvning. Der er masser af vandrehjem i hele Sydøstasien, som er et billigt sted at hvile hovedet og møde andre rejsende. Madmulighederne er mange – men hvis du vil holde dig til budgettet, er gademad din bedste ven (pad thai går man ikke galt i byen med).

Selv om mad, transport og indkvartering er ekstremt billigt, er der nogle dyrere oplevelser, som man ikke bør gå glip af. Et besøg i et etisk elefantreservat, et PADI-dykkerkursus på Koh Tao og ziplining gennem junglen er bare nogle af de dyre oplevelser, du måske gerne vil have, og som du skal overveje, når du skal finde ud af, hvor mange penge du skal have med til Thailand.

Som regel skal dit “rejsebudget for Sydøstasien” være på mindst 1000 USD om måneden. Du kan sagtens rejse billigere ved at spare på oplevelserne, selvom regionen er fuld af fantastiske øjeblikke, som du ikke vil gå glip af.

backpacking southeast asia - pad thai

Leveomkostninger i Sydøstasien

Sammenlignet med mange vestlige lande er leveomkostningerne i Sydøstasien ekstremt overkommelige, hvilket har ført til en tilstrømning af expat-samfund i udlandet. Det gælder især i dag, hvor bedre internetforbindelser har ført til mange digitale nomader.

Et af de billigste lande at bo i i Sydøstasien er Cambodja. Der er nogle fremragende expat-samfund i hele landet fra Siem Reap til Sihanoukville. De lave leveomkostninger i Cambodja giver folk mulighed for at leve en behagelig livsstil til en minimal pris. Private værelser kan fås fra 100 dollars om måneden og hele lejligheder fra 300 dollars, mens måltiderne kun koster et par dollars hver. De billige priser og den gode fællesskabsfølelse gør det tiltalende at bo i Cambodja på et lille budget.

backpacking southeast asia - lights

Gennemsnitspriser i Sydøstasien

Alt i alt er Sydøstasien en meget budgetvenlig destination, som efterlader dig og din pengepung med et smil på læben efter hver dag, men det afhænger af din rejsestil.

Hvis du er en eventyrlysten spiser, der gerne spiser gademad sammen med de lokale, kan du finde lækre måltider for kun 1-3 USD. Men hvis du hellere vil have bordservering på et simpelt spisested, skal du regne med at bruge op mod 3,5 USD med en sodavand. For foodies, der gerne vil gøre hvert måltid til en oplevelse (kun spise på de bedste og typisk 5* restauranter), vil prisen for at spise på sådanne steder være sammenlignelig med de vestlige priser og løbe op i 20 USD for en hovedret og en drink.

Her er en hurtig guide til gennemsnitspriser i Sydøstasien:

Ting at købe i Sydøstasien

Gennemsnitlig pris

1L vand 0,50 USD
Seng på kollegieværelse 3-9 USD pr. nat
Almindeligt dobbeltværelse USD 10-30 pr. nat
Stor øl USD $0,50-$2,00
1-times massage fra USD $6
Leje af motorcykel USD 6-10 pr. dag

Tips til at spare penge

  • Book hostels med gratis morgenmad – det er et måltid mindre, du skal købe hver dag.
  • Sørg for, at taxachaufførerne bruger taxameteret eller aftaler en fast pris, før de sætter sig ind i bilen. Et godt alternativ er at bruge Grab-appen til at komme rundt (det er den sydøstasiatiske version af Uber). De har også en motorcykelmulighed, som er perfekt til solorejsende.
  • Hvis du handler på markeder, skal du huske at prutte, når du køber en vare. Det er alt sammen en del af den sydøstasiatiske oplevelse og en god måde at interagere med de lokale på.
  • Sørg for at have en rejseforsikring. Du kan nemt komme ud for uheldige ulykker, og pludselig er dit budget brugt op på hospitalsregninger – heldigvis er rejseforsikringen din bedste ven i sådanne situationer.

backpacking southeast asia - golden temple

Steder at besøge i Sydøstasien

Anbefalet af Natasha Nguyen

Land i Sydøstasien

Værd at besøge for

Ting at holde øje med

Populære steder at besøge

Cambodja Angkor Wat, smukke øer, fascinerende (men også hjemsøgende) historie gennemsnitlig mad, tasketyverier er almindelige Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Koh Rong
Indonesien risterrasser, afsidesliggende strande overfyldte og turistede dele Jakarta, Bali, Gili-øerne, Lombok, Java, Sumatra
Laos afslappet livsstil, smukke vandfald middelmådig mad, dårlige veje, mangel på natteliv Luang Prabang, Vang Vieng, Vientiane, Don Det
Myanmar templer i Bagan, smukke vandreture, ikke så turistet (endnu) gennemsnitlig mad, turister må ikke køre på scootere/motorcykler Mandalay, Yangon, Bagan, Inle-søen, Hpa-An
Filippinerne øhop, smukt klart vand, vandsport gennemsnitlig mad, kan være svært at rejse fra ø til ø Manila, Boracay, Cebu, Palawan, Coron
Singapore ekstremt rent og moderne, prisvindende restauranter det er dyrt! Behøver jeg at sige mere? Singapore by, Sentosa Island
Thailand billig gademad, natmarkeder, let at rejse rundt i visse dele er ekstremt turistede, prut med de lokale Bangkok, Phuket, Koh Phi Phi, Koh Phangan, Chiang Mai, Pai
Vietnam Vietnamesisk mad, krigsmuseer, Halong Bay gennemsnitlige strande, trafikken kan være forfærdelig Hanoi, Halong Bay, Sapa, Hoi An, Ho Chi Minh City

At beslutte, at man vil besøge Sydøstasien, er en simpel opgave, men når man sætter sig ned og virkelig tænker over, hvor man vil hen, kan denne opgave blive meget overvældende. Sydøstasien er KÆMPE og består af så mange lande, alle med forskellige attraktioner, køkkener og skikke.

For forhåbentlig at gøre denne svære opgave lidt lettere, får du her et lynkursus i Sydøstasiens mest populære lande, og hvad de har at byde på.

Cambodja

Værd at besøge for: Angkor Wat, smukke øer, fascinerende (men også hjemsøgende) historie.

Ting at passe på: middelmådig mad, tasketyveri er almindeligt.

Populære steder at besøge: Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Koh Rong.

Cambodja er vært for det, der uden tvivl er den smukkeste attraktion i Sydøstasien – Angkor Wat. Jeg mener, Angelina Jolie filmede Tomb Raider her. Men landet har meget mere at byde på: Lær om de Røde Khmerers hjemsøgende regime i Phnom Penh, eller oplev nogle af Asiens smukkeste (og mest uberørte) øer som Koh Rong Samloem og Sihanoukville.

Find hostels i Cambodja

backpacking southeast asia - cambodia - sea and boat

Indonesien

Værd at besøge for: risterrasser, afsidesliggende strande.

Ting at passe på: Overfyldte og turistede dele.

Populære steder at besøge: Jakarta, Bali, Gili-øerne, Lombok, Java, Sumatra.

Indonesien kan rumme både backpacking-begyndere og dem, der ønsker en mere “off the beaten trail”-oplevelse. De populære øer Bali og Gili er meget turistvenlige, og du vil helt sikkert møde masser af andre backpackere her. Alternativt består Indonesien af så mange øer, at der er masser af mere “uberørte” steder som Sumatra eller Java.

Find hostels i Indonesien

Laos

Værd at besøge for: afslappet livsstil, smukke vandfald.

Ting at være opmærksom på: middelmådig mad, veje af dårlig kvalitet, manglende natteliv.

Populære steder at besøge: Luang Prabang, Vang Vieng, Vientiane, Don Det.

Laos har et meget langsomt tempo, hvilket er forfriskende sammenlignet med travlheden i de fleste andre sydøstasiatiske lande. Laos er kendt for sine smukke vandfald, såsom Kuang Si Falls i Luang Prabang, og mange backpackere strømmer til Vang Vieng for at tage del i den berømte tubing.

Find hostels i Laos

backpacking southeast asia - laos clear water woman

Myanmar

Værd at besøge for: templerne i Bagan, smukke vandreture, ikke så turistet (endnu).

Ting at være opmærksom på: middelmådig mad, forbud mod at køre på scooter/motorcykel.

Populære steder at besøge: Mandalay, Yangon, Bagan, Inle-søen, Hpa-An

Myanmar er relativt nyt for turismen, hvilket gør det ret “autentisk” sammenlignet med andre velbesøgte sydøstasiatiske lande. Myanmar er perfekt for vandrefans med mange forskellige vandreruter at vælge imellem, men højdepunktet er at se varmluftballoner svæve over templerne i Bagan ved solopgang.

Find hostels i Myanmar

backpacking southeast asia - myanmar

Filippinerne

Værd at besøge for: øhop, smukt klart vand, vandsport.

Ting at være opmærksom på: gennemsnitlig mad, kan være svært at rejse fra ø til ø.

Populære steder at besøge: Manila, Boracay, Cebu, Palawan, Coron.

Filippinerne er stedet at være for alle store vandfans. Du kan opleve ekstreme vandsportsgrene som windsurfing og jetski, til once-in-a-lifetime-oplevelser som at svømme med hvalhajer. Hver eneste ø i Filippinerne har noget unikt at byde på, og du vil aldrig være i tvivl om, hvad du skal lave.

Find hostels in The Philippines

Singapore

Værd at besøge for: ekstremt rent og moderne, prisvindende restauranter.

Det skal du passe på med: Det er dyrt! Behøver jeg at sige mere?

Populære steder at besøge: Singapore by, Sentosa Island.

Singapore er et lille land med masser at byde på. For alle madelskere er Singapore vært for nogle af verdens billigste Michelin-restauranter og er også kendt for sine hawker-centre. Singapore er også hjemsted for det berømte Marina Bay Sands, hotellet med den ikoniske infinity-pool 57 etager over jorden.

Find hostels in Singapore

Thailand

Værd at besøge for: billig street food, natmarkeder, nemt at rejse rundt.

Ting at passe på: visse dele er ekstremt turistede, prutter med de lokale.

Populære steder at besøge: Bangkok, Phuket, Koh Phi Phi, Koh Phangan, Chiang Mai, Pai.

Thailand har så meget at byde på. Den sydlige del rummer hundredvis af forskellige øer, alle med forskellige stemninger. Nogle er små og uudviklede, som Koh Mak. Andre tiltrækker store menneskemængder, som Koh Phi Phi. Det unge Nordthailand har en helt anden stemning og byder på flere attraktioner for naturelskere som nationalparker, vandfald og elefantreservater.

Find hostels i Thailand

backpacking southeast asia - thailand - palm trees

Vietnam

Værd at besøge for: Vietnamesisk mad, krigsmuseer, Halong Bay.

Ting at passe på: Gennemsnitlige strande, trafikken kan være forfærdelig.

Populære steder at besøge: Hanoi, Halong Bay, Sapa, Hoi An, Ho Chi Minh City.

Vietnam er fuld af rige oplevelser, god mad og fascinerende historie. Den nordlige del byder på seværdigheder, der vil appellere til naturfans, såsom Halong Bay og Sapa Hills, mens den sydlige del er stedet at tage hen for at lære mere om de ødelæggende virkninger af Vietnamkrigen, samt selvfølgelig nyde landets fantastiske køkken.

Find hostels i Vietnam

backpacking southeast asia - vietnam - rice fields

Rejserute til Sydøstasien

Sted i Sydøstasien

Varighed

Sådan kommer du dertil

Ting at lave og se

Hanoi, Vietnam 3 dage flyv til Noi Bai International Airport vandre rundt i det gamle kvarter
Halong-bugten, Vietnam 2 dage, 1 nat krydstogt fra Hanoi, privat bil, bus eller tog kajaksejlads i Halong-bugten
Hoi An, Vietnam 3 dage fly til Da Nang og bus/taxi til Hoi An, tog til Da Nang og bus/taxi til Hoi An, eller direkte sovebus Hoi An natmarked
Ho Chi Minh City, Vietnam 3 dage bus/taxi til Da Nang og fly til Ho Chi Minh, bus/taxi til Da Nang og tog til Ho Chi Minh, direkte sovebus Cu Chi-tunnellerne
Phnom Penh, Cambodja 2 dage bus eller fly med overnatning Killing Fields
Siem Reap, Cambodja 3 dage fly, bus eller minibus Angkor Wat
Bangkok, Thailand 3 dage fly eller bus Wat Arun
Koh Phangan 2 dage fly til Koh Samui eller Surat Thani og derefter færge, natbus eller tog fra Bangkok og derefter færge Fuldmånefest
Chiang Mai, Thailand 3 dage fly (direkte eller via Bangkok) eller færge og derefter bus. besøg et elefantreservat
Pai, Thailand 3 dage bus eller minivan Pai Canyon
Luang Prabang, Laos 2 dage bus og derefter langsom båd eller fly vandretur til Mount Phousi for udsigt
Vang Vieng, Laos 3 dage VIP-bus eller minivan tubing ned ad Nam Song-floden
Vientiane, Laos 1 dag VIP-bus eller minivan Phat That Luang

Overvældet af de mange valgmuligheder? Ofte er det nemmere bare at følge en velafprøvet rute. Et sikkert valg for enhver nybegynder er den berømte Banana Pancake Trail. Det er ikke en klar geografisk rute, det er mere et navn, der beskriver de mest populære steder i Sydøstasien. Nogle vil måske kalde den overvurderet, men den er populær med god grund. Du er garanteret at møde masser af medrejsende, og de lokale i disse områder er vant til at se turister, så du behøver ikke at bekymre dig for meget om sikkerheden.

Fire ugers backpacking i Sydøstasien: Vietnam, Cambodja, Thailand, Laos

Hvis du er ude efter en “greatest hits”-tur til dette subkontinent, er denne rejseplan lige noget for dig. Den rammer de fleste steder på Banana Pancake Trail-listen, så du er garanteret at se nogle smukke seværdigheder og møde en masse backpacker-venner.

Hanoi, Vietnam

Hvor længe: 3 dage.

Must do/see: vandre rundt i det gamle kvarter.

Sådan kommer du hertil: flyv til Noi Bai International Airport.

Start din rejse i Vietnams hovedstad, og kast dig straks ud i den vietnamesiske kultur. Gå rundt i de 36 gader i det gamle kvarter, og oplev arkitekturen fra den franske kolonitid. Shop løs på Dong Xuan-markedet, og spis en bun cha i vejkanten til frokost, før du ser et traditionelt vanddukketeater.

Halong-bugten, Vietnam

Hvor længe: 2 dage, 1 nat.

Must do/see: kajaksejlads i Halong-bugten.

Sådan kommer du dertil: krydstogt fra Hanoi, privat bil, bus eller tog.

Halong-bugten er et must i Vietnam og er ganske enkelt magisk. Sejl gennem den ikoniske bugt, udforsk de omkringliggende grotter, og sejl i kajak mellem kalkstenssøjlerne. Halong Bay kan gøres på en dag, men jeg anbefaler personligt, at man bliver mindst en nat. Den nemmeste måde at gøre det på er at tage med på en tur, da de fleste ting som transport og endda måltider er dækket.

backpacking southeast asia - halong bay rock

Hoi An, Vietnam

Hvor længe: 3 dage.

Det skal du gøre/se: Hoi An natmarked.

Sådan kommer du dertil: flyv til Da Nang og bus/taxi til Hoi An, tog til Da Nang og bus/taxi til Hoi An eller direkte sovebus.

Dette sted på UNESCOs verdensarvsliste er en af mine personlige favoritter i Vietnam. Den lille by ved floden, der er oversået med farverige lanterner, er så arkitektonisk smuk. Det, Hoi An er mest berømt for, er sine skrædderbutikker. Du kan nemt få et billigt skræddersyet jakkesæt, en kjole eller endda skræddersyede lædersko.

backpacking southeast asia - hoi an

Ho Chi Minh City, Vietnam

Hvor længe: 3 dage.

Det skal du gøre/se: Cu Chi-tunnellerne.

Sådan kommer du dertil: bus/taxi til Da Nang og fly til Ho Chi Minh, bus/taxi til Da Nang og tog til Ho Chi Minh, direkte sovebus.

Ho Chi Minh City er en travl metropol, der byder på masser af kultur og en rig historie. Køb dig vej gennem gangene på Cho Ben Thanh, byens største marked, før du spiser en skål pho til frokost. Få genopfrisket din historie på War Remnants Museum, og fordyb dig i gamle guerillakrigstaktikker ved at kravle gennem Chu Chi-tunnelerne.

Phnom Penh, Cambodja

Hvor længe: 2 dage.

Det skal du gøre/se: Killing Fields.

Sådan kommer du dertil: natbus eller fly.

Phnom Penh er en by, der åbner øjnene. Selvom det er deprimerende, er det både stærkt og bevægende at besøge Choeung Ek Killing Fields og S21-fængslet for at lære om Khmer Rouge-regimet. Det får dig virkelig til at sætte pris på den cambodjanske lokalbefolknings styrke og modstandsdygtighed. For at afslutte dagen på en lettere måde kan du bede din tuk-tuk-chauffør om at tage dig med til en lokal Muay Thai-kamp.

Siem Reap, Cambodja

Hvor længe: 3 dage.

Det skal du gøre/se: Angkor Wat.

Sådan kommer du dertil: fly, bus eller minibus.

Siem Reap er berømt for at være hjemsted for Angkor Wat. Du kan bruge 3 hele dage på at udforske de hundredvis af templer og stadig ikke se dem alle. Men der er mange andre ting at lave i Siem Reap. Tag et kursus i traditionel keramik, eller udforsk de ydre landsbyer og se, hvordan de lokale lever. Uanset hvad du vælger at gøre, er det et must at se solopgangen over Angkor Wat.

backpacking southeast asia - Siem Reap

Bangkok, Thailand

Hvor længe: 3 dage.

Det skal du se/gøre: Wat Arun.

Sådan kommer du dertil: fly eller bus.

Bangkok er en by med mange valgmuligheder. Hvis du er til sightseeing, kan du udforske de mange smukke templer. Du kan endda tage en dagstur til det historiske Ayutthaya for at se de spektakulære tempelruiner. Hvis du er til shopping, så tjek det imponerende store Chatuchak-marked. Hvis du er til mad, er der masser af billig gademad, og verdens 5. bedste restaurant, Gaggan, ligger i Bangkok. Jeg kan bevidne, at den 25-retters menu er fantastisk.

Koh Phangan, Thailand

Hvor længe: 2 dage.

Det skal du gøre/se: Fuldmånefest.

Sådan kommer du dertil: fly til Koh Samui eller Surat Thani og derefter færge, natbus eller tog fra Bangkok og derefter færge.

Full Moon Party er et stort trækplaster for mange besøgende på Koh Phangan. Selvom Full Moon Party får blandede anmeldelser, er det værd at opleve én gang i sit liv. Koh Phangan er en af tre små øer, der ligger inden for en times færgetur fra hinanden, så hvis du har lidt ekstra tid, er det værd også at besøge Koh Samui eller, min personlige favorit, Koh Tao.

backpacking southeast asia - Koh Phangan

Chiang Mai, Thailand

Hvor længe: 3 dage.

Must do/see: besøg et elefantreservat.

Sådan kommer du dertil: fly (direkte eller via Bangkok) eller færge og derefter bus.

Hovedstaden i det nordlige Thailand er ikke så travl som Bangkok, men lige så livlig. Brug dine dage på at udforske de 300 templer, dine nætter på at udforske de enorme natmarkeder, se en lokal Muay Thai-kamp, tag et thailandsk madlavningskursus eller bad nogle elefanter i et af de mange elefantreservater

backpacking southeast asia - temple sunlight

Pai, Thailand

Hvor længe: 3 dage.

Det skal du gøre/se: Pai Canyon.

Sådan kommer du dertil: bus eller minivan.

Pai plejede at være en af disse “off the beaten path” hippie backpacker byer, men er steget i popularitet i løbet af de seneste år. Pai ligger i bjergene og er omgivet af smukke kløfter, naturlige varme kilder og imponerende vandfald. På den anden side er byens centrum fyldt med bekvemmeligheder fra hjemmet og en overflod af vestlig mad. Du kan endda få en anstændig bøf.

Luang Prabang, Laos

Hvor længe: 2 dage.

Must do/see: vandre på Mount Phousi for at nyde udsigten.

Sådan kommer du dertil: bus og derefter langsom båd eller fly.

Luang Prabang er en lille og malerisk by, der er berømt for de smukke Kuang Si-vandfald. Det, jeg elskede, var, at den er så stille, at selv nattelivet er tamt. Der er én bar i byen, og alle slutter deres aften på den lokale bowlingbane, hvor de drikker og bowler på samme tid. Et andet højdepunkt i Luang Prabang for mig var en zip-lining gennem junglen.

backpacking southeast asia - Luang Prabang

Vang Vieng, Laos

Hvor længe: 3 dage.

Must do/see: tubing ned ad Nam Song-floden.

Sådan kommer du derhen: VIP-bus eller minivan.

De fleste tager til Vang Vieng for at opleve tubing ned ad Nam Song-floden (et overgangsritual for enhver backpacker). Vang Vieng er også et godt sted at sætte tempoet ned og slappe af. Alle caféerne i byen spiller genudsendelser af Friends hele dagen (så cool), og om aftenen tilbyder hostels gratis whisky, før alle går til den berømte Sakura-bar.

Vientiane, Laos

Hvor længe: 1 dag.

Det skal du gøre/se: Phat That Luang.

Sådan kommer du derhen: VIP-bus eller minivan.

Der er ikke så meget at lave i Vientiane, men som hovedstad i Laos er det et naturligt sted at afslutte sin rejse, da man kan nå et fly til det sted, hvor man skal hen næste gang. Den langsomme og rolige by ved floden er også det perfekte sted at slappe af efter en lang rejse.

Sydøstasiatisk mad

Anbefalet af Ellie Field

Når det gælder asiatisk kost, er der så meget mere at nyde end ris og nudler. Ja, det er en fast bestanddel i denne del af verden, men når du bevæger dig gennem Sydøstasien, vil du opdage, at der er lige så meget at opdage i regionens køkkener, som der er på strandene og de historiske steder. Fra hawker-centrene i Singapore til warungs i Indonesien er der et rigt og varieret udbud – du skal bare være villig til at prøve noget nyt.

Man kan ikke benægte, at der er et par centrale retter, som du sandsynligvis vil kunne finde på mange menuer i de fleste sydøstasiatiske lande. Panasiatisk mad vil sandsynligvis indeholde en form for ris- eller nudelret, en suppe eller en karryret som den mest velkendte mulighed, men disse vil variere i hele regionen. Ris er måske den basisret, du vil finde mest konsekvent. De spises ofte i løbet af dagen og serveres ofte stegt med grøntsager, kød eller et alternativ som tofu. Dampede, kogte eller klistrede ris (sidstnævnte pakket pænt ind i et bananblad, så de er nemme at have med på farten) kan også være tilbehør til andre retter som f.eks. indonesisk ayam goreng (stegt kylling).

backpacking southeast asia - pad thai

Hvis du vil have et alternativt kulhydratfix, kan du også finde nudler næsten overalt. De enkleste retter vil igen bestå af stegte nudler med grøntsager, kød eller et vegetarisk alternativ og måske lidt sauce, hvis du har lyst. I gadeboder eller madcentre finder du nogle gange flasker med sojadressing eller en slags hot sauce, som du kan forsyne dig med. Andre serverer en lille dressing ved siden af, ofte en lokal variant, som det altid er værd at prøve. I Myanmar skal du f.eks. passe på den lille gryde med vandig sauce, som du får sammen med nudlerne – chilierne er virkelig stærke, så begå ikke den fejl at hælde det hele over din frokost, før du har smagt den… Nudler er også meget udbredt i supper i de sydlige og østlige lande i regionen, med grøntsager eller kød – og ofte en god mængde krydderier. I Myanmar, Malaysia, Cambodja og Indonesien vil du sandsynligvis finde flere ægnudler, mens risnudler vil være mere fremtrædende i Thailand, Laos, Vietnam og Filippinerne.

Det er heller ikke sandsynligt, at du forlader Sydøstasien uden at have fået en god portion karryretter – især i de vestlige udkanter af regionen, hvor du kan mærke en vis indflydelse fra deres indiske naboer. I Myanmar finder du både kød- og vegetariske karryretter med linser, kikærter, palatabrød som tilbehør og tykkere baser lavet med ngapi-fiskepasta. I Thailand, Cambodja og Laos er saucerne ofte rigere, mere cremede og mere kokosnøddebaserede. Den cambodjanske fiskeamok var en af mine favoritter. Laos og Thailand tager prisen hjem for de stærkeste karryretter – så hvis du beder om “normal stærk” i stedet for “turist stærk” her, skal du have noget koldt vand klar. Malaysiske og indonesiske karryretter, såsom den lækre rendang, er generelt ikke så stærke, men rige og smagfulde.

Nu hvor vi har dækket de vigtigste baser, vil jeg opfordre dig til at udforske lidt mere af, hvad det asiatiske køkken har at byde på. Før du kaster dig over pad thai eller nasi goreng, så kig på de alternative muligheder – ofte er den bedste måde at opdage et bestemt områdes specialitet på bare at observere, hvad og hvor de lokale spiser, og så følge trop. Den malaysiske steamboat er lige så meget en madlavningsoplevelse, som det er en spiseoplevelse: Du får serveret en suppe over et komfur med rå grøntsager, æg, kød og nogle gange fisk og skaldyr, som du selv skal tilberede (efter din smag) i den varme væske. Indonesisk gado gado er en god frokost eller let aftensmad, som består af dampede grøntsager, kartofler, kogte æg, tofu eller tempeh og en god jordnøddesauce. På Filippinerne kan de mere eventyrlystne blandt jer sætte tænderne i noget, der ellers ville gøre det samme ved jer: En specialitet i Palawan er sydende krokodille-sisig – en lækker ret med hakket kød med chili og lokal calamansi-frugt. I mellemtiden ved vietnameserne, hvordan man laver en god sandwich – en banh mi består normalt af en slags kød eller skaldyr, salatlignende grønt, sauce og en stor portion koriander. Hvis du støder på en crab banh mi i et kystområde, så bestil en og nyd den med havudsigt.

Der er også masser i Sydøstasien til at tilfredsstille den søde tand. De fleste madboder i Laos serverer små kokospandekager, der er kogt i noget, der ligner bobler af dej. Advarsel: De er næsten vanedannende lækre. Den indonesiske version af disse kokosnøddelækkerier, som du kan finde på lokale madmarkeder, hedder apem – de er en god snack på lange rejser. Mango sticky rice er en favorit i Cambodja, mens deres thailandske naboer har perfektioneret crepen i form af lækre rotis – stegte pandekager, der ofte serveres med en kombination af æg, banan, ost eller chokolade. På Filippinerne og i Vietnam vil du støde på lokale bagerier, der byder på lækre kager og desserter som che troi nuoc (riskugler i ingefærsirup). Bare vær opmærksom på, at ost og forskellige bønner ofte tæller som “slik” her, så du kan få dig noget af en overraskelse, når du bider i din kage.

backpacking southeast asia - banana pancakes

Med hensyn til omkostninger er det nemt at spise billigt i hele Sydøstasien. De fleste måltider koster nemt under 5 USD for en god portion – måske lidt mindre i byer, hvor der er et større udvalg af gadeboder at vælge imellem, og ofte lidt mere i mere turistede områder som f.eks. strandresorts. Gademad er som regel billigere end at spise på restaurant – og det er ofte den bedste måde at smage mad på den lokale måde. Når du booker hostels, skal du også se på, om morgenmaden er inkluderet, da det er en anden god måde at holde omkostningerne nede på. På mange hostels består morgenmaden af toast, æg eller pandekager. Henvisningen til Banana Pancake Trail ovenfor er en passende beskrivelse af backpacker-morgenmad i regionen.

Hvis du er rejsende med særlige kostbehov, er nogle ganske vist lettere at navigere i end andre i Sydøstasien. Selvom der ofte spises kød dagligt i hele regionen, er vegetariske muligheder udbredte. På mere basale steder kan det bare være ekstra grøntsager, men alternativer som tofu og tempeh er også mere almindelige, end man skulle tro. Et godt tip her, hvor der er en sprogbarriere med ordet “vegetar”, er at kigge efter buddhistiske spisesteder – eller selvfølgelig bare lære det passende ord på det respektive sprog, når du støder på nogen, der kan hjælpe. Æg, jordnødder og gluten (mest i form af soja eller nudler) er to allergener, du finder meget af i panasiatisk mad, så hvis du lider af intolerancer, er det bestemt værd at lære et par nøgleord – nogle rejsende, jeg mødte, bad lokale om at oversætte og skrive passende sætninger ned, som de kunne vise, når de bestilte mad, hvilket hjalp med at undgå misforståelser. Madparadiser som Bali og byer som Singapore og Kuala Lumpur har flere valgmuligheder, når det gælder diæter uden intolerance.

Før du sætter tænderne i maden, er det værd at tage en hurtig bemærkning om fødevaresikkerhed. Hygiejnestandarderne i Sydøstasien kan lade meget tilbage at ønske, især når det gælder backpackernes budgetvenlige gademad. Det er ofte den mest velsmagende og autentiske mad, så den bør absolut nydes som en del af dit eventyr, men prøv så vidt muligt at undgå mad, der sandsynligvis er blevet vasket i vand fra hanen, da det ofte er synderen for de værste sygdomme. Sørg for, at grøntsager er gennemkogte, at kød og ris er rygende varme, og spis kun rå frugt, som du kan skrælle – og vask dine hænder, før du spiser. Hvis du er ved at komme dig over et maveonde, kan indkøbscentrets food courts være et godt sted at få pålidelige, hygiejniske, men stadig billige og autentiske måltider, selvom det ikke er grunden til, at du besøger Asien.

Så der har du det. Det asiatiske køkken er lige så mangfoldigt som regionen selv og yder et vigtigt bidrag til kulturen – og de minder, du vil få – i hvert land i Sydøstasien. Mit råd: Gå til maden, som du vil gå til resten af din backpacking-oplevelse – der er en verden derude, som bare venter på at blive opdaget.

backpacking southeast asia - food

Sydøstasiatisk kultur og skikke

Anbefalet af Tasha Amy

De øjeblikke, du har med det sydøstasiatiske folk, vil være dem, du vil værdsætte mest, når dine eventyr er afsluttet: smilene og latteren, der bruges til at kommunikere på grund af sprogbarrierer, øllene, der indtages ved plastikborde, som deles med nyfundne venner, og de endeløse anbefalinger, når du taler med stolte lokale. Sydøstasiatiske mennesker er ekstremt venlige, og deres venlighed vil være rigelig på hele din rejse.

Når du backpacker i Sydøstasien, kan jeg varmt anbefale, at du interagerer med de lokale så meget som muligt. Uanset om det bare betyder at starte en samtale eller endda at bo hos en familie på et homestay. Det vil gøre dine oplevelser så meget rigere og give dig et unikt indblik i kulturen – og det kan bare føre til et utroligt eventyr.

Religion i Sydøstasien

Sydøstasiens religion varierer meget afhængigt af landets historie. Der er ikke én stor religion i hele regionen, og den er kendt som et af de mest religiøst mangfoldige steder i verden i dag. Afhængigt af det land, du besøger, og området i landet, vil du finde en række forskellige templer, kirker og religiøse figurer.

I Myanmar, Cambodja, Laos og Thailand er buddhismen den mest populære religion. Her finder du mange templer og praktiserende munke. Vietnam var engang en buddhistisk nation, men i dag er den vigtigste tro den vietnamesiske folkereligion. Buddhisme er den religion, man ofte forbinder med Sydøstasien, men i virkeligheden er der så meget mere.

Når man udforsker Indonesien, Malaysia, dele af Myanmar og dele af det sydlige Thailand, bliver det tydeligt, at islam er den mest udbredte religion. Kaldet til bøn vil blive et regelmæssigt soundtrack til din dag, og at se nogle af de utrolige moskeer giver et anderledes indblik i sydøstasiatisk religion.

Selv katolicismen er stærkt til stede ved at være den vigtigste trosretning i Filippinerne og Østtimor. Det er resultatet af koloniseringen fra de europæiske lande. I dag er kristendommen udbredt i hele Sydøstasien, og kirkerne er propfyldte søndag morgen.

I det hele taget er de sydøstasiatiske folk ekstremt spirituelle, uanset deres religion, og det er en vigtig del af deres dagligdag. Det bliver tydeligt selv i de mest turistede områder. Religion spiller en stor rolle i de sydøstasiatiske kulturer, og man bør tage den til sig på alle sine rejser.

Sydøstasiatisk kunst

Religion har haft stor indflydelse på lokalbefolkningens kunst i Sydøstasien. Afhængigt af landet kan du finde malerier af Buddha og munke i Thailand eller hinduistiske guder i Cambodja, især omkring det imponerende hinduistiske tempelkompleks Angkor Wat.

Mange lokale bliver kunsthåndværkere for at tjene til livets ophold. De specialiserer sig i en bestemt teknik eller handel og producerer varer, der er relateret til dette. Nogle steder er der hele landsbyer, der kun producerer en bestemt type produkter. Et eksempel på dette er Thanh Ha Village i udkanten af Hoi An i Vietnam. Landsbyen har specialiseret sig i keramik, og man kan se hele processen fra de lokale, der kaster leret på et hjul i en bestemt form, til ovnen, hvor emnet opvarmes og forvandles fra ler til keramik. At deltage i oplevelser som disse er en fremragende måde at interagere med de lokale på, lære om asiatisk kunst og give mulighed for at lære en ny færdighed.

Told i Sydøstasien

Sydøstasiatiske mennesker er meget venlige, høflige og virker altid fattede. Deres adfærd er i høj grad styret af etikette og ofte baseret på den buddhistiske religion. Disse overbevisninger spiller en stor rolle i deres liv, og som besøgende i Sydøstasien bør du også respektere dette. Her er nogle skikke, du bør være opmærksom på og overholde, når du rejser gennem regionen:

  • At hæve stemmen som et tegn på vrede er meget ilde set. Det opfattes som truende og et tegn på svaghed. Hvis man gør det, får man masser af forlegne blikke, og det kan give en ret dårlig opfattelse af udlændinge.
  • Hovedet betragtes som den helligste del af kroppen. Vær forsigtig med aldrig at klappe en person på hovedet. Det modsatte er fødderne, som anses for at være den mest beskidte del af kroppen. Undgå at sætte fødderne på borde og stole, peg med fødderne, og vær forsigtig, når du træder hen over folk.
  • Gå altid med uret rundt om buddhistiske monumenter. De lokale vil sætte pris på din forståelse for deres religion.
  • Tag dine sko af, før du går ind i et tempel, og sørg for at dække skuldre og knæ.
  • Sørg for at tage skoene af, før du går ind i et hus. Ofte gælder det samme, når man bor på hostels og guesthouses. Men mængden af sko uden for døren vil gøre det tydeligt, at det forventes af dig.

Er Sydøstasien sikkert?

Anbefalet af Sari Gregory

Sydøstasien er generelt et sikkert og velbesøgt sted for backpackere. Sikkerheden varierer selvfølgelig fra land til land og fra by til by, men hvis du er street smart og opmærksom på dine omgivelser og forsigtig med dine værdigenstande, burde du ikke få for mange problemer.

Stoffer og alkohol

Selvom de kan virke let tilgængelige i dele af Asien, skal man ikke tage fejl: stoffer er ulovlige i hele Sydøstasien. I mange sydøstasiatiske lande kan straffen for narkobesiddelse være hård. I Singapore og Indonesien kan det straffes med døden. Alkohol er generelt lovligt i alle sydøstasiatiske lande, med undtagelser i strengt religiøse dele af Malaysia, Indonesien og i det lille land Brunei.

Sikkerhed i Indonesien

Indonesien er et land med over 17.000 øer, hvor man kan få endeløse unikke oplevelser. Det er også billigt – hvilket gør det til en backpackerdrøm. Indonesien har dog oplevet både natur- og terrorkatastrofer på det seneste, så det er tilrådeligt at undersøge tingene, før man vælger sin rejserute.

I slutningen af juli/begyndelsen af august 2018 blev Lombok ramt af en række massive jordskælv, der efterlod hundredvis af døde. Lufthavnene på Bali og Lombok flyver igen som normalt, men fra august 2018 fraråder det britiske udenrigsministerium alle rejser til det vestlige Lombok og Gili-øerne, medmindre de er absolut nødvendige. De fraråder også rejser inden for 4 km af Mount Agung-krateret på Bali på grund af vulkansk aktivitet. Tjek de seneste rapporter, når du rejser i nærheden af et vulkansk område, og Google “er det sikkert at rejse til Bali i øjeblikket?”

Der har også været terrorangreb i Indonesien, men de er mest koncentreret på Java og Sumatra. De fleste angreb sker på offentlige steder, så det er altid klogt at være opmærksom på sine omgivelser.

På Bali og Gili-øerne skal du undgå at købe lokal Arak. Det er en lokal spiritus, der har forårsaget alkoholforgiftning og endda dødsfald i de senere år.

Kvindelige rejsende

Jeg følte mig mere sikker, når jeg rejste alene som kvinde i Sydøstasien end i mange andre dele af verden. Kvinder kan dog ikke undgå at få uønsket opmærksomhed, når de rejser. Det er altid bedst at gå ud med andre mennesker om aftenen. Hvis du bor på et hostel, vil det være nemt at finde folk at lave aktiviteter med. Hostelrejsende er en venlig race.

Som altid skal du passe på, hvad du drikker. Hvad angår tøj, så vær opmærksom på, hvordan de lokale er klædt. Især på mere konservative steder som Indonesien og Malaysia skal du være opmærksom på de lokale skikke og medbringe et cover-up til når du forlader stranden.

Rejsetips til Sydøstasien

Anbefalet af Ellie Field

Som med alle eventyr kræver en rejse til Sydøstasien en smule rejseforberedelse. Mens planlægningen af din rejseplan måske er den mest spændende del af det, skal du også bruge lidt tid på at sortere dit medicinske udstyr, så du kan holde dig sund og rask, mens du er væk. Noget af dette er så simpelt som en tur på apoteket for at købe nogle vigtige ting, men andre ting kræver lidt mere organisation.

Vaccinationer til Sydøstasien

Først og fremmest er der nogle vaccinationer, du sandsynligvis får brug for i Sydøstasien. De vigtigste omfatter difteri, stivkrampe, polio, hepatitis A og tyfus. Derudover anbefales det, at du har hepatitis B, japansk encephalitis og rabies. Det lyder måske af meget, men hvis du er væk i et stykke tid eller er på vej til mere afsidesliggende områder, er det det værd for at få ro i sindet. Afhængigt af din rejseplan (eller hvis du har rejst for nylig) har du måske ikke brug for dem alle – det bedste er at booke en konsultation hos din læge eller rejseklinik og tale dine planer igennem. Hvis det er muligt, er det en god idé at gøre det 2-3 måneder, før du rejser.

Malaria

Ud over vaccinationer kan der være risiko for malaria i de lande, du rejser til, så det kan være nødvendigt at tage malariatabletter. Der findes en række forskellige malariamedicin; nogle tages dagligt, andre ugentligt, og der er forskellige tidsperioder, du skal tage dem i, før og efter du rejser ind i malariaområdet. Igen, tal dette igennem ved din rejsesundhedskonsultation, og du vil få ordineret den mest passende løsning for dig.

Medicin og rejseforsikring

Selv om vaccinationer er vigtige for at beskytte dig, når du er ude på eventyr, er det værd at bemærke, at de ikke gør dig uovervindelig. Du bør stadig tage de nødvendige forholdsregler, såsom at drikke vand på flaske og kommercielt fremstillet is, bruge insektmiddel, sikre, at alle sår er grundigt rengjorte, og søge lægehjælp for eventuelle dyrebid så hurtigt som muligt. Du bør også tage en personlig førstehjælpskasse med dig, som består af ting, du bare kan købe på det lokale apotek. Den skal indeholde basale ting som plaster, smertestillende medicin, diarrétabletter, rehydreringsposer, håndsprit og al den medicin, du har brug for. Overvej også antiseptiske midler, piller mod rejsesyge, antihistaminer, multivitaminer og probiotika.

Du kan stadig få brug for lægehjælp, mens du er væk. Hvis du er i tvivl om, hvor du skal henvende dig, kan du tale med receptionen på dit hostel, eller en anden nyttig kilde til råd er expat-fora eller hjemmesider, der er specifikke for det land eller den by, du befinder dig i. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at have en solid rejseforsikring, så sørg for, at det er ordnet, inden du rejser hjemmefra.

Alt dette kan virke lidt skræmmende, når du forbereder dig på din rejse. Lad det ikke dræbe din begejstring; bare få organiseret og vær opmærksom på de sundhedsmæssige udfordringer, mens du er væk. Næsten overalt vil du møde et fællesskab af ligesindede rejsende, som alle passer på hinanden, så du vil ikke være alene, hvis du har brug for hjælp. Hav en god og sund rejse!

Pin denne blog til senere!

backpacking-southeast-asia

Tjek flere fantastiske artikler om Sydøstasien:

50 tegn på, at du er backpacker i Sydøstasien

⭐ At komme væk fra alfarvej i Sydøstasien

10 af de bedste steder at feste i Asien

11 forbløffende templer i Sydøstasien

Sydøstasiatiske markeder: 10 af de bedste i Thailand, Vietnam og andre steder

De 5 bedste steder for digitale nomader i Sydøstasien

Ansvarlig turisme: hvad man skal gøre (og ikke gøre), når man rejser gennem Asien

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top